Nářez se konal, show netřeba

17.01.2011 20:22 - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Inekafe během své několikaleté pauzy o fanoušky rozhodně nepřišli, spíš naopak. V sobotu večer to bylo evidentní na jejich vystoupení v pražské Akropoli, která dlouho před akcí hlásila vyprodáno. Praze se představili letos podruhé, první koncert v rámci "Inekafe Tour 2011" tu odehráli už v úterý 11. ledna.

Live: Inekafe


support: Houba
místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 15. ledna
setlist: Vitaj!, Svätý pokoj, Mýtna, Európsky raj, Úspešne zapojení, Kto na to príde?, Telefónne číslo, 120 čísel pod zemou, Nerušte spojenie, Ráno, Figúrka, 30. Február, Posledná záchrana, Takto nám to stačí, Veľkou palicou, Vianoce, Otázka, Biely botel, 90%, Prečo je to tak?, Spomienky na budúcnosť, Kašovité jedlá, Petra, Ružová záhrada, Ďakujeme vám

Iné Kafe
© Branislav Šimončík
Zatímco v úterý této slovenské čtyřce předskakovali Selfish, sobotní úvod patřil mladé rádoby punkové kapele Houba. Připadalo mi až neskutečné, kolik lidí jim tleskalo, neb jejich imbecilní rýmy a absence rytmické pravidelnosti (o niž se ale snažili, seč mohli) trumfly v nedokonalosti základoškolské kapelky. Anyway, publikum bylo povětšinou nadšené, tak co.

Při nástupu Inekafe pak byla atmosféra bezpříkladná. Téměř celý rok si čeští fanoušci museli počkat na tuto bratislavskou partu, která loni v létě velkolepě oslavila svůj návrat do hudebních polí na pražském Výstavišti.

Stojatým vzduchem se prodíraly kapky potu, které pak dopadaly zpět na místy zpívající, místy řvoucí publikum. Nasazení, s jakým zahrála kapela, se opravdu nevyrovnalo nasazení návštěvníků. "Byl jsem uvnitř dvě vteřiny a takhle jsem se zpotil," ukazoval mi své promočené tričko jeden z přítomných.

ine kafe
© Inekafe
Z "kafáků" si večer nejvíc užíval Majko - jak jinak? Běhal po pódiu sem a tam, až se zdálo, že ostatní členové kapely jen strnule lpí na sobě určených místech. Inekafe už ale nepotřebují připravovat extra podívanou. Muzikantsky jsou minimálně o padesát levelů výš než například zmíněná Houba, jejich hudba je sama o sobě show.

Do playlistu se vešly hity jako "Ráno", "Kto na to príde?", "Růžová zahrada", ale i ukázka z chystaného alba, které by mělo vyjít letos. "Poslední studiové album 'Bez udania dovodu' jsme vydali v roce 2003 a už by se s tím mělo něco dělat," řekl zpěvák Vratko Rohoň a fanoušky navnadil: "Máme připravených několik nových skladeb a album by mělo být hotové do poloviny roku."

Jediné, co by snad šlo pořadatelům vytknout, je výběr prostoru. Přece jen, když se dva tisíce lidí tísní v mini sálečku, jaký je v Akropoli k dispozici, je to o zdraví. I když to je - až na výjimky - problém většiny pražských klubů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY