Krása dekadentního blues

17.02.2011 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Loni na podzim představili Alexander Hacke a Danielle de Picciotto svůj aktuální projekt "Hitman's Heel" v pražské Arše v rámci výročí třiceti let existence Einstürzende Neubauten. Po čtvrtroce vychází oficiálně toto album na labelu Potomak. Milovníci dekadentního berlínského blues tak mají co poslouchat.
9/10

Danielle de Picciotto & Alexander Hacke - Hitman's Heel

Skladby: The Circuit, Hickory Dickory Dock, Time Is Passing, War, Bikers Lullaby, Ballad Of The Lonely Fish, Hitman’s Heel, Flowers, On The Road, Rise And Converge, Even Further, Nauseous Waltz
Vydáno: 18.2.2011
Celkový čas: 68:21
Vydavatel: Potomak
Alexander Hacke je jedním ze stavebních kamenů bořících se novostaveb, basák kultovních představitelů industriálu Einstürzende Neubauten. Danielle de Picciotto je Američanka zasažená Berlínem. Zpěvačka "Space Cowboys", spoluzakladatelka Love Parade. A také manželka Hackeho. Spolu patří k berlínskému undergroundu už řadu let. Aktuální projekt "Hitman's Heel" (zde ještě bubnuje Chris Hughes známý ze Shöenfeltových Fatal Shore) přináší přesně to, co dělá německou metropoli umění a pochybných existencí samu sebou.

"Hitman's Heel", to je alternativní blues noční metropole. Svobodné cesty nočními ulicemi, pozorování okolí a podávání svědectví o okolním životě v místě s neobyčejně inspirativním podnebím. S příjemně magickou náladou, se schopností vtáhnout posluchače mezi sebe. Krása dekadence, krása neřesti i zakázaného ovoce. Teatrálnost, odkaz ke kabaretům i komediantům a šílencům všech typů.

Už v úvodní "The Ciruit" deklamuje Hacke svým naléhavým přednesem, o čem že to bude, co můžeme čekat. "Pojď blíž, neboj se, strávíš celou noc s naší lidskou zvláštností." Šantány a pochybnými podniky zbarvená hudba tak hned začíná působit na představivost. Vzpomínáte na Lynchovy filmy, na krásu neuniformnosti a jinakosti. "Hitman's Heel" nepůsobí jen na sluch, ale i na ostatní smysly. Hacke a de Picciotto nechají vystavět berlínské zdi přímo ve vašem pokoji či ve vašem srdci.

Pro album je určující jeho jednotná, silná nálada, kterou má - víc, než by se mohlo zdát - na svědomí fantasticky bubnující Chris Hughes. Ten, kdo zná jeho mistrovství od Fatal Shore, bude spokojen i zde. K tomu si přidejte nekonečně pestrý materiál od klidných a pozvolna se rozvíjejících (a ve finále silně gradujících) klavírních instrumentálek ("Bikers Lullaby") až po psychedelické výhřezy ("War") nebo s neskutečným hitovým potenciálem chytlavé rockové věci ("Time Is Passing"). Střídání zpěvu Alexandera i Danielle a upřímně a poctivě podané svědectví o světě kolem nás.

"Hitman's Heel" se bude líbit každému, kdo má rád The Doors, Nicka Cavea nebo The Cesarians. Hacke a de Picciotto jsou naladěni na stejnou vlnu bluesové opravdivosti, jsou schopni odfiltrovat šeď a nudu všedních dnů a vystavit pozoruhodné a neobyčejně působivé kousky. Své album představí den před jeho vydáním, 17. února na oficiální release party v pražské MeetFactory. Zaneste si to datum do kalendářů. Tam totiž nemůžete chybět.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY