Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar

21.03.2011 00:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

A je to tu zas. Ve své podstatě už popáté. Náš národ, který mezi kolegy publicisty často získává přívlastky typu "malý zaprděný rybníček", znovu hledá SuperStar. A to nás možná čeká i druhý X Factor. Podle posledních informací ovšem sledovanost už není to, co bývala.
Česko-Slovenská Superstar
© nova.cz
A tak zřejmě není daleko chvíle, kdy televizní stanice s velkou antislávou začnou tyto taškařice přesouvat do divácky méně lukrativních vysílacích časů. Někam tam, kde je teď ta Šeherezáda, "duševní potrava mnohých žen od Ankary po Spišskou Novou Ves" (Michaela Kabátová, lidovky.cz) nebo co.

Lidi se totiž přirozeně rozdělí na skupinu těch, co to už jednou vyhráli, nebo aspoň zažili, takže vědí, těch, které už to neba, a těch, kteří umřeli. A tak zůstane jen rychle se měnící, nestálá a nevypočitatelná skupina adolescentů, kteří svými bezednými kredity z ajfounů taškařice nadále dotovati budou.

Jasně, je to trochu nadsazené, ale řekněme si na rovinu, zas tak velká země, abychom každých osmnáct měsíců mohli chrlit velké talenty, co změní český pop, fakt nejsme. I když bychom mohli, kdyby v takových pořadech neexistovalo něco jako předporota, co přísným marketingově vyškoleným okem selektuje, kdo je dostatečně hezký/ošklivý pro televizní obrazovky. A okorávající koláče sledovanosti na tom nic nezmění.

A tak to zas bude trvat dlouhé tři čtyři měsíce a druhá Česko Slovenská SuperStar tak za vydatné pomoci vizuálně, profesně i lidsky čím dál méně přitažlivých moderátorů (čti Leoše Mareše) s největší pravděpodobností vyvrhnou další várku vedlejších rolí v nesčetných kvalitních prestižních českých muzikálech, večírkových povalečů, one-hit-wonderů a headlinerů zábavních odpolední hypermarketů.

X Factor
© nova.cz
A vítězem se stane někdo typu Zbyněk Drda (nou ofens). A nějaký aspoň trochu výrazný talent se nakonec zalekne a veškeré pokusy o cokoliv buď přetaví do chodúrovského pseudo-něčeho-jiného, co se tak moc snaží zbortit všechny hranice, až z toho vznikne typická česká deska s českým zvukem a českou angličtinou, nebo to popáchovsku rovnou zabalí.

A všichni ti, co čekají na nějaký talent, ať už jsou z řad hudebních publicistů, nebo běžných občanů, se nakonec stejně shodnou na tom, že opravdová SuperStar se v Česku může narodit tak jednou za deset let. A že nám už se narodila. A je jen jedna. I když třpytivou šablonu SuperStar vcelku úspěšně zmuchlala a zahodila. A dělá to dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY