Discohrátky s Ježíšem

18.07.2011 17:25 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Kde se vzaly, tu se vzaly, do obchodů dorazily sestry Campbellovy aka Mary Mary s deskou "Something Big". Posluchače, kteří toto duo v našich končinách znají a poslouchají, byste spočítali na prstech jednorukého cirkusáka. Jenže to o kvalitě desky nic nevypovídá. Nebo ano?
5/10

Mary Mary - Something Big

Skladby: Something Big, Something Bigger, Blind, It Is Well, Never Wave My Flag, Walking, Slow Walk, Survive, Are You Ready, Catch Me, Sitting With Me, Homecoming Glory
Vydáno: 28.3.2011
Celkový čas: 43:58
Vydavatel: Sony Music
V případě Mary Mary bude odpověď pravděpodobně znít ano. Toto gospelové duo se snaží o jadernou fúzi Ježíše se současným r'n'b a taková kombinace musí být pro českého posluchače opravdu silný kafe. Mezi potenciální zájemce o desku "Something Big" patří: a) hluší ateisté, b) r'n'b milovníci, co neumí slovo anglicky, c) věřící hiphopeři. Ježíš je v naší zemi řádně out a dost dobře si nedokážu představit Čecha, který by si dobrovolně koupil zahraniční r'n'b desku, ve které jsou slova jako "soul", "Jesus" a "faith" častější než "fuck", "tits" nebo "bitch".

A přitom je "Something Big" složeno z celkem přitažlivých dílků (s výjimkou intelekt urážejícího obalu a bookletu) - současné beaty v kombinaci s živými nástoji, zapamatovatelné melodie, gospelové sbory. Ve chvíli, kdy si začnete podupávat a zpívat do rytmu "Jesus took the worst of me and helped me get myself together" z titulního otvíráku "Something Big", si ale možná budete připadat lehce vymytí a Mary Mary budete podezřívat z nefér křesťanského verbování.

Většina tracků by si klidně mohla najít cestu na jakoukoliv desku Mary J. Blige (holky mají navíc hodně podobný ječák). "It Is Well" zase zní jako cover "Hide And Seek" od Imogen Heap, stejné použití harmonizéru je zde více než okaté. Pravá biblická potopa přichází s "Never Wave My Flag", která je sice správný disco hit, ke kterému si dokážu představit nádhernou choreografii plnou křížů, útrpných pohledů, sepjatých rukou a zbožných gest, ale na desce tohoto ražení funguje jako blonďatý Obama.

"Something Big" není špatná nahrávka. Jen je určená pro dosti omezený kruh posluchačů. Pokud jste věřící, nebo jsou vám ukradené texty písniček (vyčítat gospelu křesťanskou tématiku by byla opravdová hloupost) a máte rádi moderní americké r'n'b, pak je šestá deska od Mary Mary příjemným posloucháním na odpoledne jednoho víkendu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY