Německý western přikrášlí hudba od Priessnitz

30.05.2011 23:48 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Priessnitz
© facebook interpreta
Jen co jeseničtí Priessnitz skončili turné "Alois Nebel Tour 2011", už mají v rukávu další projekt. Muzikanti nahráli soundtrack k německému westernu "Kovbojové z paneláku" autorů Martina Beckera a Jaroslava Rudiše. Rozhlasovou hru uvedla v pondělí 30. května večer v premiéře německá stanice WDR 3.

"Dali jsme dohromady pět hodně duchařských skladeb. Snažili jsme se vystihnout atmosféru prázdného tajemného sídliště, kde se hra odehrává. Písničky vznikly během přestávek našeho jarního 'Alois Nebel Tour'. Skládali jsme po šatnách a na horské chalupě kytaristy Petra Kružíka v Beskydech. Natáčelo se pak v Kopřivnici ve studiu Animan s producentem Tomášem Neuwerthem," říká zpěvák Priessnitz Jaromír Švejdík. U tématických písniček ale spolupráce neskončila - Priessnitz připravili pro inscenaci také scénickou hudbu.

Samotný western "Kovbojové z paneláku" (v originále "Plattenbaucowboys") natočila režisérka Susanne Krings. Hra se odehrává na velkém sídlišti kdesi ve východním Německu. "Dříve tu žilo osmdesát tisíc lidí, dnes jich zbyla už jen hrstka. Mezi nimi je podivný šerif Klaus, který věří, že paneláky znovu ožijí a sídlišti se vrátí jeho bývalá sláva a krása. Prázdnými ulicemi ale bloudí jen opilí duchové kovbojů, strach a vzpomínky," prozrazuje střípky snímku Rudiš.

Hudbu Priessnitz se Švejdíkem v čele ale uslyší brzo i Češi, a to rovnou ze stříbrných pláten. Do kin se totiž chystá "Alois Nebel" režiséra Tomáše Luňáka. "Film se právě dodělává a bude mít premiéru v září tohoto roku," dodal Švejdík, spoluautor komiksové předlohy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY