Milý dovětek, možná (ne)jen pro fanoušky

28.09.2010 14:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Jednatřicetiletý Kanaďan Owen Pallett navazuje na svou kritiky oslavovanou, v lednu vydanou desku "Heartland", kterou poprvé vydal pod svým vlastním jménem, nikoliv pod aliasem Final Fantasy. Nyní připravil digitální radostné EP "A Swedish Love Story" se čtyřmi stopami, vracejícími se k jeho kořenům.
7/10

Owen Pallett - A Swedish Love Story EP

Skladby: A Man With No Ankles, Scandal At The Parkade, Honour The Dead Or Else, Don’t Stop
Vydáno: 27.9.2010
Celkový čas: 16:51
Žánr: baroque pop, indie, experimental
Vydavatel: Domino
Desku "Heartland", která byla letos nominována na kanadskou prestižní Polaris Music Prize, zdobil mimo jiné i pražský symfonický orchestr a pokřtěna byla při březnovém koncertu Owena Palletta v Pražském NoDu.

O vydání tohoto EP jsme vás informovali, ohlášeno bylo 11. srpna prostřednictvím webu vydavatelství Domino a první píseň "A Man With No Ankles" dostali jako mp3-dárek všichni, kdo si už od Palletta přes Domino něco koupili, v den jeho jednatřicátých narozenin - 7. září. Zmíněná píseň EP otevírá a naznačuje, jak by zbývající tři mohly znít. Radostnější, a přesto melancholické, zvuk podobný Final Fantasy v dobách alba "He Poos Clouds" - slavná nahrávka vyšla roku 2006 a ten rok vyhrála Polaris Music Prize. S odstupem a po vícerém poslechu však může lehce zklamat kohokoliv, kdo má důkladněji zmapovanou tvorbu Owena Palletta: Vrátil se tam, kde ho to baví a je to příjemné, v kontrastu s Heartlandem však nenabízí mnoho.

Následující kusy "Scandal At The Parkade" a "Honour The Dead Or Else" poslouží jako výtečné příklady. Jsou příjemné a dokazují Pallettovu virtuozitu, jeho skladatelské i aranžérské mistrovství, příjemně gradují, pohrávají si s mnoha konstrukčními postupy původně striktnějších žánrů, subjektivně ale také nudí. Poslední song "Don't Stop" je nádherným harmonickým výletem s letmým vzdušným drajvem. Mocná a pestrá melodická linka zpěvu s hutnými usazenými doprovody je doplněna občasným tremolem a pizzicatem. Hutný a velmi příjemný kousek, kterému se dá i věřit, že technicky navazuje na "Heartland" a přidává kus něčeho nového.

Mnozí posluchači a především příznivci budou tímto šestnáctiminutovým čtyřempétrojkovým překvapeníčkem potěšeni, zbytku možná tyto mp3 nebudou ani chybět a zůstanou pohřbené ve virtuálním světě, někde mezi miliony pornostránek. Je potřeba i uznat, že kus těch, co Pallettovu tvorbu již zná, si tuto čtvrthodinku užije nejvíce, ten druhý kus jeho fanoušků, který očekával decentní posun, bude možná zklamaný - podobně jako já v tuto chvíli.


Owen Pallett - A Man With No Ankles


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY