Krásně zabalené a zlatou stuhou převázané nic

10.11.2010 11:19 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Novinku Moniky Absolonové by bylo snadné odstřelit, ale přece jen to není tak jednoznačný průšvih, jak se zpočátku zdálo. Na "Muzikálovém albu" se dá najít i několik pozitiv. Tedy pokud se vám do toho hledání vůbec chce. Anebo když jste sběratelem kýčů.
3/10

Monika Absolonová - Muzikálové album

Skladby: Teď královnou jsem já, Jsi můj pán, Asi, asi, Jako Fénix, Lásko má, já stůňu, Volba má, Temný stín, Co na tom je tak zlého, Hádej s kým, Doufám, že mi sílu Bůh dá, Chci žít Tvou láskou (duet s Marianem Vojtkem), Nespoutaná
Vydáno: 18.10.2010
Celkový čas: 46:20
Vydavatel: Popron Music
Staří bluesmani zpívají o tom, že nemáme soudit knihu podle obalu. Na "Muzikálovém albu" Moniky Absolonové je ale nejlepší právě obal. A řeč není jen o fotkách zpěvačky, protože maskéři, kosmetičky a vrchní fotošopista/retušér se vyřádili až běda. Obalem myslíme i instrumentální stránku nahrávek. Symfonický orchestr, hudebníci a sbor obalili do krásných tónů velké nablýskané nic.

Aranžím, zvuku desky a zpěvu "muzikálové královny" se nedá nic vytknout - to jsou příjemná překvapení. Musím se přiznat, že mne Monika Absolonová zaskočila (v dobrém slova smyslu) barvou hlasu, frázovaním i prožitkem. Problémem je spíše děsný repertoár. "Muzikálové album" nenabízí vůbec žádný názor, překvapení, myšlenku, je to jen sampler melodií z muzikálů, jakési ukázkové portfolio "hele, v čem jsem zpívala" Moniky.

Proč poslouchat na jednom místě koncentrované "hity" z "Kleopatry", "Draculy", "Mony Lisy", "Krysaře", "Angeliky" a dalších skvostů? Proč nová a naprosto neobjevná verze legendární "Lásko má, já stůňu"? A do velkých patetických kýčů typu "Teď královnou jsem já" nebo "Jsi můj pán" je bez varování prsknutá diblíkovská "Asi, asi" nebo dost hrozný závěrečný bonus z jiného soudku "Nespoutaná", který má zřejmě představit Absolonovou jako moderní zpěvuli současné české populární hudby. Aha.

Repertoár, to je ten problém. Kvalitní zpěvačka (stačí si poslechnout, jak osvěžující je projev Absolonové v "Hádej s kým") interpretuje rádoby velkolepé hymny z bezduchých muzikálů (čest výjimkám typu "Jesus Christ Superstar"). Pěkný hlas pod vedením poradce Eduarda Klezly není všechno.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY