Smutný návrat Krále popu

14.12.2010 13:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Je tomu už dlouhých devět let, co vyšlo poslední řadové album Krále popu. Další už bohužel za svého života nestihl. Vydavatelství bylo líto nevyužít natočený materiál, na kterém Michael Jackson pracoval před svou smrtí, a tak zde máme první posmrtnou kolekci. Jak se "Michael" povedl, prozradí recenze.
4/10

Michael Jackson - Michael

Skladby: Hold My Hand, Hollywood Tonight, Keep Your Head Up, (I Like) The Way You Love Me, Monster, Best of Joy, Breaking News, (I Can't Make It) Another Day, Behind the Mask, Much Too Soon
Vydáno: 13.12.2010
Celkový čas: 41:33
Vydavatel: Sony Music
Když will.I.am z Black Eyed Peas označil záměr vydavatelské firmy Michaela Jacksona dokončit a vydat jeho nevydané skladby jako neuctivý, říkal jsem si, že to možná trochu přehání. Pokud existuje nějaký slušný Jacksonův materiál, tak ven s ním. Po poslechu alba "Michael", prvního z řady těch posmrtných, mu ale musím dát za pravdu. To, že ten materiál za jeho života nevyšel, musel být záměr. Kdyby MJ žil, pravděpodobně by většinu z desítky skladeb na albu "Michael" nikdy nevydal.

Ale nemá cenu brečet na rozlitým mlékem. Album je venku a my máme před sebou ukázku toho, na čem MJ v poslední době pracoval. Jako první je na albu zařazená "Hold My Hand", kterou natočil spolu s Akonem. To, že zrovna tahle píseň byla vybrána jako první singl, opravdu nechápu. Od strašného úvodu, ve kterém nám přeefektovaným hlasem Akon zazpívá: "Akon and MJ," je jasné, že tahle hitovka se těžko kdy zařadí ke klasikám. No buďme upřímní - taková tady není žádná a jednotlivé skladby spíše připomínají odvar klasických hitů. "Monster" může připomenout "Smooth Criminal", než ji totálně zničí otřesný rap 50 Centa, "Behind The Mask" má zase blízko k "Wanna Be Startin‘ Somethin‘" a "(I Can’t Make It) Another Day" s Lennym Kravitzem je mladší sourozenec "Dirty Diana". A zbytek alba? Především přesládlé, těžko stravitelné pomaláče.

Na desce je znát to, že skladby vznikaly v různých časových obdobích a rozhodně to nepůsobí jako ucelený projekt. "Behind The Mask" a "Much Too Soon" pocházejí ještě z období natáčení alba "Thriller". Ta první z nich také patří k tomu nejlepšímu na albu "Michael" a určitě by se na slavném albu neztratila (i když hit by to určitě nebyl). Nejvíce materiálu je pak logicky z posledního období, kdy MJ víc než hudbu musel řešit rodinné, mediální, soudní a kdoví ještě jaké spory. Pod nejvíce novinkami je podepsaný producent Teddy Riley, který s MJ spolupracoval už od desky "Dangerous". Ten měl také na starosti produkci skladby "Breaking News", kterou podle mediálních fám nazpíval někdo jiný. Tomu bych ale nevěřil a spíš bych se přikláněl k verzi od samotného producenta, který drobnou změnu hlasu vysvětluje použitím různých efektů. A hlavně si myslím, že vydavatelská firma by rozhodně tolik neriskovala.

Jestli ovšem tahle kolekce je to nejlepší z toho velkého množství nevydaného materiálu, tak se opravdu máme ještě na co těšit. "Michael" je podprůměrné album bez hitů, bez invence a patří k tomu nejhoršímu, co kdy pod jeho jménem vyšlo. Je to smutné připomenutí jedné z největších popových ikon.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY