Klavírní pop na klasický způsob

10.03.2011 13:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Díky absenci velkých prodejních trháků si jeden týden loňského roku Sara Bareilles ukořistila sama pro sebe. Svou druhou velkou desku "Kaleidoscope Heart" vystavila na první místo americké hitparády a není se čemu divit. Odlehčený klavírní pop totiž ovládá na jedničku. S malým minusem...
6/10

Sara Bareilles - Kaleidoscope Heart

Skladby: Kaleidoscope Heart, Uncharted, Gonna Get Over You, Hold My Heart, King Of Anything, Say You're Sorry, The Light, Basket Case, Let The Rain, Machine Gun, Not Alone, Breathe Again, Bluebird, Carolina, Love Song (live)
Vydáno: 7.2.2011
Celkový čas: 49:36
Vydavatel: Sony Music
... Sara totiž nepřináší nic, co by tu již dávno nebylo. Už od prvního přehrání vám bude jasné, že "Kaleidoscope Heart" kope přizdní ligu. Chybí jakýkoliv moment překvapení. Odnikud na vás nevybafne trocha svěží elektroniky, ze žádného koutu Sářiných skladeb na vás nevykoukne nečekaná změna tempa a nedočkají se ani ti, kteří by snad toužili po instrumentální pestrosti.

Druhé album je tak na téměř stejné úrovni jako "Little Voice", zpěvaččin úspěšný debut. Dokonce i téma písniček zůstalo stejné, je jím všeobjímající a zřejmě nevyčerpatelná studnice inspirace - láska. Jediné, co se tedy od posledně změnilo, jsou melodie a přibyly nové texty. A to je dobrá zpráva pro všechny, které debut nadchl, a špatná pro ty, kterým přišel příliš sladký a neoriginální.

Přesto nelze říci, že by Sara neměla co nabídnout. Její dostatečně rozpoznatelný a zároveň velice silný hlas drží nad vodou většinu jejích skladeb. Nejvíce ho odhaluje v početných baladách, konkrétně například v povedené "Hold My Heart", která sice působí, jako kdyby utekla ze studia Ryana Teddera, ale nevyznívá naprázdno. Jeden z klimaxů alba je taktéž pomalá "The Light", jež se zaduněním dopadne na dno všech zlomených srdcí.

Na Sářin největší hit "Love Song" navazuje hned několik rychlejších tracků. "King Of Anything" nebo "Uncharted" ostatně plní i funkce singlů, kvůli podobnosti s "Love Song" z nich však kape trocha zakalené vypočítavosti. Díky pozitivní energii, celkové pohodě nahrávky a textům plným nadsázky se to dá Sáře odpustit. Dalším důvodem, proč nad přisprostlou zpěvačkou nezlomit hůl, jsou i písně jako "Carolyna" vynikající svou línou elegancí. Druhá deska Sary Bareilles má slabiny někde jinde - ve vatě. Třetina písní má kamenné jádro monolitu - navzájem znějí až příliš podobně a neoriginálně. Přesto všechno celek nenudí a fanoušci klasického popu si přijdou na své.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY