David Koller vs. Nightwork - 5:2

23.10.2011 12:30 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Kalifornský kazatel Harold Camping předpověděl na pátek konec světa. Naštěstí se netrefil, Nightwork totiž nad Kollerem nevyhráli. Red Bull Soundclash nám přivezl druhý ročník battlu mezi dvěma kapelami v daných disciplínách. Ze SaSaZu jsme se přesunuli do Lucerny a skóre skončilo vyrovnanější než loni.

Live: Red Bull Soundclash: David Koller vs. Nightwork

místo: Lucerna, Praha
datum: 21. října 2011

Možná si pamatujete loňskou reportáž z Red Bull Soundclash, kde proti sobě vystupovali Monkey Business a Tata Bojs. Já, jako ortodoxní fanynka Monkey Business, se bila za čest "své" kapely, a neskrývaný obdivovatel Tata Bojs Tomáš Tenkrát bojoval za kluky z Hanspaulky. Chtěli jsme tento koncept praktikovat i letos, bohužel se v redakci nenašel nikdo, kdo by byl ochotný se rvát za Nightwork.

Red Bull Soundclash
© Dan Vojtěch
Reportáž by pak musela vypadat asi takhle:

David Koller: Máme mnohem víc hitů než vy.
Nightwork: No, to je fakt.
David Koller: Taky máme mnohem lepší kapelu.
Nightwork: No, to je fakt.
David Koller: Mnohem víc jsme si pohráli s aranžemi.
Nightwork: No, to je fakt.
David Koller: Na to, abychom vás porazili, jsme nepotřebovali přitroublé kostýmy.
Nightwork: No, to je fakt. My jsme se ale na rozdíl od tebe, Davide, naučili texty.
David Koller:No, to je fakt.

Red Bull Soundclash
© Dan Vojtěch
Pojďme si tedy bez obhajob té či oné strany shrnout jednotlivé body soutěže:

Kolo 1.: Warm up (každá z kapel zahraje své tři písně)

Musí se uznat, že Nightwork byli v opravdu znevýhodněné pozici. David Koller má na kontě tolik hitů, že si mohl dovolit vystřílet tři z nich hned na začátku, Nightwork si munici museli šetřit na další disciplíny. "Dyktátor" oproti fanoušky sborově odzpívané "Chci zas v tobě spát", zatím bez hlasování, rozehřálo publikum ve prospěch Kollera.

Kolo 2.: Cover (vybranou píseň zahraje každá kapela po svém - za 1 bod)

"This Love" od Maroon 5 stylově sedne spíše Nightwork. Ti, ač podali poměrně slabý výkon, tuto disciplínu zaslouženě vyhráli. Na Davida Kollera čtoucího texty z papíru, zatímco se úporně snažil vyslovovat anglická slova, byl opravdu bolestný pohled. Už v této disciplíně se však ukázaly devízy obou stran. Zatímco na straně NW show táhl Vojta Dyk, na straně DK to byla kapela.

Red Bull Soundclash
© Vítek Ludvík
Kolo 3.: Take Over (jedna kapela začne hrát svou píseň a druhá ji musí dohrát po svém - za 2 body)

"Šrouby do hlavy" vs. "Já jsem gay". NW si s hitem od Lucie vůbec nepohráli, jen jej odzpívali stylem "Zkusíme Davida co nejvíc napodobit a pro jistotu si k tomu Vojta vezme vtipnou paruku a bude dělat budliky-budliky na fanynky". DK dostal teplou písničku na bod varu, když ji zrychlil do punk-rockového tempa a kapela kulometně odeřvala refrén: "Já jsem geej, já jsem geej!" Stejně tak jako "Drevosustruhar" vtipně přezpívaný do češtiny, jasná výhra pro kollerovce.

Red Bull Soundclash
© Dan Vojtěch
Kolo 4.: Clash (kapely zahrají své tři písně ve třech různých, předem určených žánrech - za 3 body)

Předělávky ve stylu reggae a country patřily k nejnudnější části večera, vrchol ovšem přišel ve stylu electro. Tady NW se svou "Majou" opravdu zaváleli, zatímco DK a "Sex je náš" s megafonem působil spíše bizarně. Celkové skóre se však opět přichýlilo k Davidu Kollerovi. Naštěstí muzikantské výkony vyhrály nad stylingem Dušana Chrástka.

Kolo 5.: Wild Card (každá z kapel zahraje se svým tajným hostem - za 1 bod)

Poslední kolo, kde se kapely mohly vytasit esem v podobě hosta. DK na to šel od lesa a pozval si violoncellistu Jiřího Bártu, se kterým odehrál "Zhasněte lampióny". NW na pódiu přivítali Ondřeje Havelku a zazpívali si "Jen pro ten dnešní den". Bod putoval k nim, jen škoda že si nepozvali třeba Kodyma...

Red Bull Soundclash
© Jan Šibík
Přes všechny rezervy, které Nightwork mají, se drželi statečně. Stejně tak byli v mírné nevýhodě stageí u východu, v Lucerně nejde pořádně ozvučit pořádně ani jednu, natož pak dvě. Oproti loňskému SaSaZu tak fanouškům přibyl další problém, a to pokusit se v zapařeném sále nezkolabovat, vystát si fronty na drink a snášet všechna další opakovaná klišé, se kterými se v Lucerně neustále potýkáte a se kterými nejspíš nikdo nic nehodlá dělat. Celkové skóre tedy 5:2 pro Davida Kollera, po nevyrovnaném zápase můžeme jen hádat, kdo se utká příští rok. Karel Gott se Sámerem Issou? Helena Vondráčková s Lucií Vondráčkovou? Český národní symfonický orchestr s Michalem Davidem?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY