Oldfieldova silvestrovská paráda na DVD

13.07.2001 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Mike Oldfield právě vydal DVD své silvestrovské show "The Millennium Bell Live In Berlin".
7/10

Mike Oldfield - The Millennium Bell Live In Berlin

Celkový čas: 80 minut
Mike Oldfield, jehož úspěšnou kariéru odstartovalo album "Tubular Bells" (1973), nachystal na poslední večer roku 1999 uvítací show Nového milénia a magické číslovky 2000. Během své dlouhé kariéry se dočkal mnoha úspěchů, za které třeba hovoří hity "Moonlight Shadow", "Shadow On The Wall", "To France" nebo "Islands". Když v roce 1998 vyšlo album "Tubular Bells III", začal se rodit Mike Oldfieldovi v hlavě nápad na silvestrovskou show. Následně vznikly první fragmenty alba "The Millennium Bell". Během turné "Live Then & Now" v roce 1999, v rámci jehož vystoupil i v Praze, si Mike zapamatoval město Berlín. Pak vznikl projekt "Art In Heaven" a show byla na světě. K této příležitosti Mike složil novou skladbu "Art In Heaven" (původně se měla jmenovat "Berlin 2000"), která zazněla na závěr této velkolepé laserové show.

Během zhruba sedmdesát minut trvajícího záznamu, který má tři části, na vás čeká nejenom hudba Oldfielda. Na show kromě něj (kytary, klávesy) vystoupili Robin Smith (klávesy, dirigent), Adrian Thomas (klávesy, programing, kytary), Claire Nicholson (klávesy, kytary), Carrie Melbourne (basová kytara), Fergus Gerrand (bicí, perkuse), Jody Linscott (perkuse), Pepsi Demacque (vokály), Miriam Stockley (vokály), Nicola Emmanuelle (vokály) a David Serame (vokály). Oproti studiové podobě alba "The Millennium Bell" na koncertě vystoupil The State Orchestra a The Glinka State Choir Of St. Petersburg. První část koncertu se nese v duchu dnes již klasických kompozic. Vše startuje jakési to nejlepší z "Tubular Bells", následované upraveným tradicionálem "Portsmouth". Asi největší hit Mike Oldfielda "Moonlight Shadow", který původně nazpívala Maggie Reilly, zde vystřihla Miriam Stockley, která je vokalistkou třeba na albech projektu Adiemus. Vše pokračuje ukázkou z alba "Tubular Bells III", která nese jméno "Secrets". Závěr první části obstaral vypalovák "Shadow On The Wall" v jehož živé podobě nahradila chraplák Rogera Chapmana zpěvačka Pepsi Demacque, která se této nelehké skladby zhostila velmi dobře, ten kdo byl na pražském koncertě, mi určitě dá za pravdu.

Druhá část koncertu je vlastní prezentací alba "The Millennium Bell" (1999). Pro show bylo vybráno sedm skladeb, poprvé na scénu přichází orchestr a sbor. Úvodní "Sunlight" (na albu tato skladba nese název "Sunlight Shininig Through Cloud") je svědectví lodního kapitána Johna Newmana o otroctví. "The Doges Palace" je Oldfieldův holt Benátkám a první italské republice. Skladba "Mastermind" je o mafiánech, kteří na počátku dvacátého století měnili život Chicaga, v této skladbě Oldfield uplatnil svoje typické využití rytmů a jeho oblíbené motivy divokého západu. Název skladby "Broad" je opět zkrácen, na albu "The Millennium Bell" je použita část výroku Winstona Churchilla "Broad Sunlit Uplands", kde naplno zní klavír a orchestr. Skladby "Liberation" a "Amber Light" (Mike do této skladby zapracoval motivy novodobé modlitby) připravují na finále druhé části, tím je titulní skladba "The Millennium Bell", medley skladeb z alba v tanečním hávu, o který se postaral DJ Pippi (djská hvězda z Ibizy).

Před závěrem koncertu proběhlo odpočítávání a vítání roku 2000 a poté zazněla speciálně pro tento účel napsaná skladba "Art In Heaven", kterou doprovázela laserová show, která osvěcovala dominantu Berlína Siegessäule - Vítězný sloup. V této skladbě Oldfield použil fragmenty z kompozice "Let There Be Light" (album "The Songs Of Distant Earth"/1994), zkomponoval hymnickou melodii a v závěru požil motiv "Ódy na radost" od Beethovena.

Na tomto vystoupení Mike Oldfield potvrdil to, že na jeho koncertech jde hlavně o hudbu, zbytek je jen doplněk. Fanouškové budou tímto DVD potěšeni, jako bonusy si zde můžou prohlédnout dokument o chystání celé show a krátký rozhovor s Mike Oldfieldem v jeho soukromém studiu a mimo jiné se dozvíte, nejenom jak vznikala skladba "Art In Heaven". DVD vám také poskytne titulky (angličtina, němčina, polština, francouzština, italština a španělština), ale pouze k rozhovoru a dokumentu. Do záznamu koncertu nebylo zasáhnuto, protože ten se dal sehnat přes internet již v roce 2000 přímo na stránkách "Art In Heaven". Oficiální vydání se dlouho odkládalo, byly přidány bonusy, záznam byl jen převzat.

Fanoušky Mike Oldfielda a nejenom je tento záznam potěší, je profesionálně nachystán a "The Millennium Bell" koncert se myslím povedl určitě více než projekt megalomana Jeana Michela Jareeho v Egyptě, kde tou dobou vládla písečná bouře. DVD kromě zmíněných bonusů nenabízí nic navíc, není zde třeba uvedena alespoň diskografie nebo podobné informace a obal, tedy minimálně titulní fotografie není nic moc, ale příjemně se na to kouká a vzpomíná, jak se všichni báli problému Y2K.

Závěrem ještě dodám, že chvilku po vydání DVD ČT2 odvysílala část tohoto koncertu, pokud jste si jej třeba i natočili a radovali se, že jste ušetřili, musím vás zklamat. Na odvysílaném záznamu vám chybí pět skladeb ("Sunlight", "Mastermind", "Broad", "Liberation" a "Amber Light") a přišli jste o to nej z alba "The Millennium Bell", přece jen se vaše investice vyplatí!

DVD k recenzi poskytla firma Warner Music.

DVD: Mike Oldfield - The Millennium Bell Live In Berlin
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 80 minut
Skladby a obsah: Tubullar Bells, Portshmouth, Moonlight Shadow, Secrets, Shadow On The Wall, Sunlight, The Doges Palace, Broad, Liberation, Amber Light, The Millennium Bell, Special: Art In Heaven, Special Features: Interview With Mike Oldfield, The Making Of The Millennium Bell


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY