Bude se vám líbit, pokud máte rádi fetiš

10.10.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

S Gottem je to jako s bohem. Můžete ho poslat ven dveřmi a on se do vaší hlavy vrátí oknem. Můžete ho poslat ven uchem, on se vrátí okem. Můžete mu říct sbohem a stejně víte, kdo je tu gottem. Jednoduše je stále vitální a virální. Karel Gott mit uns. A tentokráte dokonce s lidovkami jeho srdce!
3/10

Karel Gott - Lidovky mého srdce

Skladby: Zasadil sem čerešenku v humně, Prší prší, Dívča dívča laštovička, Keby som bol vtáčkom, Pri Tenčíně na tem mostě, Šohaju šohaju, Eště si já pohár vína zaplatím, Pilo by sa pilo, Za morem je bílá růža, Teče voda teče, Bude jar, Eště som sa neoženil, Co je to za hora, Keď sem já byl osnáct roků mládenec, Čí že sú to koně ve dvoře, Lásko Bože lásko, Takú sem já frajárenku dostal, Malérečka
Vydáno: 23.4.2010
Celkový čas: 39:30
Vydavatel: Supraphon
Jak dožívající fanoušci japonského anime seriálu "Micubači Maja no boken" jistě vědí, Karel už nezpívá za Františka Janečka, ale za Supraphon - tedy značku, kterou propagoval v době, kdy na světě nebylo vás, no boken Máji a vlastně nebylo vůbec ničeho kromě gramofonu a Supraphonu.

Die goldene Stimme aus Prag aka Sinatra Východu zpívat umí. Ne že by byli hlasující ve Slavíkovi arbitři dobrýho zpěvu a vkusu, ale přiznejme si, že pětatřicet klecí je věru působivý argument. Pokud jste pochybovači tvrdící, že KG dostává v anketách hlasy ze setrvačnosti za sedmdesátky a osmdesátky, dopouštíte se křivdy. On je to totiž v současnosti nejčinnější CZ interpret vůbec - aspoň co do počtu vydaných desek.

"Lidovky mého srdce" jsou sedmým řadovým albem, které se dostalo za posledních pět let na tuzemský hudební trh. A k tomu připočítejte ještě 25 - slovy dvacet pět - výběrovek a reedicí, které se dočkaly vydání za stejné časové období. Tolik k entrée.

U dalšího nastavovaného kotouče do vaší sbírky fetiše je podstatný si uvědomit, že lidovka není dechovka. Když se tedy zjara na diskusních fórech objevil jásot, že Karel Gott konečně skončil u dechovky - nevyrazilo to dech, jako když posledně skončil u gangsta rapu -, jednalo se pouze o nepřesnou reinterpretaci Gottova nového díla "Lidovky mého srdce".

Na aktuální desce má Gott za zády moravskou cimbálovkou, konkrétně Cimbálovou muzikou Ladislava Pavluše, jež hraje bez chyb, chirurgicky přesně, podobně neochvějně jako pěje hlavní aktér sám. Chladná ocel je ale snad ta vůbec nejhorší asociace, kterou může folklór evokovat. Gottův tříoktávový rozsah je tak přesně to, co nechcete při návštěvě vinnýho sklípku (nenapadá mne, kde jinde by mohl soudný smrtelník přijít s touto nahrávkou do styku) slyšet.

Jasně, Gottovy cimbálovky nejsou zhmotněný zlo jako čtyři roky starý lidovky v podání Honzy Nedvěda, ale u Božskýho Káji aka Plzeňskýho Elvise nezávislý posluchač tak nějak samozřejmě očekává soudnost.

Tak je možná na čase změnit očekávání. Vždyť už ani ten opravdový Elvis není tím, kým býval dřív.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY