Nevidět? Slyšet!

01.12.2010 13:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Pro určitou vrstvu lidí můžou být Saroos takovou německou superskupinou. Členové tohoto uskupení zase působení v tomto projektu můžou vnímat jako oddech, odbočení z kolejí vyjetých domovskými kapelami. I proto album "See Me Not" nezní až tak, jak by se podle jmen členů kapely dalo čekat.
6/10

Saroos - See Me Not

Skladby: Lobster Claw, Daylight Chant, Fog People, See Me Not, Scott, Yukoma, Týden Divu, Outrigger
Vydáno: 15.11.2010
Celkový čas: 33:58
Vydavatel: Starcastic
Na německý projekt Saroos platí jednoduchá rovnice: Saroos = Jersey + The Notwist + Lali Puna. Kdybychom chtěli být němečtí puntičkáři, tak vyčerpávajícně Saroos = Florian Zimmer (Iso68, Jersey) + Christoph Brandner (Lali Puna, Console) + Max Punktezahl (The Notwist, Contriva). Hudba na druhém albu tohoto projektu tak zní jako průnik nebo, chcete-li, součet působišť jednotlivých členů tria. I když samozřejmě ne celých třiatřicet minut a samozřejmě ne bez výjimky - tiskové zprávy hovoří o prolínání vlivů kraut rocku, musique concrete, no wave či post rocku.

Ve skladbě pojmenované "Týden Divu" (sic!) je slyšet basovou linku na každou půltou dobu, tak jak to příznivci německé elektroniky znají z tvorby Lali Puna, a tak podobně by se dalo pokračovat i ve srovnávání s ostatními zmíněnými projekty. Přesto se nedá říct, že by Saroos neměli svou výrazovou tvář. Charakterizují ji živé bicí, hrátky s (dis)harmonií, smyčkování, repetitivnost, na druhé straně s tím související aranžérská plochost a jednotvárnost, v které ovšem zase jiní mohou spatřovat sci-fi filmovou atmosféru nebo hypnotičnost nebo třeba to zmíněné německé puntičkářství.

Vokál na "See Me Not" budete hledat marně. Tedy vokál v pravém, písňovém smyslu slova. Nahrazují jej zastřené samply hlasové melodie (tu komplexnější, tu zcela útržkovité) - například v titulní skladbě, v závěrečné "Outrigger" nebo v tracku "Yukoma", nejvýraznější, nejnáladovější, a tím pádem bezpochyby nejsilnější a nejlepší položce osmiskladbové nahrávky. Zbytek desky v produkci Odda Nosdama je instrumentální, a možná i proto poněkud hůře uchopitelný a hůře stravitelný. Hloubavým jedincům však noční cesty podzimním městem může obohatit svébytnou atmosférou.

P. S.: Kdo by si tuto atmosféru chtěl vychutnat naživo, bude mít možnost. Saroos zavítají 3. prosince do pražské Sedmičky.


Saroos - Yukoma


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY