Láska na první magnet

18.02.2011 13:30 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Magnetic Man - trio složené ze tří DJs, jimž se připisuje post králů dubstepu jednadvacátého století. Jejich debutová deska se nezalekne ani jiných stylů: uslyšíte třeba jungle nebo trance. A pokud nejste příznivcem elektroniky, nevadí. Jejich eponymní album by zkrátka vaší pozornosti uniknout nemělo.
8/10

Magnetic Man - Magnetic Man

Skladby: Flying Into Tokyo, Fire, I Need Air, Anthemic, The Bug, Ping Pong, Perfect Stranger, Mad, Boiling Water, K Dance, Crossover, Box Of Ghosts, Karma Cray, Getting Nowhere
Vydáno: 11.10.2010
Celkový čas: 53:28
Vydavatel: Sony Music
Ačkoliv jde o debutovou desku, nenechte se zmást. O nováčky tady rozhodně nejde! Artwork, Benga a Skream spolu hrají už víc jak deset let, ale svoji prvotinu se rozhodli vydat až na sklonku loňského roku. Kdo by jim za to byť na vteřinku spílal, už po prvním poslechu musí být vše odpuštěno. Čtrnáct tracků provede člověka taji elektronické muziky bez většího zakopnutí a nabídne i spoustu zajímavých hostů. Pokud měli pánové ze svého prvního "výrostka" nějaké obavy, k jejich rozptýlení mohlo přispět i osmdesát tisíc fanoušků na Facebooku, kteří jejich novinku už dopředu podpořili. Ne každý způsobí na poprvé hned takový rozruch - zvlášť, když se jedná o tak minoritní styl, jakým je dubstep.

Někoho by hned po intru mohl odradit lehce diskotékový "Fire" táhnutý zpěvem raperky Ms. Dynamite. Bezchybnou hodinovou jízdu tak startuje až další v pořadí "I Need Air". Úspěchem pro tuto píseň budiž i místo v top ten ve Velké Británii vedle hvězd jako Katy Perry nebo Flo Rida. Roztočený kolotoč se zadrhne pouze u přespříliš umělé "K Dance" a "Crossoveru", kde atmosféru ruší jemný hlásek Katy B. Skladbou pro otrlé je "The Bug", jejíž vlezlý šepot až příliš věrohodně připomíná malou štěnici prožírající se hluboko do vašeho mozku. Ačkoliv albu vévodí dubstepové prvky, "Boiling Water" či "Perfect Stranger" se v momentech snoubí s jungle. Do "Anthemic" pro změnu zase lehce zasahuje trance. Na variabilitě desky se podepisuje také střídání melancholických melodií se svižnějšími pasážemi.

Kotouč obohacují i zajímaví hosté. "Getting Nowhere" si s triem vystřihne šestinásobný držitel Grammy John Legend (někdejší spolupracovník Alicii Keys, Kanyeho Westa či Fort Minor). Magnetic Man myslí také na mladé, proto na placce vyzdvihli kolaboraci s populární UK funky zpěvačkou Kathleen Brian alias Katy B. Menší "hostovačkou" nepohrdl ani Sam Frank, který má co do činění s deskou "Outside The Box" DJe a producenta Skreama.

Spousta lidí opěvuje Magnetic Man za to, že přenesli vyhraněný žánr dubstepu do širšího povědomí. Jiní uznale pokyvují hlavou, protože Britové tvoří "dospělou" muziku. The Guardian se zase domnívá, že jsou jen krůček od zboření žánrových mantinelů. Na všech tvrzeních něco je - Artwork & spol. zkrátka dokázali najít způsob, jak propojit dimenzi dubstepu se světem mainstreamových obyvatel. To vše v kvalitním znění, bez podlézání a předvádění se. Zabodovali jen svými beaty, což je v dnešní době skoro zázrak. S takovou si je určitě zamilujete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY