Zkrocení vzteklého vlčáka

09.05.2011 05:00 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Jako o nových Alexisonfire se v souvislosti s We Are The Ocean mluvilo v loňském roce. Dnes už prý zmýlená neplatí. Po vydání "Go Now And Live" máme co do činění s britskými Nickelback. Nadsázka, samozřejmě. Pro prvotní představu o úkroku, jehož se kapela "dopustila", ale poměrně trefná a zajímavá.
8/10

We Are The Ocean - Go Now And Live

Skladby: Trouble Is Temporary, Time Is Tonic, What It Feels Like, The Waiting Room, Run Away, Trials And Tribulations, Overtime Is A Crime, Godspeed, Now And Then, Follow What You Need, Before I Die
Vydáno: 25.4.2011 (UK)
Celkový čas: 33:19
Žánr: alternativní rock, post-hardcore
Vydavatel: Hassle Records
"To je teda sakra zvláštní," řekl s podivem zpěvák Dan Brown, když se o tomhle přirovnání k populární kapele Chada Kroegera dozvěděl. "To musí být těma dlouhýma vlnitýma vlasama," usměrnil ho okamžitě kolega kytarista Alfie Scully.

We Are The Ocean jsou pořád hodně čerstvým produktem britské kytarové školy, přesto si už v tuzemsku dokázali zajistit dostatečný přísun posluchačstva. Prvotní nahrávka "Cutting Our Teeth" a především odvaha vkročit do neznáma a odehrát brzký koncert (i když jen jako support) před někdy nevděčným českým publikem toho byly příčinou. Nová deska "Go Now And Live" je obhajobou loňské ročníkovky s mnohými argumenty pro, ale i jedním proti.

Že jste se pozastavili nad výše uvedeným spojením slov "zpěvák" a "Dan Brown"? Já minulý týden taky. Několikrát. Nový materiál trošku nepochopitelně setřel rozdíl mezi rolemi obou hlavních vokalistů a misky vah převážily směrem k "čistotě" na úkor screama. Najednou hrozně bije do uší, jak moc hmatatelný rozdíl je mezi kvalitou materiálu Liama Crombyho a zkroceného vlčáka Browna právě v čisté poloze. Jistě, stále je to pro mladou kapelu hledání optimálního souznění dvojzpěvů, které klidně může pokračovat i s další nahrávkou, ale je dobře, že jsme slabinu chlapíka s hlasem dlouholetého štamgasta putiky z londýnského předměstí odhalili tak záhy. Zvuk We Are The Ocean lehce ztratil na údernosti, logicky. O té ale až tak "Go Now And Live" není, nosná konstrukce leží jinde. A navíc, Nickelback taky přece nejsou žádná ukřičená havířina.

Zdařile poskládaný skelet mají na svědomí především strunné nástroje. Bezstarostné kytarové hrátky (místy až "AvA" vzezření), pasáže s výrazným post-hardcorovým i alternativně-rockovým feelingem. Instrumentální práce We Are The Ocean je zase o level výš. Tomu slovu se snažím obloukem vyhýbat, protože se jím ohání každá druhá kapela, ale We Are The Ocean opravdu "vyspěli" (grrr...). Pomohl jim k tomu i rozchod s managementem, kterému dali vale v loňském roce. "Měli jsme tím pádem všechno víc pod kontrolou, vše, co se dělo kolem skupiny, bylo na nás," prozradila formace, která měla při práci na "Go Now And Live" volnější ruku a mohla zapojit víc vlastní invence. Účelně se dokonce rozešla s Brianem McTernanem a novinku nahrála s mnohem méně známým domácím producentem Petem Milesem. "Hodně dobře se nám s ním spolupracovalo. Rozuměl našim představám o desce. Rozhodně by nebylo špatné s ním spolupracovat i na další nahrávce," popsal fungující chemii Liam Cromby.

Jasně že by bylo snazší nahrát další "Cutting Our Teeth", když kolem něho byl takový poprask. Jenže zastavit vlastní hudební růst ještě předtím, než vůbec začne, nemá zapotřebí nikdo. Ani We Are The Ocean. Obhajoba za velmi dobře, pánové, jen by si zasloužila delší stopáž.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY