shop.musicserver.cz
Houpací koně - Hotel Palace

Koně, co si půjčujou známí

Vydáno: 05.11.2010 13:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Ústecká lokální kapela Houpací koně zažila svůj kvalitativní vrchol před pěti lety, po vydání živáku "Haiku". Od té doby Imlauf & spol. příjemně stagnují při své nadprůměrnosti. Taková je i "Hotel Palace". Nečekejte punk. Čekejte nejkvalitnější CZ poprockovou kytarovku, která je pank víc než punk.

8/10

Houpací koně - Hotel Palace

Vydáno: 28.10.2010
Celkový čas: 36:08

Skladby: Brak, Jsou, Vypujčený byty, Většina lidí, V noci, Jenny, Kde jsem?, Málo, Hotel Palace 23:15, Déšť, Doufám

Vydavatel: Yannic South

Když se v devatenácti letech stal z jednoho ústeckého pragocentristy ústecký Pražák, své sociální potřeby integrování se do přízně opačného pohlaví často zúžil na očarování metropolitních slečen svým černým původem. On; tedy já. A Schwarze Aussig.

Pouštěl jsem servírkám, těm brigádnicím za barem, ve volném čase mezi litím ginu své Houpací koně. Až s podivem jsem noc co noc zjišťoval, kolik jukeboxů v non-stopech umí mluvit ústecky. Rozervaný, o nic míň než dnes, každou noc jsem byl tím jediným Imlaufem v panoptiku. Žil jsem i umíral s každou domovskou melodií. S každým posledním nočním, prvním ranním metrem. Magie Ústí v Praze, nazýval jsem ty stavy, kdy do prostoru vtančily všechny ty "Písně z bistra". A servírkám - brigádnicím i bez peří učarovaly.

Nikdo je neznal, ty servírky. Střídaly se v non-stopech nebo možná jen já moc střídal teritoria. I individua. Soundtrack ke každýmu místu, ke každý holce zůstával stejný. "Tiché dny na Klíši" na rozbouřeným ostrově svobody na černým Žižkově. Rozbořený vzdušný zámky ještě víc zdevastovaný tím prvním ranním. Vlakem domů. Remizuju s revizorem. Průvodčí. "Kam to bude," ptá se oznamovacím tónem. Říkám domů. "Ztlumte si to," ukazuje na kosy. Říkám domů. "Kam domu?" Do Ústí. Co servírkám - brigádnicím tak učarovalo.

Nikdo je nezná, Houpací koně. Jen moji známí, kteří si ode mě neustále půjčují jejich diskografii, a pak taky servírky, který už dneska pracujou na plnej úvazek. Často s podvazkama. Praha je zlá. O nic míň než Ústí. I holky jsou zlý. "A Houpací koně nikdy nebudou slavná kapela," napsal by Tenkrát Tomáš, kdyby poslouchal český poprock.

Mini diskografie HK ve vzpomínkách Jiřího Imlaufa

Houpací koně - Houpací koně
Houpací koně - Houpací koně. 1995. Emoce kapaly ze stropu a lítaly vzduchem, z Ústí doletěly až do malý vesničky u Hradce Králové, kde jsme ve studiu bydleli, točili, hádali se, dělali mejdany, na dveřích nápis: "Za 120 000 dolarů natočíte leda tak...", Joe Cocker. My měli míň, ale mysleli jsme, že to bude Seržant.

Houpací koně - Záříjen
Houpací koně - Záříjen. 1996. Dvojka měla být původně s jedničkou dvojalbum, ale rozmluvili nám to, tak jsme je rozdělili. Nahráno ve stejném studiu ve stejnou dobu, nazpíváno a smícháno o pár měsíců později, v textech se angličtina přetahuje s češtinou, v hudbě všechno se vším, ale hlavní slovo má písnička. Ústecké emo.

Houpací Koně - Písně z bistra
Houpací koně - Písně z bistra. 2003. Po letech demáčů, letargie a krizí konečně deska. Dva noví spoluhráči, Guerilla a Míla, resuscitovali kapelu. Špatný časy vzala voda - Praha po povodni, studio Ondřeje Ježka, první liga, bydleli jsme v Ježkově ulici na Žižkově. V jistým smyslu nultá deska; sbírá matroš za posledních pár let. Písně ke svádění rozvedených servírek.

Houpací koně - Tiché dny na Klíši
Houpací koně - Tiché dny na Klíši. 2006. První deska, pro kterou písničky vznikaly cíleně v jednom záběru a zatím nejkratší dobu. Víc klidu v hudbě, stejnej neklid v textech. Zase jáMOR, kde jsme ale tenkrát bydleli? Booklet jako storyboard k filmu o filmu o Ústí. Čtvrť Klíše a počmáraný tajný zápisníky. Podle kritiky 2 674. nejvýznamnější album české populární hudby.

Za dobu, která dělí poslední dvě studiovky, vznikly desítky písní, jež obohatily setlisty Houpacích koní při jednotlivých koncertech během nejčerstvější čtyřletky. Není divu, že fanouškům na desce "Hotel Palace" schází ohrané "Hélium", neohrané "Kino Moskva" nebo další pokračování melodramatu plného servírek z Mumie (experimentální prostor, kde "Hotel Palace" vznikl), "Ruce barmanek". Tolik k tomu, co na albu nenaleznete.

Texty, které jsou psané učitelem, ale učitelské - v pejorativním slova smyslu - nejsou ani náhodou, zůstávají největší devizou HK. Hudební produkce ani na nové desce dvakrát objevná není, držíc se stále na hranici snesitelnosti pro tuzemská rádia - přestože ta na to neslyší.

Melodie rozhodně nejsou hloupé a skrývají v sobě krom momentů překvapení i velmi silnou atmosféru. Tu pocítíte, když po prvním poslechu dokážete při tom druhém jednotlivé písně od sebe hravě oddělit, navzdory tomu, že do sebe dokonale zapadají. Vyjmete-li, s jednou čestnou výjimkou, kterýkoliv z jedenácti songů a pustíte si jej, dojde vám, že kdyby rádia nepřehlížela Houpací koně, rádi byste je začali konečně poslouchat. Ta rádia, myslím. Houpací koně jsou opozicí k Vypsanejm Divokejm Malátnejm Kryštofům. A sice je to ctí, ale ve finále je jim to stejně na hovno, protože ve stínu bývá zima. Zvláště v zimě. A na slunci se vyhřejvaj jiní.

Desku "Hotel Palace" stahujte zadarmo zde. A pokud se chcete dotknout Ústí v Praze, Houpací koně rozhoupou 6. listopadu strahovskou Sedmičku.

NÁZORY
  • recenze... (gish, 06.11.2010 16:15) Reagovat

    Mrzi me, ze tuhle kapelu u nas moc lidi nezna, protoze by si jiste zaslouzila mnohem vetsi pozornost. Bohuzel podobne recenze nejake zmene moc nepomuzou. Ocenuji vysoke hodnoceni i snahu o originalitu, ale ruku na srdce, co tenhle text rekne cloveku, ktery o teto skupine v zivote neslysel? Podle me absolutne nic. Predevsim ta prvni cast je sice hezka osobni zpoved, ale informacni hodnota naprosto nulova.... Skoda...

    • Re: recenze... (Medojed, 07.11.2010 13:02) Reagovat

      Obávám se, že HK do širšího podvědomí jen tak nevstoupí. Tuctový hlas bez zajímavé barvy a nevýrazné melodie nezachrání ani zajímavé texty. Naštěstí snad HK alespoň opustili pokusy o anglické songy, které byly dosti tragické.

      • Re: recenze... (gish, 07.11.2010 15:42) Reagovat

        No tak znam radu tuzemskych skupin, ktery zneji po vsech strankach mnohem tuctoveji a navic se nemohou oprit ani o ty texty a tesi se u nas pomerne slusne oblibe... :)

      • Re: recenze... (Jana, 03.12.2010 15:01) Reagovat

        Takhle to dopadá, když se někdo snaží dělat chytrým a vyznívá to zcela opačně. Angličtinu HK opustili tak před patnácti lety a o "anglické songy" se nepokoušeli nikdy. Což pozná každý, kdo je schopen vycítit rozdíl mezi řekněme Oasis a Sonic Youth. Pokud jsou jinak HK tuctoví s JI má tuctový hlas, chtěl bych docela vědět, jak že znějí ti netuctoví...
        Autor té recenze je na tom oproti této reakci malinko lépe, ale na druhou stranu postavit do stejné lajny bill, fixu, kryštof a chinaski prozrazuje jak je mimo misu. Fixa na stejné myšlenkové vlně jako HK, Márdí je stejně dobrý textař jako Imlauf, jen Fixa hraje jinak a je populárnější. Ale není to žádná opozice, cíl je stejný, jen cesty jsou jiné. Zatímco Kryštof nemá k HK daleko hudebně, ale v textech a právě té myšlenkové vlně je mezi nimi propast. DB a CH jsou pak úplně jinde - to není ani opozice, to je jiný svět.

    • Re: recenze... (pan tau, 07.11.2010 22:06) Reagovat

      Pravdu díš kámo. Jediný, co by moh Lukáš Benda udělat v souvislosti s touhle kapelou je to, že by o ní nikdy neměl psát, protože to je to nýmand.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Houpací koně nabízejí "Náhradní území" těm, kdo ztratili směr (16.05.2021 19:26)
- Video: Houpací koně nabízejí v klipu "So Long" pohled za oponu osamělosti (29.03.2021 19:05)
- Recenze: "Soulkostel 8 11 2019" Houpacích koní je působivý akustický živák (08.05.2020 10:00)
- Recenze: Houpací koně jsou na "Desolation Peak" průvodci na cestě bez cíle (09.03.2019 16:31)
- Fotogalerie: Houpací koně přivezli do Prahy romantiku pochmurného severu (27.02.2019 21:13)
- Houpací koně chystají turné i křest alba "Desolation Peak" (11.02.2019 17:48)
- Houpací koně dají Praze ochutnat ústeckou romantiku (28.01.2019 14:41)
- Video: Houpací koně mají nové video "Tesaři" (01.12.2016 17:40)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)
- Naživo: Legendy o Banátu nelhaly (26.08.2014 09:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu