Cartonnage potřetí a nejlépe

13.06.2011 00:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

První deska Cartonnage skoro nikoho nezajímala, dvojka zaujala kromě pár fanoušků minimálně většinu českých hudebních pisálků, novinka "I'm Not Your Computer" by ale už měla znít z přehrávačů všech, kdo mají za nejoblíbenější žánr moderní pop. Tak moc dobrá ta deska totiž je.
9/10

Cartonnage - I'm Not Your Computer

Skladby: Attention Please, I'm Not Your Computer, Anticipating, Hold Me Or Just Stand Back, This Mess We're In, Running, Bravo Viva, Dynamighty, Don't Stop, Banne Idée, Love Is Within
Vydáno: 24.5.2011
Celkový čas: 42:42
Vydavatel: EARecords
Od musicserveru chválené (jak v recenzi, tak v makru) druhé desky Cartonnage "Curiously Connected" uplynuly tři roky a dost věcí se změnilo. Z jakože čtyřčlenné skupiny zůstala pouze dvojice Armin a Vanda, místo EMI si novinku "I'm Not Your Computer" vydávají sami a velký krok kupředu udělali i po stránce zvukové, skladatelské a aranžérské. Společně třeba s aktuálními skvělými deskami Sunshine, Swordfishtrombones, Prince Of Tennis či Tata Bojs mi dávají pocit, že česká hudba má zase smysl.

Ještě před několika měsíci to ale s Cartonnage tak růžově nevypadalo. Jako první ochutnávku z alba totiž na internet poslali singl "Electro Gastronomique". Rozjásaná písnička, postavená na samplu z francouzského filmu, mě zrovna nenadchla a bál jsem se, že podobně vykrádačsky a prvoplánově bude zní i celá deska. Díky bohu tomu tak není, navíc se nepodařilo sehnat práva, takže se skladba na výslednou nahrávku ani nedostala.


Cartonnage - Electro Gastronomique

Když jsem o pár řádků výše psal, že kapela mimo jiné vyspěla i skladatelsky, měl jsem tím na mysli fakt, že i po dvaceti posleších jsem nepocítil potřebu použít tlačítko skip. I u těch nejoblíbenějších alb se vždy najde pár kousků, které slyšet nemusíte. Ne že by byly špatné, ale prostě už vás po delší době nebaví tak jako ty ostatní. U "I'm Not Your Computer" se mi snad poprvé stalo, že si stále nechci ani jednu z jedenácti písniček nechat ujít. Zatímco minulá deska působila mírně žánrově a zvukově roztříštěně, novinka zcela jasně hned v úvodní "Attention Please" definuje, v jakých mantinelech se bude pohybovat, a nenechá uši vydechnout až do konce. Jakkoli to fyzicky není možné.

Album stojí na základech naprosto luxusního electropopu, zmínit je třeba Goldfrapp či Robyn, ač na rozdíl od nich chybí emoční či obsahový přesah. Ale když se člověk chce hudbou jen bavit, vůbec to nevadí. Vandin zasněný zpěv má stejně blíže k princezně na party než ke sjeté Allison či pocitově rozervané severské bohyni. Dokážu si představit, že někomu Vandin naivně princeznovský vokální projev může i vadit, v kontextu muziky její skupiny ovšem funguje skvěle.

Z jednotlivých skladeb určitě stojí za zmínku první singl "Don't Stop", jenž splňuje definici hitovka jako prase, mírně osmibitově znějící "This Mess We're In" či další hitovka "Dynamighty". Na oblíbenou francouzštinu došlo v nejtvrdším kousku "Banne Idée", kde Cartonnage dokazují, že tvrdost rozhodně nemusí být jen v kytarách. A pro chvíle v pevném objetí doporučuji rozvolněnější kousek "Love Is Within", který desku uzavírá.

"I'm Not Your Computer" se po všech stránkách naprosto bez problémů zařazuje mezi světovou elitu alternativního popu. Že na Cartonnage Česko asi není připraveno, je škoda pro všechny, kteří mají rádi zábavnou a přitom chytrou a moderní hudbu. I když ti si jejich desku najdou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY