shop.musicserver.cz
Miro Žbirka - Symphonic Album

Meky je zpátky, tentokrát i s orchestrem

Vydáno: 11.11.2011 13:15 v sekci Recenze - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Staré dobré fláky symfonicky? Něco, co častokrát nedopadá dobře a končí kýčem. V případě nové desky Mira Žbirky "Symphonic Album" to ale neplatí. Spojení bratislavského orchestru Capella Istropolitana a Mekyho talentu na hity dopadlo jednoduše na jedničku.

8/10

Miro Žbirka - Symphonic Album

Vydáno: 17.10.2011
Celkový čas: 44:46

Skladby: Balada o poľných vtákoch, Jesenná láska, Denisa, Čo bolí to prebolí, Len s ňou, Mesto spí, Zažni, Atlantída, Z tej vône ťa vyzliekam, Múr našich lások, Strom, Melodicon

Vydavatel: Universal

Fúze vážné hudby a poprocku lákala Mira Žbirku již od mladých let. Fascinovaly ho skladby "Eleanor Rigby" či "Yesterday" od The Beatles. Nadšený byl i slavným albem Deep Purple "Concerto For Group And Orchestra" z roku 1969. Tím pravým impulsem k nahrání jeho vlastní symfonické desky bylo ale jeho vystoupení s orchestrem v pražském Obecním domě. Tehdy jej napadlo, že by bylo dobré zkusit to samé i studiově. Žbirka se na výběru písní podílel jen částečně. O konečný soupis se postaral aranžér Martin Hybler. Samotné natáčení pak trvalo téměř rok.

To, co desku činí lákavým a bude stát i za komerčním úspěchem, je vlastně takové symfonické best of. Na nosiči fanoušci najdou vedle starých osvědčených hitů jen jednu novinku. Podle Žbirky písně samy volaly po netradičních symfonických úpravách.

Album otevírá "Balada o polných vtákoch". Ta už na začátku reprezentuje to, jak vypadá celá deska - spojení dechových a smyčcových nástrojů, gradace a Žbirkův typický projev. Nutno podotknout, že pomalejší skladby tu Mekymu sluší více. To platí i pro hit "Čo bolí to prebolí", který tu zní mnohem lépe než původní, albová verze.

Mezi písněmi bezesporu vyčnívá "Atlantída". V krásně gradované skladbě, kde byly tentokrát syntezátory vyměněny za smyčce, Miro Žbirka znovu potvrzuje, že mu to stále skvěle zpívá. Překvapením je pak zadumaná píseň "Město spí". Jak sám autor říká, chtěl mít na albu i něco, co představuje jeho umělečtější tvorbu. Atmosféra songu jako by vypadla z legendárního "Modrého vrchu" Deža Ursínyho. To samé platí i pro předposlední skladbu "Strom". Dobře však fungují i rychlejší a přímočařejší písně jako "Denisa", "Len s ňou" či "Múr našich lások". I když v syrovějším albovém či akustickém podání jsou přece jenom lepší.

Verze CD a turné

Album vychází ve dvou verzích, první je standardní, jednocédéčková, ta druhá, luxusní, obsahuje i DVD s koncertem v pražském Obecním domě. Desku předcházelo již úspěšné slovenské turné, na které navazuje i právě probíhající série koncertů v Česku. Zpěvák pro vystoupení zvolil i zajímavé prostory, jako je plzeňská synagoga či Státní opera v Praze. Termíny Žbirka průběžně aktualizuje na svém webu.

Sečteno a podtrženo. Žádný kýč se nekoná, deska drží pohromadě a potěší jak náročnější posluchače, tak fanoušky, kteří znají jen Mekyho singly. Takže pokud ještě "Symphonic Album" nemáte doma, měli byste to napravit. Nebo možná pořídit ho někomu jako pěkný dárek na Vánoce? Hm?

  • Album je skvělé... (Jindřich Kunc, 11.11.2011 15:46) Reagovat

    ... CD jsem si pořídil v deluxe verzi. A musím říct, že peněz nelituji. Album je nádherné a opravdu to není žádný kýč. A nejlepší je, když si ho pouštím na domácím kině a v plné zvukové síle. Je to zkrátka asi nejlepší česko-slovenské album, které jsem si letos koupil. Doporučuji.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Punk, metal i reggae aneb Sedmička nečekaných coverů Boba Dylana
Nejvíc nej: Punk, metal i reggae aneb Sedmička nečekaných coverů Boba Dylana Že se Bob Dylan stal kulturní ikonou a inspirací, o tom už byly popsány stohy papíru. Jeho písně předělaly stovky jiných umělců. V jejich dlouhé řadě najdeme i poněkud nečekaná jména. Před trojicí zpěvákových pražských... čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 14:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Nightwish - Yesterwynde 9/10
Recenze: Desáté album "Yesterwynde" Nightwish je výkladní skříní symfonického metalu Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po... čtěte zde
Vydáno: 30.09.2024 00:00 v sekci Recenze
Charli xcx - Brat 9/10
Recenze: "Brat" od Charli xcx přináší víc než jen skvělé klubové album Na své šesté studiovce Charli xcx opět mění styl. Posluchače tentokrát zve do klubových vod. Během zběsilých beatů dojde nejen na tančení, ale taky na slzy a pochybnosti. "Brat" mistrně kombinuje nejrůznější nálady a hudební... čtěte zde
Vydáno: 29.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Katy Perry - 143 4/10
Recenze: Katy Perry na novince "143" trčí mezi dvěma světy, které jsou plné tematických rozporů a hudebních zklamání Královna rádiových hitů, vůdkyně minulé dekády, lodivodka mainstreamového proudu - to vše Katy Perry byla. Po pauze, kdy se věnovala mateřství a plnila všechny porotcovské závazky v americké "Superstar", se vrací na scénu. Zdá se... čtěte zde
Vydáno: 28.09.2024 08:30 v sekci Recenze
Miro Žbirka - Naivná 8/10
Video: Klip "Naivná" od Mekyho Žbirky propojuje tragédii na FF UK s velkou nadějí Tři roky po smrti Mekyho Žbirky stále vycházejí nové videoklipy, které vznikají jako obrazový doprovod písní z desky "Posledné veci". Nyní přišla na řadu skladba "Naivná", která byla úplně první, kterou dal obrýlený zpěvák na... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 18:30 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na předvánoční trh míří další box The Beatles. Tentokrát kolekce mono verzí jejich raných amerických alb (19.09.2024 09:27)
- Nové desky 36/2024 - od Davida Gilmoura přes Paris Hilton po The Dead Daisies (11.09.2024 11:00)
- Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles (14.05.2024 14:00)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Vychází luxusní publikace o kariéře a životě Mira Žbirky "Memory Book - Roky a dni" (23.11.2023 15:56)
- Hudba v tisku: V knize "Katherine" popisuje Katka Žbirková život s milým hudebním bláznem (11.11.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 40/2024

Nightwish
Yesterwynde

Už potřetí se finští Nightwish prezentují deskou s vokálem Floor Jansen, nástupkyně Tarji Turunen a Anette Olzon. Od třetí studiovky "Wishmaster" se ale poprvé museli obejít bez výrazného člena Marka Hietaly, který odešel po předchozí "Human. :II: Nature.". Jak se novinka povedla?

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Prince Linkin Park Taylor Swift Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Katy Perry Queen Ed Sheeran Oasis Coldplay Billie Eilish Biffy Clyro David Gilmour Abba The Beatles Viktor Sheen
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe