Videospeciál s Nirvanou

30.09.2011 09:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Sérii článků o Nirvaně zakončíme videospeciálem. Zajímavých oficiálních i amatérských snímků kapely vzniklo za její krátkou kariéru dostatek. Pojďte se tedy podívat, jak Kurt Cobain zlobil v Top Of The Pops nebo jak vypadaly některé převzaté skladby, které Nirvana hrála, v originále.

Nirvana versus The Vaselines

"Nechci být nějak trapně sentimentální, ale musím se přiznat, že ty skladby, co s Frances píšete, jsou skoro nejhezčí, co znám," tvrdil Kurt Cobain v nikdy neodeslaném dopisu Eugenu Kellymu z The Vaselines. Kurt sám měl velký smysl pro melodii, miloval The Beatles a právě i The Vaselines měli talent na chytlavé melodie. A jejich v podstatě amatérské pojetí těchto písní Kurtovi vyhovovalo. Nebýt jeho, dnes tuto kapelu nikdo nezná a možná by ani nevzniklo její loňské album "Sex With An X". Nirvana hrála od The Vaselines tři písně: "Jesus Doesn't Want Me For A Sunbeam", "Son Of A Gun" a "Molly's Lips". Podívejte se na první z nich z legendárního unplugged vystoupení, druhou si poslechněte v originále a třetí z festivalu v Readingu z roku 1992, kde si ji společně zazpíval Kurt s jejím autorem.



Smells Like Teen Spirit

Nejdůležitější skladba, kterou kdy Nirvana nahrála, dostala jméno podle levného parfému pro teenagerky Teen Spirit. Za jméno písně mohla nevědomky Kathleen Hanna ze skupiny Bikini Kill, s níž chodil Dave Grohl. Při jednom mejdanu u Kurta doma nastříkala na zeď nápis "Kurt smells like Teen Spirit". Chtěla tím říct, že Kurt je cítit parfémem kamarádky Tobi. Po vydání "Nevermind" se o formaci začala zajímat média a konala se i různá televizní vystoupení. V britském "Top Of The Pops" píseň i halfplayback prosadili producenti pořadu, Nirvaně proti srsti. Grohl s Cobainem vymysleli, jak celé vystoupení zesměšnit, a tak Kurt záměrně protahoval svůj vokál a vznikla tato legendární verze. Na druhém videu si kytarové sólo zkusí zahrát Flea z Red Hot Chili Peppers na trubku a poslední video ukazuje, jak se s písní poprala Patti Smith.



Lithium versus Rape Me

Kapelu zlobily nejen britské televizní stanice. V roce 1992 chtěla hrát na MTV Video Awards skupina píseň "Rape Me", ale MTV trvalo na méně kontroverznější "Lithium". Přesto si Kurt na začátku neodpustil pár taktů rebelie. V samotném finále písně se stane další zajímavá událost. Novoselic tak nešťastně vyhodí svou basu do vzduchu, až mu bolestivě spadne na obličej. V dalším videu pak můžete vidět, že francouzská televize už s písní "Rape Me" problém neměla, moderátor dokonce kapelu uvedl jako "Le sympathique trio grunge". A ve třetím snímku se můžete podívat, jak si s písní "Lithium" poradil herec Joseph Gordon-Levitt, známý například ze snímku "Bláznivý".


Love Buzz

První singl, který Nirvana v roce 1988 vydala, byla skladba "Love Buzz", předělávka písně od Shocking Blue. K této holandské kapele z přelomu 60. a 70. let minulého století nasměroval kapelu Chris Novoselic. V osmdesátých letech se rád poflakoval po musicshopech a probíral se zlevněnými vinylovými deskami. A právě Shocking Blue byl jeden z jeho objevů, který při přehrabování desek nalezl. Kurt sice nebyl z alba tolik nadšený jako basák, ale souhlasil s předěláním jedné z písní. V počátcích skupiny byl právě na tuto skladbu často největší ohlas. První video přináší živou verzi z Amsterodamu z roku 1991, na druhém si můžete poslechnout originální verzi a poslední je singlová verze Nirvany z roku 1988 včetně intra, které Cobain pro skladbu namíchal.



Territorial Pissings

"Territorial Pissings" je nejpunkovější věc z alba "Nevermind". Kapela ji (nebo píseň "Endless, Nameless") na koncertech často používala jako rozjezd pro závěrečnou demolici nástrojů. Když chtěla Nirvana zlobit, zahrála na koncertech právě ji. Jednou, během televizního vystoupení, spustila právě tento song, i když moderátor ohlašoval píseň "Lithium". První video pochází z pořadu "Saturday Night#Live" z roku 1992 a vrcholí zmiňovanou destrukcí nástrojů kapelou. Druhé video ukazuje, co s touto skladbou udělali američtí Pennywise, a v posledním videu si můžete vychutnat originál "Get Together" od Yongbloods, kterou si vypůjčil Chris Novoselic pro intro (ten správný okamžik je v čase 0:53).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY