shop.musicserver.cz
Aid Kid, Martin Kyšperský a Jakub König - Jak se nám spolupracovalo na "Řece" Lenky Dusilové

Aid Kid, Martin Kyšperský a Jakub König - Jak se nám spolupracovalo na "Řece" Lenky Dusilové

Vydáno: 24.11.2020 17:00 v sekci Rozhovory - Honza Průša | foto: Honza Průša, koláž: Tomáš Stiborek

Po rozhovoru s Lenkou Dusilovou jsme se potkali s muzikanty, co se podíleli na jejím novém albu "Řeka". Aid Kid popsal, jak se měnila jeho role během natáčení, Martin Kyšperský přiblížil vznik některých textů a Jakub König se podělil o báseň "Můj muž". Napsal ji na desku, do finálního výběru se však nedostala.

Lenka Dusilová vydala začátkem listopadu svou sólovou nahrávku pojmenovanou "Řeka". Proces jejího vzniku i další témata jsme probrali v interview z minulého týdne. Během povídání samozřejmě došlo i na trojici umělců, kteří na desce zanechali svou výraznou stopu. Jsou jimi Aid Kid, Martin Kyšperský a Jakub König. Jak na spolupráci s Lenkou vzpomínají oni?

Aid Kid

Aid Kid
© Honza Průša
Jak tě bavila práce s Lenkou Dusilovou a Petrem Ostrouchovem?

Moc. A rád bych k Lence a Petrovi doplnil ještě Milana Cimfe. Atmosféra v Sonu byla od začátku přátelská, moje prvotní nervozita (přece jenom jsem se zničehonic ocitnul mezi největšíma profíkama z oboru) rychle opadla a začal jsem si práce na desce děsně užívat.

S Lenkou jsme se snažili pojmenovat tvou a Petrovu roli při práci na desce. Jak bys to formuloval ty?

Moje role se během celého procesu dost proměnila. Ze začátku jsem si myslel, že budu dodělávat různé detaily, elektronické bzučení a pípance, efekty a smyčky. Nakonec jsem se dostal k celkové postprodukci, aranžím, střihu i mixu. Ve finále jsme tak nějak všichni dělali všechno a každé rozhodnutí a zásah jsme navzájem konzultovali. Nicméně určitá hierarchie je, myslím, důležitá, jinak nastane zmatek a nic se neudělá - a tak jsem Lenku a Petra vždycky bral jako takové svoje režiséry.

Aid Kid

Ondřej Mikula aka Aid Kid je muzikant, multimediální umělec, DJ a producent. Má Vinylu za objev roku a také dva Anděly za druhou desku Zvířete jménem Podzim. Kromě toho hraje také s Kittchenem. V loňském roce vydal svou druhou řadovku "Cinematographer's Journal", letos kromě práce na "Řece" produkoval také eponymní album kapely Field of Grain.

Lenka Dusilová o něm v předešlém rozhovoru řekla: "Na Aid Kida jsem si myslela jako na člověka, který bude pracovat s elektronikou a modulací nástrojů, s jejich przněním a ohýbáním a prací s ambientem. Byl pro mě strašně důležitý jako člověk, na kterého jsem se pořád otáčela s otázkama, jak to dělat, a utvrzováním, že to dělám správně."

Co ti to společné setkání dalo? A co ses při tom o sobě dozvěděl?

Strašně moc jsem se toho naučil. Od Petra, od Lenky, od Milana, od každého jednoho z hostů. Co jsem se dozvěděl o sobě, to si nechám pro sebe a svého terapeuta. (smích)

"Řeku" jsi musel slyšet mockrát. Co máš na ní dnes nejradši? Co ti umí jako posluchači dát?

Jako nezaujatý posluchač bohužel "Řeku" nikdy neuslyším, stejně jako žádné album, na kterém mám podíl. Když si ji pustím, tak kromě klasického "tady jsme měli dát snare o půl decibelu míň", jsou to hlavně vzpomínky. Za každým zvukem se mi vybaví jeho cesta do finálního mixu a nějaká scéna ze studia. A to na tom mám nejradši - je to pro mě něco jako číst si v deníku.


Martin Kyšperský

Martin Kyšperský
© Honza Průša
Tvé první hudební setkání s Lenkou Dusilovou bylo její hostování na albu Květů. O několik let později jsi jí napsal texty pro Baromantiku - "Valerii" a "Ptáky". Teď píšete spolu a Lenka ten proces popisuje jako psychoterapeutický ponor. Jak to vnímáš ty?

My spolu napsali pět písniček na ty předchozí dvě desky a vždy to bylo tak, že Lenka měla hotovou hudbu a já do ní měl napsat text. Repertoár k "Řece" vznikal asi dlouho, protože mne Lenka oslovila už třeba před dvěma lety.

Něco jsem otextoval, ale nebyla spokojená, a tak jsem měl za to, že to asi skončilo. Byli jsme ale v kontaktu. Máme se rádi a já v tom neměl ego - chtěl jsem jí být jen užitečný tím, co jsem schopen zvládnout, takže když jsme se úplně náhodně potkali na ulici v Praze, nabídla mi, zda to nezkusit ještě jednou. A tentokrát jsme zvolili jiný systém: sejít se, pouštět si ty písničky, říkat si témata, ověřovat, která slova se tam dobře zpívají a která ne. Když něco fungovalo, věděli jsme to hned. Bylo třeba se však trefit do poměrně složitého frázovaní. Takže jsme prostě spolu psali a psali a škrtali a zase psali. Mezitím mluvili o kamarádech, o básních, o městě.

Byla za mnou v Brně a já pak několikrát v Praze. Písnička nám trvala třeba den. Jeli jsme i do studia a přemýšleli o tom ještě tam. Petr Ostrouchov nám to pak přísně kontroloval stran češtiny. Nevím proč, ale připomínalo to trošku šachovou partii. Na jedné straně jsme byli my, na druhé hotová hudba. Ta byla krásná a už nahraná, čili jsme jí museli sloužit. A opravdu jsme se bavili o hodně osobních věcech souvisejících s rodinou, dětmi. Silný chvíle pro mne.

Martin Kyšperský

Od roku 1993 hraje v brněnských Květech, kterým právě vyšla nádherná intimní deska "Květy Květy". Mimo to je k vidění v řadě dalších projektů jako třeba kapela YM, nahrává sólové počiny, spolupracuje s Janem Ficem a byl taky například u toho, když začínala Mucha. V poslední době se stále častěji objevuje jako filmový i seriálový herec, vidět jsme jej mohli ve snímcích "Nonstop lahůdky", "Rédl", "Svět pod hlavou" nebo "Případ pro exorcistu".

Lenka Dusilová o něm v předešlém rozhovoru řekla: "Martin umí s jazykem pracovat výborně. Zajímavé byly momenty, kdy jsme vedli dialog nad některými běžnými slovy či frázemi, ke kterým jsem měla z různých důvodů předsudky."

Co ti spolupráce s Lenkou dává? Co ses během ní o sobě dozvěděl?

Je štěstí mít takovou kámošku a parťáka pro práci. Utvrdil jsem se v tom, že má smysl být tvrdohlavý v tom, co chceš, protože pak si za tím budeš léta stát a kompromis nikomu k ničemu není. To Lenka ví. O sobě jsem zjistil, že dokážu být pokorný, když cítím tu energii. To je třeba jako se zvukařem Ondrou Ježkem - nejdřív mě jeho mixy vždycky zaskočí, ale on ví, co dělá. Takže Lence věřím. Na koncertech z ní mám husinu! A taky vím, že když mi něco přijde pitomý, tak jí to můžu říct, a že to platí i obráceně.

Dostali jste se někdy do slepý uličky? Že by jeden hodně stál o svůj nápad, a ten druhému nevoněl?

No jasně. Třeba Lenka nechce zazpívat slovo kalhoty, ale kabát jí nevadí! Budiž. Já mám pocit, že jí dělám průvodce. Ona říká, že chce někam jít, a já tam jdu s ní, prohlížíme si věci, a když je něco marný, tak jí říkám: "Hele, tohle rovnou zahoď." Ale cením si taky různých věcí, co přináší osud. Skladba "DNA" vzešla z debat o blízkosti. Ale mezi kým? Mezi partnery? Matkou a dítětem? Mezi lidmi obecně? To si musí každý dosadit sám. Písničku "Insomnia" jsme psali ráno potom, co Lenka trávila noc někde na pokoji v centru Brna a celou noc jí dole řvali lidi z diskotéky. Ráno mi říkala, že umírá nevyspáním, a já na to, že fajn - to bude téma písničky. A najednou to přešlo v obecný pocit vyčerpání a stresu. V Americe hlásí nepokoje, lidi hážou bomby po ulicích. Napsali jsem tam, že držíme prst na spoušti, že to může každou chvíli bouchnout... a věděli jsme, že to je ono.

A co říkáš na "Řeku"? Co na ní máš nejradši?

Především jsem si řekl, že si ji podruhé pustím až z vinylu. Dal jsem si ji jednou celou, když ji Lenka domíchala a poslala mi ji. Byla to procházka krajinou. Okolo té řeky, kterou má v názvu. Je to sice něco úplně jiného, ale zkuste říct, kterou část z Davisova "Bitches Brew" máte nejraději - to nejde! Je to celek. Čili ideální je koupit si dvojvinyl, uvařit kafe, pouštět si jednu stranu za druhou a dívat se ven z okna.

Květy - Na balkóně zpívá pták (zpěv Martin Kyšperský a Lenka Dusilová)


Jakub König

Jakub König
© Honza Průša
S Lenkou Dusilovou jsi spolupracoval už dávno v Obří broskvi, Lenka s tebou zpívala ve dvou písničkách. Můžeš připomenout, jak k tomu došlo?

My byli tehdy na přelomu tisíciletí sousedi v Nuslích. Bydleli jsme ve stejným baráku, já nahoře a Lenka dole. Seznámil nás tehdy Lenčin budoucí spoluhráč Martin Ledvina. A my se začali tak opatrně kamarádit. Byl jsem z ní strašně nervózní a zároveň okouzlenej. Jedno léto jsem s Lenčinou kapelou jezdil jako technik. V té době taky dávala dohromady skladby pro album "Spatřit světlo světa". A poprosila mne, jestli bych jí nepomohl s texty. Což jsem samozřejmě tuze chtěl a nakonec jsem napsal slova pro dvě písničky, "Halušku" a "Fráze".

A krátce nato jsme natáčeli první opravdovou desku s kapelou Obří broskev. Poprosil jsem Lenku o vokál do songu "Čekáš". A skladbu "Poslouchej" jsem napsal cíleně pro ni jako takovej duet.

Jakub König

Začínal v kapele Obří broskev, pak si oblékl masku kuchaře a založil projekt Kittchen, s kterým právě dokončuje čtvrtou řadovku. Zároveň je vůdcem smečky Zvíře jménem Podzim, jež letos získala dva Anděly. Je autorem hitu "Holka ve tvý skříni", vydal knihu komiksových stripů "Anjel" nebo ilustrovaný detektivní příběh "Zvíře jménem Podzim", dokončuje román "Vřetena". V poslední době se věnuje také výtvarnému umění, maluje nádherné obrazy a nedávno měl v Rock Café výstavu "Účastníci zázraku".

Lenka Dusilová o něm v předešlém rozhovoru řekla: "Kuba König byl jeden z lidí, s kterými jsem od počátku měla napojení ohledně textů. Mimoděk mi poslal několik básniček, které ho inspirovaly tématem. Pomohl mi rozebrat témata písně "Vlákna" a najít tam dvě důležité věty, které jsme použili."

Jaké to bylo letos? S jakým zadáním za tebou Lenka přišla?

Povídali jsme si právě o řece, o vodě, o proudu. A o významech, který v našich životech voda má. A pak jsme seděli nad jednotlivejma skladbama a povídali si o nich. Bylo to dost volný a moc mě to bavilo. Potkat se po patnácti letech a navázat zase na rozhovory nad osobníma a hudebníma tématama.

Už jsem z Lenky nebyl tak nervózní, vlastně jsem si tu spolupráci hezky užíval. A bylo zajímavý psát po dlouhý době zase text pro dávnou kamarádku. O spoustu let zkušenější, jinej, pevnější, odhodlanější.

Lenka říkala, že jsi jí napsal dvě básničky, ale ty nakonec nepoužila. Co s nimi bude dál?

Asi skončej v telefonu, kde mám takovejch básniček spousty. Jednou za čas je projdu a ty nejsilnější si přepíšu do sešitu... a některý z nich pak zapadnou do rozpracovaný písničky, jako by tam odvždycky patřily.

Jednu jsem napsal v tramvaji, cestou na první sraz. Aniž bych slyšel byť jen kousek alba. Postupně se z tý básničky stala písnička. Pro ženskou interpretku nejspíš, i když to není nutný. Jmenuje se "Můj muž".

Jakub König - Můj muž

Žije na druhé straně
Řeky
Vídám ho
Za šera
Brouzdat mělčinami

S touhou hledí k mým břehům

Ale já stojím daleko
Ve stínu
Nevidí mne
Nedohlédne

Můj muž
Každý večer
Rozsvěcí lampu ve svém pokoji
A jak vítr cloumá větvemi
Jako by dával znamení

Světlo se odráží
Na hladině
Až do mých zorniček
Se vine

A tam mizí hluboko
Ve stínu
Hluboko
Hluboko

Můj muž

Už jsi slyšel celou "Řeku"? A co na ni říkáš?

Moc se mi líbí. Je fascinující sledovat Lenčinu uměleckou i osobní cestu. Jsem moc rád, že se obklopila takovým týmem, kterej jí pomůže naplnit její vizi. Kterej ji podpoří v objevování novejch zvukovejch krajin.

Podle mě se "Řeka" moc povedla. Jedna z desek, která ukazuje sílu alba jako zvolna opouštěnýho formátu. Rád se svěřím do jejího proudu a nechám se nést.

Obří Broskev - Poslouchej (zpěv Jakub König a Lenka Dusilová)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- První pololetí u labelu Animal Music nabídne Janáčka, jazz i nevydané nahrávky skladatele Zdeňka Lišky (06.02.2024 11:39)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König v Praze pokřtil svou skvělou desku "Hvězdy" (30.11.2023 10:13)
- Rozhovory: Marie Puttnerová - V nahrávacím studiu se děla krása (12.11.2023 09:00)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hvězd" Jakuba Königa (20.10.2023 08:30)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu