Makrorecenze "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Kanyeho Westa

13.12.2010 05:00 - Redakce | foto: facebook interpreta

"Pompézní, velkolepé, nádherné, skvostné, grandiózní, pozoruhodné, vynikající, oslnivé, ohromné, fantastické, okázalé, honosné, kolosální, fascinující, mimořádné, extravagantní a bohaté album," dočetli jste se v recenzi na "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Kanyeho Westa. Nezbylo než tato slova pokořit v makrorecenzi.
Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
© facebook interpreta
Petr Doupal to v hlavní recenzi napsal výstižně: "Kanye West je urážlivý, nafoukaný, egoistický a rasistický rapper a producent. Jestli tyto vlastnosti přímo ovlivňují kvalitu hudební produkce, tak ať je na světě více takových lidí!" Jestli se o jeho egu ale píše víc než o jeho hudbě, není asi až tak podstatné. Album "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" sklízí z drtivé většiny nadšené ovace (server metacritic.com - 92 procent) a pasovalo Kanyeho Westa na krále mainstreamového hip hopu. Nemohlo tedy logicky uniknout hledáčku naší redakce, ve které tentokrát panovala vzácná shoda: až na jednu šestku se známky drží v rozmezí 8-10, v celkovém průměru si pak Kanye West odnáší úctyhodných 86 procent.


Katka Guziurová - A Bůh pravil: Budiž hip hop (10/10)
Vztah k interpretovi: Když já poslouchala "The College Dropout", moje spolužačky ujížděly na Avril Lavigne. Když ony teď poslouchají Kanyeho Westa, já se směju.

Vždycky mě jeho tvorba neskutečně fascinovala. Chlap, co vlastně ani dobře nerapuje, pokořuje svým producentským uměním ostatní frajery, že se musejí sami chytat za nos, že oni dříve neměli tak skvostný nápad, a Kanye si může mnou ruce, že si zase namastil své přerostlé ego. Miluju, jak je ta nahrávka pestrá, kolik nabízí pohledů na hudbu a jak řve do světa, že hip hop nemusí být jen o motherfuckers a bitches. West zúročil své šestileté putování v třináctipísňový opus, který bude vévodit učebnicím hip hopu. Promítá na album své syrovější já z dob "Late Registration" i to experimentálnější a něžnější z nedávné éry "808s & Heartbreak". Neexistuje song, který bych na tomto albu přeskočila, nábožně poslouchám vše od vysamplovaného Mikea Oldfielda až po neskutečná spojení s Johnem Legendem nebo Bon Iverem, všechno na placce do sebe zapadá jako klíč do zámku a já se nechávám unést pocitem, že tohle je nejlepší hiphopový počin posledních deseti let, a dávám mu stejně kulatý počet bodů.

Benjamin Slavík - Velkej mozek (10/10)
Vztah k interpretovi: Máme se rádi.

Teď už je zbytečné kohokoliv přesvědčovat; komu to nedošlo teď, tak asi nikdy. Kanye a ostatní černí méďové spolu nemají nic společného. Rozdíl vidím zejména v mozkové kapacitě všech zúčastněných. Jestli to v těchhle kruzích jde, Kanye je intelektuál. Říct, že vše, co dělá, je sofistikované, se ale minimálně musí. Popíšete tím úplně všechno. Jeho pop, jeho hip hop. Minule byl intimní, smutnej, osobní; jakoby z rapového kontextu utíkající. Odbočil, nenastavil nový trend ve své diskografii. Teď zkouší opak: jak bude fungovat jako megaloman; jako DJ na největší party, luxusní, ale pořád svým způsobem opravdové. Při jejích přípravách se vůbec nikde nešetřilo. Vše musí být okázalé a žádná omezení neexistují. Máme na všechno, nač si vzpomeneme. Bombastická výprava pro bombastickou podívanou. Všechno je jenom nástroj k uměleckému tvaru: pop, hip hop, soul, chvíli rock. Veškeré segmenty, jež za svou kariéru vyzkoušel, jsou v nejlepším, protože nejdotaženějším tvaru právě tady. Tady není prostor k diskuzi.

Tomáš Tenkrát - Deska roku? Ale jo, remíza s Gorillaz (9/10)
Vztah k interpretovi: Byl jsem nadšený i z minulé "808s & Heartbreak", ale tohle je mnohem dál

Kanye West
© last.fm
Kdo by neměl rád vypiplaná alba? Ty desky, které můžete poslouchat stokrát a pořád objevovat další a další vychytávky. Textové brilianty a hudební šperky. Jasně že ten předlouhý klip je ubohý. Hraje si na rádoby umění, které však vypadá stejně směšně, jako když se Robert Kodym ptá, kde je český král, a vyjmenovává přitom znalosti ze základní školy. Takhle né. Nicméně tohle album už na to má. Je vyspělé, nechybí mu nadhled a nádherné hudební nápady. Procházka rájem moderní muziky. Při poslechu skvostů, jakým "My Beautiful Twisted Dark Fantasy" je, není vhodné hledat nedostatky - respektive člověk by na to ani neměl mít chuť. Proč si kazit geniální oběd zkoumáním toho, jestli je petržel na okraji talíře den okoralá, nebo není? Hnidopišství je znakem nevyzrálosti umět uznale pokývat hlavou, případně poplácat po zádech a říct: "Bylo to úžasný!". Á propos, hej, Káně, tohle je opravdu sakra dobrota! Moderní, chytrá, vtipná, zábavná. Nic víc k hudební spokojenosti posluchače netřeba.

Lukáš Boček - Zhudebněné ego (8/10)
Vztah k interpretovi: Jediný hiphopper, který mě kdy dokázal zaujmout.

Hlavní recenze na novou desku Kanyeho Westa byla naprosto vyčerpávající. Spousta dalšího textu už by byla mírně nadbytečná, a proto nabízím kompaktní příručku Abecední průvodce po "My Beautiful Dark Twisted Fantasy". Poznámka pro cestovatele - místy se v textu objevuje angličtina. Pokud se vám zdá nemístná, pak přehodnoťte, proč vůbec posloucháte Kanyeho, jehož síla stojí a padá na textech. Tak tedy, nová deska Kanyeho Westa je... Ambiciózní. Brutální. Cool-wannabe. Dlouhá. Emotivní ("Lost In The World") a egoistická. Fuckování a featuringů plná. Groteskou nasáklá ("Blame Game"). Houževnatá, hip-popová a hudebně vydatná. Chytlavá ("Power"). (Bon) Iverem ovlivněná. Jadrná. Konzistentní. Luxusem zatížená. Mnohovrstevná (Kanye si se svými mašinkami hrál opravdu dlouho). Nabubřelá. Okázalá. Přímočará. Quarrelling. Rýpavá. Sytá. Tvrdohlavá. Urban. Vypiplaná a vyzrálá. Weird. X-krát odložená a předělávaná. Yummy. Zakončená v Praze ve velkém stylu.

David Věžník - Poslech se vleče, vleče a vůbec neuteče (6/10)
Vztah k interpretovi: Našlápnuto měl, chlapec, dobře, ale s "808s & Heartbreak" si to pokakal. Ztracenou pozici dobývá těžko.

Je dobře, že Kanye se po svém posledním albovém nepodarku chytil za nos a začal dělat zase hip hop. Ten mu jde nejlíp. Z "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" je cítit návrat ke kořenům. K libovolnému z prvních tří alb. Je ale škoda, že to všechno je tak strašně okaté, průhledné a na sílu. Takové to: Teď vám všem vytřu zrak, vy fish d/sticks! Koukejte, tady zdvojím dechy, tady přidám sbory, sem pozvu Rihannu. Nedá se upřít, že to má zkrátka zmáknuté, ví, kterým čudlíkem otočit, a tak by se vůbec nikdo nemusel divit, kdyby si ho po Timbalandovi na svou novou desku pozvala Björk. A už vůbec se nedá upřít, že některé kousky koncentrované ve středu nahrávky (ano, včetně toho se zmíněnou guilty pleasure roku 2010), jsouce střídmě vyzobávány, chutnají převelice. Bezrozměrné Westovo ego ("Let's have a toast for the assholes?" - Nic pro mě) však nedokázalo album včas zastavit, takže jeho poslech se vleče, vleče a vůbec neuteče.


Album: Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Průměrné hodnocení: 8,6/10
Celkový čas: 68:42
Skladby: Dark Fantasy, Gorgeous feat. Kid Cudi & Raekwon, Power feat. Dwele, All Of The Lights (Interlude), All Of The Lights, Monster feat. Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj & Bon Iver, So Appalled feat. Jay-Z, Pusha T, Prynce Cy Hi, Swizz Beatz & The RZA, Devil In A New Dress feat. Rick Ross, Runaway feat. Pusha T, Hell Of A Life, Blame Game feat. John Legend, Lost In The World feat. Bon Iver, Who Will Survive In America


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY