Koňaboj na dece "Zdálo sa ně, zdálo..." rozkvetl

12.08.2011 07:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Archiv moravských a slovenských lidovek je téměř nevyčerpatelný a přístup k nim může být různý. Jeden reprezentují moravští worldmuzikanti Koňaboj. Autorsky upravují tyto skladby do dnešní folkrockové podoby, přesto zachovávají jejich jasné původní obrysy. Na albu "Zdálo sa ně, zdálo..." jich najdete patnáct.
7/10

Koňaboj - Zdálo sa ně, zdálo...

Skladby: Intro, A pred nami zahrádečka, Vyletěła krepelenka, Zdálo sa ně, zdálo, Trenčín dolinečka, Ej, počorniľi hory, Ej, vyľala ša voda, Teče voda, teče, Do kostela už zvoňá, Slavíček zpívá, Od Poľany tichý vetrík povievá, Předzvěst, V zeleném hájíčku, Halaj, belaj malý synku, Vešelo še dzifče
Vydáno: 15.3.2011
Celkový čas: 39:28
Vydavatel: Indies Scope Records
Třetí album kapely Koňaboj málem nevyšlo. Kolem moravské skupiny jako by se shlukly všechny zlé síly a jeden čas už to vypadalo, že přestane fungovat a rozpadne se. Nakonec se ale podařilo obměnit její složení, překonat všechny nepříjemné události a navázat na předchozí desku "Omalovánky". Navázat ve stejném duchu, ale s o něco pozměněným zvukem.

Stále jde o to stejné. Najít zajímavé lidové písničky z Moravy i Slovenska a ty autorsky upravit, podobně jako to dělá například Čechomor (ostatně už samotné jméno alba asociuje v první řadě právě kapelu Karla Holase a Franty Černého), na takový ten folklóreček s bicíma. Oproti zmiňovaným slavnějším kolegům je ale aktuální Koňaboj postavený téměř výhradně na ženských vokálech - civilnějším zpěvu Jiřiny Šánové a tradičním folklorním výrazu hostující Anny Servické, zpívající téměř v polovině písní.

Perličky ze studia

O tom, že při nahrávání alba Koňaboje je často veselo, svědčí i tento výňatek z odborné komunikace mezi muzikanty.

Dave a Milan k base a bicím: Musíte to hrát allegro, no jak se to řekne správně po našem Betálně to tam naperte.

Milan: Na tom začátku ste úplně mimo. Kocór: Myslíš rytmicky nebo tempově?

Milan: Kocóre, nehraje ti kombo. Kocór: Já šetřím elektriku.

V čem je tedy nejpodstatnější rozdíl v novém Koňaboji? Kytarista David Řehák to vysvětluje takto: "Nejzásadnější změnou je asi odchod Tomáše, poněvadž jsme přišli o krásný lidový mužský hlas a sametové tóny kontrabasu. To nás samozřejmě vedlo k nutným změnám v aranžích a soundu jako takového. Současné písničky jsou stavěny spíše na syrovějším zvuku a provzdušněných aranžích."

Provzdušněnější aranže znamená hlavně výraznější pestrost. Koňaboj na nové desce rozkvetl. A tak tu vedle bicích, elektrické kytary a houslí slyšíte mnohem častěji i kytaru akustickou, mandolínu, flétnu, klavír, cimbál, nebo klávesovou foukací harmoniku. Pěkně je to vidět třeba na skladbě "Ej, počorniľi hory", kde se vedle sebe potkávají obě polohy kapely. V první části s cimbálem je to ta tradičně folklorní, která se ale posléze promění v bigbítovou jízdu.

Koňaboj si po svém upravuje naše lidovky tu osobitějším způsobem, jindy poněkud rutinním přístupem. To ale není příliš podstatné. Důležité je, že pro nás objevují dávno zapomenuté písně a oprašují je do dnešní podoby. Pokračují v předávání slovanské tradice a přesvědčují nás, kolik krásy tu lze najít.

Koňaboj - Slavíček zpívá


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY