Festival Moravské hrady.CZ startuje v Hradci nad Moravicí

11.08.2011 12:42 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Jiří Schmitzer
© facebook interpreta
Hudební festival Hrady CZ se po Rožmberku nad Vltavou, Točníku, Švihově, Kunětické hoře a Bezdězu představí 12. a 13. srpna v Hradci nad Moravicí. Po úspěšném turné České hrady.CZ, které v průběhu pěti letních víkendů navštívilo třicet tisíc lidí, se tak festival přesouvá jako Moravské hrady.CZ na Moravu, kde se dále představí na Bouzově a vůbec poprvé ve Valticích v malebném kraji jižní Moravy.

Hradec nad Moravicí, jako pátá zastávka osmitýdenního hradního turné, otevře své pomyslné brány 12. srpna úderem šesté hodiny večerní. Hodinu nato program zahájí svérázný herec a zpěvák Jiří Schmitzer, po něm vystoupí Anděly oceněná kapela Nightwork, která na festivalu Hrady CZ hraje letos poprvé. Páteční večer pak vyvrcholí koncertem představitele nové generace písničkářů Tomáše Kluse. Chybět nebude tradiční a oblíbený páteční karneval masek, každou masku organizátoři odmění dárkem a v průběhu večera vyhlásí tu nejlepší.

V sobotu 13. srpna se v areálu festivalu v podhradí rozeznějí dvě festivalová pódia, areál bude otevřen od jedenácté hodiny. V rámci hodinových koncertů si návštěvníci festivalu vyslechnou koncerty kapel Divokej Bill, Wohnout, Support Lesbiens nebo Vypsaná fiXa. Kryštof odjedou "hradní turné" s dvojím programem, večer hrají rockový nářez a na koncertech přes den, mezi které patří i ten v Hradci nad Moravicí, zahrají speciální akustický set. "Na tomto festivalu nás baví hlavně atmosféra. Hraje se tu pro několik tisíc lidí, ale díky historickému kouzlu hradních památek je to pořád takové komorní," říká frontman kapely Kryštof Richard Krajčo. Vladimir 518 navíc v sobotu vystoupí se svým sólovým projektem za doprovodu Terezy Černochové, kapela Skyline zahraje skladby ze svého nového alba, představí se také například Pipes And Pints, Prague Conspiracy, Gipsy.cz a další interpreti.

Čím se festival liší od ostatních hudebních akcí, je fakt, že je v ceně vstupného zahrnutá prohlídka jednotlivých hradů, které nabízejí často i několik prohlídkových tras. Organizátoři festivalu také zajišťují kyvadlovou dopravu z vlakových zastávek, v případě Hradce nad Moravicí se jedná o zastávku "Opava-východ", odkud lze využít festivalový autobus na místo konání festivalu a zpět. Festival také nabízí možnost zdarma stanovat ve stanovém městečku, festivalová městečka poskytují úschovny kol pro cyklisty a program ve spolupráci s projektem Kolo pro život. Festival Hrady CZ také letos prvně vstoupil do úzké spolupráce s Národním památkovým ústavem, který na jednotlivých festivalech provozuje speciální informační centra. Organizátoři doporučují rezervovat prohlídku hradů předem.

Vstupenky za zvýhodněnou cenu jsou v předprodeji sítě Ticketstream v cenách 200 Kč na páteční program a na sobotní program za 400 Kč a je možné je zakoupit jako E-tickets i přes internet. Na místě budou lístky stát 250 a 450 Kč. Další informace najdete na ceskehrady.cz, moravskehrady.cz, hradycz.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY