Noví staří znamí

24.10.2010 09:43 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Vyvoněný a nalíčený Chris Corner představil v poloplné MeetFactory hned na začátku koncertu songy z nové, připravované desky IAMX. Setlist dvouhodinového vystoupení tak byl složený z podprůměrných písní v úvodu a těch nadprůměrných v závěru. Zvuk nebyl zlý, horší to bylo s jeho hlasitostí. Nebo spíš tichostí.

Live: IAMX

místo: MeetFactory, Praha
datum: 22. října 2010
Fotogalerie

IAMX, MeetFactory, Praha, 22.10.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
První scéna: Je Janine muž nebo žena? "Hype! Hype!" (vykřikuje nahlas) Její kosmický obleček a kosmetický zázrak na obličeji. Všichni se jí smějí. "Hype! Hype!" (vykřikujte nahlas) Položena položená o klávesy kláves ve smíchovské potkávací továrně berlínskýho stylu. Performance, ze který by měl radost nejen Andy Warhol. Janine mává svýma fragilníma synth ručkama a plechovej zvuk ji láme v pase. A zase. Chci, aby byla mou dominou a já budu každej pátek olizovat její vysoký podpatky. A zase se. Janine je princezna perverze. Zlomila v pase. Chci bejt jejím otrokem a slízat ji smetanu, co pramení pod okem... jejím. Všichni se jí smějí. "Hype! Hype!"

Druhá scéna: Chris Corner přišel, závěsné závěsy odešly. Na věčnost. Poletovaly vzduchem - toho moc v MeetFactory nebylo - aby skončily pod nohama zfetovaných skokanů - kvalitativně vzato byli návštěvníci na výši, neb styl se jim rozhodně upřít nedal, kvantitativně bylo ale ten večer daleko víc lidí na rockotéce ve Vagónu. FF. Na předimenzovaném (nepejorativní význam) pódiu zářila červená IKEA lampa. REW. Rozsvěcela se pozvolna. IAMX se rozjížděli taky pomalu.

Naživo vynikl progres - od plagiátu DM k vlastnímu hudebnímu žánru někde mezi elektrem/EBM/industrialem/indie/Berlínem a synthpopem. Corner šel napříč časem, všemi alby a Praze nabídl i část demáčovýho archívu. Co chvíli měnil díky různorodosti materiálu atmosféru. Kromě progresivity a rozmanitosti vynikla při komparaci s ostatními genialita desky "The Alternative".

IAMX, MeetFactory, Praha, 22.10.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ne všechno se povedlo. Při "My Secret Friend" scházely vokály Imogen Heap. A to tak, že hodně. Jinak vynikající singl totálně zapadl do průměru. Nebavily ani pomalejší písně, při kterých kapela působila staticky, což je v případě tak pohybově nadaných chlapců a dívek přece jen škoda.

Třetí scéna: Hypnotický jsou především industriální úseky, kdy každý člen/každá členka kapely popadl/a bubínek a při šamanským tanci směřoval/a údery do blány. A Chris Corner zas mlátil do vodovodních trubek a celý to bylo podpořený tmou. Klappa je kouzelník. Jak v tý neprosvětlený, neosvětlený tmě udělal zase tak skvostný fotografie?

Lehce drogový večírek vygradoval materiálem ze zmíněný geniální, čtyři roky starý desky, "The Alternative" - "Nightlife", "Spit It Out" a "After Every Party I Die". Závěrečný přídavek není často vrcholem. Tentokráte tomu tak ale bylo.

IAMX, MeetFactory, Praha, 22.10.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Čtvrtá scéna: Corner zůstal na pódiu sám, dotýkaj se ho fanynky. I fanoušci. Chris Corner je muž, který ostatní muže nutí přemýšlet o jejich sexuální orientaci. Slovníkem lolitek je Corner jednoduše šukézní. Zůstal na pódiu sám už bez fanynek. Bez lolitek. A houslistka - ví někdo, kam se ztratila ta charismatická bloncka, co s Chrisem hrála naposled? - si povídá s publikem. Bez houslí. A jenom polomuž Janine pořád vykřikuje: "Hype! Hype!".

My jdeme s Adéllií pít rum. Ze seznamu kapel, který musíte vidět naživo, než skončíte ve vaně bez zápěstí, jsme mohli odškrtnout řádek s X. Už po několikátý. Vzhledem k tomu, že se s novým albem IAMX do Prahy určitě zase vrátí, bude to jméno přeškrtaný zjara znova.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY