Wiz Khalifa a Nicki Minaj překvapivě vyhráli v USA

10.02.2011 23:02 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Rapper Wiz Khalifa skladbu "Black And Yellow" složil na podporu fotbalového týmu z Pittsburghu. Ten sice Super Bowl nevyhrál, i tak událost ale vynesla singl na jedničku. Vysoko debutovali Dr. Dre a Chris Brown. Mezi alby pak nečekaně zlata po třech měsících dosáhla Nicki Minaj.
Wiz Khalifa - Black And Yellow
© facebook interpreta
SINGLY - Nedělní Super Bowl se se 111 miliony diváky stal nejsledovanějším programem americké televizní historie a promluvil nám i do singlového žebříčku. Skladba Wize Khalify "Black And Yellow" na podporu týmu Steelers z Pittsburghu se vyškrábala až na vrchol. A to nakonec ani proti Green Bay Packers nevyhráli. "Grenade" Bruna Marse se klidil na dvojku, kterou opustila Pink. Katy Perry s "Firework" zůstala na trojce, zároveň však dosáhla jedničky v rádiovém žebříčku, stejně jako s "California Gurls" a "Teenage Dream".

Radost musela zavládnout u Dr. Dre. Debutoval totiž na vysoké pětce s "I Need A Doctor", mezi downloady dokonce na jedničce. Samozřejmě za to vděčí featuringu Eminema. Refrén zazpívala Skylar Grey. Bohužel jsem ze skladby rozhořčen: její producent Alex da Kid totiž jede tracky jak na kopírce. Podobnost jeho skvělých "Love The Way You Lie" a "Airplanes" se ještě dala omluvit, třetí písnička na jedno brdo je však už důkaz, že tento producent prostě není dostatečně invenční. Každopádně pro Dr. Dre jsou takové singlové úspěchy (viz ještě předchozí "Kush") jasným impulzem k finálnímu vydání "Detoxu".

Druhou nejvyšší novinkou je "Look At Me Now" Chrise Browna na jedenáctce. Track produkovaný Diplem se objeví na desce "F.A.M.E." a hostují na něm Lil Wayne a Busta Rhymes. Další tři novinky jsou v režii seriálu Glee, což už jsme tu dlouho neměli. Čísla 72, 75 a 79 obsadili s "Need You Now" (originál: Lady Antebellum), "Thriller/Heads Will Roll" (Michael Jackson, Yeah Yeah Yeahs) a "Bills, Bills, Bills" (Destiny's Child). V další epizodě zahrají "Firework", může z toho tedy být hodně vysoký debut.

V deváté desítce startují také rockeři 3 Doors Down' s "When You're Young", prvním singlem z páté desky "Time Of My Life", vtipálci The Lonely Island a Nicki Minaj s "The Creep", anglický hitový import Jessie J a host B.o.B. s "Price Tag" a rockeři Panic! At The Disco s "The Ballad Of Mona Lisa".

    Top 10 - singly:
  1. Wiz Khalifa - Black And Yellow
  2. Bruno Mars - Grenade
  3. Katy Perry - Firework
  4. Pink - F**kin' Perfect
  5.  N Dr. Dre feat. Eminem & Skylar Grey - I Need A Doctor
  6. Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E - Tonight (I'm Lovin' You)
  7. Far East Movement feat. Ryan Tedder - Rocketeer
  8. Rihanna feat. Drake - What's My Name?
  9. Pitbull feat. T-Pain - Hey Baby (Drop It To The Floor)
  10. Britney Spears - Hold It Against Me

Nicki Minaj - Pink Friday
© facebook interpreta
DESKY - Není moc běžné, aby se deska dostala na první místo jindy než v debutovém týdnu. Nicki Minaj však s "Pink Friday" brala zlato až v jedenáctém týdnu prodejem 45 tisíc kusů. Důvody: 1. "Moment 4 Life", 2. "The Creep" (viz výše), 3. účast v Saturday Night Live, 4. videa s Taylor Swift a Selenou Gomez o skladbě "Super Bass" (najdete na YouTube), 5. určitě se najde ještě něco dalšího.

Předpovědi analytiků tak moc nevyšly, křesťansky rocková kapela Red prodala více, než se očekávalo (43 tisíc), na jedničku ale třetí album "Until We Have Faces" nakonec nedosáhlo. Dvojka je však daleko nejlepším výsledkem kapely. Spokojený musí být i Ricky Martin, devátá studiovka "Música + Alma + Sexo" (hudba, duše, sex) skončila třetí, lépe to vyšlo už jen megaúspěšnému albu z roku 1999 "Ricky Martin". To tehdy díky hitům "Livin' la Vida Loca", "She's All I Ever Had", "Shake Your Bon-Bon" a "Private Emotion" hitparádu vedlo.

Na čtyřku nám z pětky postoupil Bruno Mars, do Top 10 se vrátili Rihanna, Jason Aldean, Pink a Eminem. Jak to vypadá s novinkami níže? Na dvanáctce je ukázka toho, co může udělat vystoupení v pořadu Jaye Lena: Indiefolková kapela The Civil Wars s LP debutem "Barton Hollow". Na iTunes to dokonce bylo nejstahovanější album týdne. O dvě místa níže debutuje lajvko Boba Marleyho "Live Forever: The Stanley Theatre, Pittsburgh, PA, September 23, 1980". Jedná se o jeho poslední nahraný koncert a vychází i v deluxe edici obsahující vinyly. Devětadvacáté místo patří kompilaci "WOW Gospel 2011", na čtyřicet šestce je ženské country duo The JaneDear Girls s eponymním debutem a na osmdesát devítce je živák reggae umělce Matisyahua "Live At Stubbs: Vol. II".

    Top 10 - alba:
  1. Nicki Minaj - Pink Friday (45, +18 %)
  2.  N Red - Until We Have Faces (43)
  3.  N Ricky Martin - Musica + Alma + Sexo (32)
  4. Bruno Mars - Doo-Wops & Hooligans (32, -3 %)
  5. Rihanna - Loud (29, +15 %)
  6. ▲ Kidz Bop - Kidz Bop 19 (28, -7 %)
  7. Jason Aldean - My Kinda Party (27, +5 %)
  8. Taylor Swift - Speak Now (27, -13 %)
  9. Pink - Greatest Hits... So Far!!! (25, - 6%)
  10. Eminem - Recovery (25, +18 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY