Zlatá Lady Soul

09.08.2011 14:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Hudební vydavatelství Supraphon se v poslední době zhlédlo v kompilacích českých interpretů s názvem "Zlatá kolekce", které dost často přináší i tři disky. Dalším interpretem, kterému se dostalo této pocty, je první dáma českého soulu Marie Rottrová. A její výběrovka je nadmíru povedená.
8/10

Marie Rottrová - Zlatá kolekce

Skladby: CD 1 - Baby, vítej k nám, Paroloď, Dívčí král, Volej známý číslo, Pane můj, Tisíc tváří lásky, Je ti to málo?, Labutě, Mít pouhej tejden, Černá limuzína, Jak na tom právě jsem, Svatba U dvou lilií, Láska křídla má, Zatracenej čáp, Ranní loučení, On má, Expres Mléčné dráhy, Oči, Co mám, to dám, Čas pro mou lásku, Nádražní ráj, Ty, kdo jdeš kolem, Caciby
CD 2 - Kůň bílý, Padá hvězda, padá, To mám tak ráda, Markétka, Lásko, Ať soused s hůry bouchá, Déšť, Střapatá, nohatá, Klíč pro štěstí, Řeka lásky, Vysoko v horách, Bouda Na hororu, Osud mi tě přál, Okno naproti, Kráso, Dívka s dobrou pověst, To nic, Buď mou nadějí, Tak tohle je láska, Bílý páv, Půlnoční pláž
CD 3 - Večerem zhýčkaná, Dívka, která spí jen tak, Měli jsme se potkat dřív, Řekni, kde ty kytky jsou, S tím bláznem si nic nezačínej, Muž č. 1, Předjaří, Lakomá, Pár slov, pár kroků, pár gest, Pozemskej ráj, Jaká zvláštní láska, Vím, že tu byla, Štěstí, Žaluzie, Má se stát, Lásko, voníš deštěm, Najednou, Zřejmě letos nikde nejsou kytky, Ten vůz už jel, Prstýnek, Hodina H
Vydáno: 25.03.2011
Celkový čas: 72:17 + 75:12 + 78:51
Vydavatel: Supraphon
Marie Rottrová má na svém kontě již řadu výběrů a drtivá většina z nich byla komerčně velmi úspěšná. Ovšem žádný z nich se doposud nepodíval na kariéru Lady Soul komplexněji. To nyní napravuje již zmíněná "Zlatá kolekce", která na třech discích přináší bezmála čtyři hodiny toho nejlepšího od Marie Rottrové.

Nutno podotknout, že v tomto případě nejlepší neznamená to nejznámější. Chybí na něm totiž spousta hitů, jako jsou třeba "Máma", "S tebou" nebo "Jak málo někdy zmůže čas". Výběr sestavovala sama Rottrová a je to na něm hodně znát. Působí neuvěřitelně kompaktním dojmem, což je vzhledem k širokému žánrovému rozpětí této zpěvačky až s podivem. Nebála se na něj zařadit i o něco méně známé písničky, které třeba vyšly pouze na SP. Obzvlášť některé soul-rockové věci z úvodu kariéry mohou leckoho překvapit. Jsou totiž dokladem, že i před čtyřiceti lety, za dob hluboké totality, vznikala u nás hudba světových parametrů. O tom, že si Marie Rottrová zachovala úroveň až do dnešních dob, naopak svědčí písničky jako "Prstýnek" nebo "Tak tohle je láska".

Těžko něco "Zlaté kolekci" vytýkat. Osobně mi na ní chybějí pouze "Skořápky ořechů", ale chápu, že by se možná nehodily do celkové koncepce. Někdo by mohl namítat, že postrádá jakékoli logické řazení, ať už striktně chronologické, nebo třeba abecední, ale když ono to takhle funguje skvěle. Určité časové třídění je patrné, ale občas jsou jednotlivé letopočty lehce přeházené.

Zřejmě jen s velkými obtížemi budete hledat lepší výběr s hudbou Marie Rottrové , než je právě "Zlatá kolekce". Nabízí totiž obsáhlý důkazní materiál, že tato ostravská zpěvačka nejenže nikdy neslevila z vytříbeného vkusu, ale že právem patří k tomu nejlepšímu, co československá hudební scéna za posledních několik desetiletí nabízela. Co je ale podstatné, nad touto kompilací nemusí ohrnovat nos ani její fanoušci. Pokud nesbírají její LPčka již od počátku její kariéry, pak i oni si na albu najdou několik písniček, které možná neslyšeli, nebo na ně v průběhu času zapomněli.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY