Konec vzpomínání a do práce

01.11.2010 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Hudba legendárních Soundgarden z konce minulého století pořád skvěle funguje. To musí na první poslech uznat každý. Špatná zpráva ale je, že aktuální kompilace "Telephantasm" je zcela zbytečným počinem. Alespoň, co se standardní jednodiskové edice týká.
4/10

Soundgarden - Telephantasm

Skladby: Hunted Down, Hands All Over, Outshined, Rusty Cage, Birth Ritual, My Wave, Spoonman, Black Hole Sun, Fell On Black Days, Burden in My Hand, Blow Up The Outside World, Black Rain
Vydáno: 4.10.2010
Celkový čas: 59:45
Vydavatel: Universal
Když zpíval Chris Cornell na své poslední pražské zastávce hity jako "Black Hole Sun" nebo "Spoonman", dostával celý klub Roxy do blažené euforie nadšení. Vyvolával tak vzpomínky na jeden z pilířů grungeového trojlístku, tehdy již řadu let neexistující Soundgarden. Po roce je ale všechno jinak. Jeho mateřská a nejúspěšnější kapela hlásí reunion. A tak se vracíme zpět a připomínáme, co za dobu své existence a pět řadovek dokázali. A není toho málo.

O pěveckých kvalitách Cornella nikdy nebylo pochyb. Horší to ale bylo s jeho bezradností, jakou hudbu chce vlastně dělat. A ať už šlo o jeho sólové věci, Audioslave, nebo poslední kolaboraci s Timbalandem, bylo vidět, že Cornellovi chybí síla a směr (nebo vize a mise, chcete-li). Ideologické vedení někoho s citem a nadhledem, ideálně vizionáře, který ví, co chce dělat dnes a kam se chce dostat zítra. A hlavně také kam nikdy směřovat nechce. V tom Cornellovi dokonale pomohli vždy právě jen Soundgarden. Při pomyšlení na návrat zpět do Seattlu 90. let tak příjemně mrazí a generuje nemalá očekávání.

Jenže nic není tak jasné, jak se zdá na první pohled, a pouze výběr několika znamenitých skladeb a přidání jedné nové nemůže stačit, zvlášť když tu už jeden podobný (s průnikem osm z dvanácti) byl. Je sice příjemné, že "Telephantasm" vzpomíná na kultovní film "Singles" nebo na důležité skladby z počátků kapely, ale to prostě dneska stačit nemůže. Základní verze "Telephantasm" si tak logicky svou existenci nemůže uhájit a nepomůže ani argument, že jde vlastně o soundtrack k soundgardení verzi hry "Guitar Hero: Warriors Of Rock".

Tou podstatnou zprávou ale zůstává fakt, že Soundgarden tu jsou zas. Připomněli se nedůležitým a bezcenným výběrem a nahráli "novou" skladbu, která vůbec není špatná (přepracovali skladbu "Black Rain", která vznikla při nahrávání alba "Badmotorfinger" v roce 1991). Těšme se na další tvorbu a odpusťme jim marketingové okénko v podobě "Telephantasm". Taková kapela, jakou oni jsou, si to po právu zaslouží.

P. S.: Soundgarden vydali "Telephantasm" ještě v rozšířené i limitované edici, která by si samozřejmě zasloužila úplně jiné hodnocení. Předmětem recenze však byla ta nejobyčejnější základní verze kompilace...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY