Věříte na teorii velkého třesku?

21.01.2011 12:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Kapela, o které se jedním dechem říká, že je nedoceněná, to má vždycky těžké. Zvláště když tomuto přívlastku podlehne. Cesta se jí stane cílem, ať už vede na jakoukoliv světovou stranu. Obří broskev vyměnila Dušana Neuwertha za Maroše Hečka a momentálně se svým "Severem" míří k polárnímu kruhu citové vyprahlosti.
6/10

Obří broskev - Sever

Skladby: Co nám zbývá, Artistka, Mezi tebou a nebem, Opilí a smutný, Bod mrazu, Už nepůjdem dál, Opravdová láska, Slepý ryby, Sever, Mnohem dál než já, Pavilón bocianov/Pod ledem 22
Vydáno: 15.11.2010
Celkový čas: 38:46
Vydavatel: Azyl Music
"Sever" jako by vyrůstal přímo z cárů mé vlastní rozervané duše. Evokuje mi náladu, když se procházím spolu s mlhou ulicí. Zpomaleně kolem poletují zítřejší noviny a já myslím na dobu, kdy jsem stejnými zákoutími chodil se svou láskou. Pod lampou vždycky hrával sólo jednoruký saxofonista. Házela jsi mu pětikorunu. Miloval jsem tě za tu šetrnost. Za to, že myslíš i na naše potřeby - koupit si trávu a velkýho panáka rumu. A pak jsi mi zahnula a já už tě od tý doby neviděl. Svět přestal existovat. Zůstalo po tobě jen prázdno a notýsek s verši parodujícími Honzu Nedvěda a Priessnitz.

A teď doopravdy. Mám pochopení pro generační hudební modly, které nám svou tvorbou pomáhají se v určitém věku vyrovnat s nástrahami nepřátelského života plného citového strádání. Rozumím jejich fanouškům, kteří si nenechají sáhnout na své duchovní spřízněnce. Ale přesto nelze potlačit smích, když je krkolomnost textu vydávána za bezmála drásavou intimní zpověď (většina songů) nebo když textař ve snaze obejmout nezávislou mládež vytvoří verš "Střílíme trávu/kouříme z pistolí" ("Opilí a smutný"). To vše bez známky ironie či nadhledu.

Ta je povolena až v okamžiku snadného sestřelu celebritního Honzy Nedvěda ("Opravdová láska"). Co naplat, že jde o nejpovedenější kousek na desce, když zavání laciností? Nejedná se z mé strany o obhajobu Nedvědovu, ale jen o povzdech nad tím, jak málo odvážný textař je. To se naopak nedá říct o výkonu dechové sekce. Kouzla, která předvádí napříč celým albem, patří k nejlepším instrumentálním výkonům nahraným v loňském roce. Nebýt jich, zbyla by jen nuda a melancholická šeď. Ovšem, to se musí nechat, nahraná s přesvědčivostí teorie velkého třesku. Pokud jí nevěříte, nejspíš byste se neměli do Obří broskve vůbec pouštět a hodnocení si ještě snížit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY