Žiletky pokryté sametem

08.10.2011 13:55 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

To musí být opravdová láska k fanouškům, když se umělec rozhodne zajet do stejné země potřetí během jednoho a půl roku. Morcheeba tak učinila a za svůj přízračný večer sklidila opět grandiózní ovace. Ale byla to napotřetí ještě stále taková zábava? Mají Skye & spol. pořád co říci?

Live: Morcheeba

místo: KC Vltavská, Praha
datum: 7. října 2011
setlist: The Sea, Friction, Otherwise, Never An Easy Way, Even Though, Part Of The Process, Sao Paulo, Blood Like Lemonade, Coming Into LA, Slow Down, Crimson, Trigger Hippie, Blindfold, Be Yourself, Rome Wasn't Built In A Day
Fotogalerie

Morcheeba, KC Vltavská, Praha, 7.10.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Není to fér. Není fér, že na světě existuje někdo s tak neobyčejným hlasem vzbuzujícím tisícero pocitů. Pokud k tomu navíc ovládá i nenucenou komunikaci s lidmi a už na první pohled z něj srší aura plná pozitivizmu, to je teprve něco. Dívat se na Skye Edwards se tudíž stává celoživotní odměnou. Možná proto si návštěvníci rozhodli připlatit za lístek a přišli se podívat na současnou legendu trip hopu. Kdo by čekal, že se prostory v KC Vltavská naplní sotva z poloviny, musel být vyveden z míry. Ačkoliv tady v Česku vídáme Morcheebu s podivnou pravidelností, stále se najdou fandové, kteří si její set nehodlají nechat ujít.

Morcheeba, KC Vltavská, Praha, 7.10.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Blood Like Lemonade" - tak se jmenuje poslední deska londýnské trojice. Skye zvolila opět tematicky krvavě rudý hábit, jenž uhranul i dámskou část osazenstva. Ze zákulisí vyplula s lehkostí vánku a pak konečně otevřela pusu... Stačilo jen prvních pár tónů otvíráku "The Sea", aby se publikum uvolnilo a začalo se nepatrně kolíbat do rytmu. Zpočátku na hudebníky sice zírali návštěvníci bez odezvy jako tupé stádo - těžko říct, jestli ze šoku z krásy a přirozenosti, jež s sebou Skye přinesla, nebo z únavy po pracovním týdnu. Všechny otupělce naštěstí probrala hned třetí "Otherwise", která vzbudila nefalšované nadšení. Zpěvu se místo čokoládové princezny na moment ujali i její spoluhráči, avšak zněli jako soubor vypitých Němců z Oktoberfestu.

Skladby z nejnovější desky nijak nedominovaly, přestože se setlist z minulé návštěvy radikálně nezměnil. Co si budeme povídat, staré pecky jako "Slow Down" nebo "Friction" fungují stále na sto procent. Ačkoliv třeba taková balada "Crimson" z výše zmíněného alba patří na koncertech vždy k nejlépe zazpívaným a umocněným písním. Nově zazněla i rozverná coververze "Coming Into LA" amerického folkaře Arla Gutherieho. Kromě výborných songů však nechyběl ani tradiční přípitek tequilou, která trůnila na samplovacím pultíku. Od začátku byla plná jen z půlky, takže kdo ví, jak se kapela na koncert připravovala v zákulisí... Rozjetá nálada gradovala, když místní čuňata naučila Skye jedno sprosté (téměř až kanální) slovo - avšak bylo zvláštní, s jakou radostí jej zpěvačka následovně vykřikovala.

Morcheeba, KC Vltavská, Praha, 7.10.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Oproti říjnovému koncertu však KC Vltavská postrádala více magické atmosféry, jakou Morcheebě dokázala vytvořit jinak snobská SaSaZu. Jeden z bratří Godfreyových si neodpustil ultra klišé poznámku o tom, že je Praha jedním z jejich nejoblíbenějších měst. Tomu se kousavě zasmála skupinka Francouzů - že by už tuhle hlášku kdysi slyšeli, akorát trochu poupravenou?

Toť ale bezvýznamné kaňky na pátečním večeru. Morcheeba poskytuje únik do jiných dimenzí a osvobozující odpoutání od reálného světa. Ach, to charizma! "Když člověk odchází z koncertu Morcheeby, má pocit, že neexistuje krásnější místo k žití než kulturní sál ve Vltavské," nechal se slyšet jeden z návštěvníků. Ano, i na potřetí to prostě stálo za to. Howgh!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY