Je to OK, ale ne skvělý

09.11.2011 16:00 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

New Found Glory řadím mezi žánrově nejvlivnější kapely. Svého času pomáhali spoluutvářet pop-punkovou subkulturu. Od té doby se ale leccos změnilo. Ne tak přístup formace, která svou novou desku "Radiosurgery" oblékla do dobře známého šatu. Dnes už bohužel obnošeného a staromódního.
6/10

New Found Glory - Radiosurgery

Skladby: Radiosurgery, Anthem For The Unwanted, Drill It In My Brain, I’m Not The One, Ready, Aim, Fire!, Dumped, Summer Fling, Don’t Mean A Thing, Caught In The Act, Memories And Battle Scars, Trainwreck, Map Of Your Body
Vydáno: 4.10.2011 (USA)
Celkový čas: 33:52
Žánr: pop-punk
Vydavatel: Epitaph Records
Jsou hudební postupy, které s dobou neomrzí. Není jich většina. Navíc vždy potřebují určitou přidanou hodnotu - nadstandard přejatý třeba i z jiného žánrového ekosystému - aby i po letech dokázaly oslovovat. Na druhé straně barikády stojí projevy charakteristické například pro určité období žánru, jejichž kouzlo časem vyprchává. Do první kategorie si letos našli cestičku navrátivší se Blink-182, druhá zbyla pro sedmé studiové album jejich domácích souputníků New Found Glory "Radiosurgery". Opakovaný vtip totiž přestal býti vtipem a průměrné nahrávce tak nepomůže hraní na notu nostalgie ani přítomnost pár tradičně výtečných refrénů.

Hned zkraje je třeba předeslat, že New Found Glory se tentokrát podařilo přesně to, co zamýšleli. Dali si za cíl podobný materiál nahrát. Po kvalitní poslední řadovce "Not Without A Fight" (2009) nečekaně obsadili Hoppusovu producentskou židli Nealem Avronem. Spolupráce z počátku tisíciletí, která vyústila v solidní komerční úspěch, byla uměle obnovená a kapela si mnula ruce, ovšem na rozdíl od Avrona, který mluvil na adresu nového materiálu od začátku s rezervou. "Jsou okay, ale nemyslím si, že jsou skvělý," řekl o prvních demonahrávkách, které mu kapela poslala. Z nich se na albu sice vylíhla pouze jediná skladba, přesto však měly obě strany okamžitě poznat, že společné kouzlo pomalu vyčpělo. "Radiosurgery" je hudebně totiž někde osm, deset let nazpět.

New Found Glory Go...

New Found Glory jsou mimo jiné známí pro svou chuť pohrávat si s cizí hudbou. Také "Radiosurgery" obsahuje jeden cover. V deluxe edici na vás čekají Ramones se svým debutovým singlem "Blitzkrieg Bop". Jaké další známé hity neunikly pozornosti pánů Pundika, Gilberta, Kleina, Grushky a Bolookiho? Vybírám pětici nejzajímavějších:

1) "I Don't Want To Miss A Thing" - Aerosmith
2) "My Heart Will Go On" - Celine Dion
3) "Hungry Eyes" - Eric Carmen
4) "Crazy For You" - Madonna
5) "Cry Me A River" - Justin Timberlake

New Found Glory vždy zdobily výrazné, chytlavé refrény (z dřívějších let můžeme uvést "Hit Or Miss", "My Friends Over You" nebo "Listen To Your Friends"). Ucho posluchače tentokrát zaplesá jen zřídkakdy. Zmiňme alespoň barvité pasáže v "I’m Not The One", "Dumped" a možná ještě v pilotním singlu "Radiosurgery", zbytek je šedivý jak socialistická sídliště. Písně s minimálními změnami tempa splývají, výrazná je absence jakýchkoli překvapivých momentů či neoposlouchaných kytarových riffů. Materiál nenabízí cestou klasické pop-punkové kompozice příliš záchytných bodů a pouhá sázka na melodičnost a chytlavost nedokáže album podržet po celou stopáž, i když je jen něco málo nad půlhodinou.

Jednoduchá statistika odhalila, že při stručném představování nových písní serveru Alternative Press použil bubeník Cyrus Bolooki celkem čtyřikrát slovo "relationship" (vztah) a ještě četněji výraz "breakup" (rozchod). "Radiosurgery" je textově opravdu o jednom a tomtéž. V základní jedenáctce, kterou dala dohromady parta odrostlých adolescentů z jihu Floridy, opět není nic nového pod tropickým sluncem.

Nová deska je pro fanoušky New Found Glory, pro ty, co neočekávají žádné novátorství a spokojí se s žánrovým základem, jenž je v daleko zajímavějším podání přítomný na deskách "Stick And Stones" (2002) a "Catalyst" (2004). Zastaralé technologie amerických kytarových chirurgů nedávají prostor pro lepší než průměrný výkon.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY