Počtvrté vylouhovaný čaj

11.09.2010 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Shrek je tady se svým čtvrtým filmem a soundtrackem. "Shrek Forever After". A jaký je výsledek? Pokud jde o hudební složku filmu o zeleném zlobrovi, je to pohádka o nastavované kaši a další volba písní podle dávno známých schémat. Nekonečná snaha o gradaci, neschopnost přijít s něčím, co by vás omráčilo.
5/10

Různí - Shrek Forever After (soundtrack)

Skladby: It's The Rumpelstiltskin Show!, Isn't It Strange (Scissor Sisters), Tough Love For Baba, One Love (Antonio Banderas), Sunshine And Rainbows, Top Of The World (The Carpenters), Cupcake Party, Rumpel's Party Palace (Mike Simpson), Pinocchio Gets His Wish, Click Click (Light FM featuring Lloyd Hemmings), Gingy's Lil' Sugar, Darling I Do (Landon Pigg and Lucy Schwartz), Shake Your Groove Thing (Mike Simpson), Hello (Lionel Richie), Birthday Bash, Sure Shot (Beastie Boys), Hook's Garrrrden, Right Back Where We Started From (Maxine Nightingale), Wheezer Wig, I'm A Believer (Weezer), Home To Fifi
Vydáno: 4.7.2010
Celkový čas: 33:48
Vydavatel: Universal
Milé děti, čtvrtý Shrek už nějakou dobu běží v kinech a každý z vás určitě ví, kam se příběh o zeleném zlobrovi posunul. A jako u každého správného kasaštyku je tu nepřeberné množství merchandisingu. Na Shreka narazíte všude, mezi hamburgery, na benzínkách, v supermarketech. A taky, jak už to tak bývá, je tady soundtrack.

Shrek už od prvního dílu logicky navazoval na úspěšné modely animovaných příběhů, v nichž je děj příběhu posouván dál hudební složkou. Jeho tvůrci k tomu většinou vtipně a trefně využívali známých osvědčených písní, ať už ve svých původních, nebo v nově upravených verzích. Stejně je tomu i ve "Zvonci a konci".

Jenže stejně jako v příběhu, který už zůstává bohužel jen natahováním těch výborných nápadů z prvních dílů, i v hudbě jako by s přibývajícím věkem Shrek odflákl, co se dalo. Tam kde byl dříve Nick Cave nebo Damien Rice, je dnes Lionel Richie s "Hello", tam kde byl minule David Bowie, slyšíme dnes Scissor Sisters (pravda, s novou, ale kýčem protkanou skladbou "Isn't It Strange"). "I'm A Believer" zůstává, ale verzi z prvního Shreka nepřekoná (ani tu od Smash Mouth, natož od Eddieho Murphyho) a v nové úpravě od Weezer je to jen znovu vylouhovaný pytlík čaje. Mdlý a bez nápadu. A o něco málo přes půlhodinu dlouhý disk se tak stává naprosto zbytným artefaktem.

Chybí tu moment překvapení, radost z trhlých a nadupaných verzí skladeb z předešlých dílů (na "Livin' la Vida Loca" excelentně odzpívanou Antoniem Banderasem a Eddiem Murphym z dvojky nestačí aktuální, také Banderasem zpívaná marleyovina "One Love").

Shrek stárne rychleji, než bychom čekali. Je jasné, že ten, kdo viděl předešlé díly, se podívá i na čtyřku, ale vracet se k ní zřejmě už nebude. Natož pak k soundtracku, který sice věrně přibližuje atmosféru filmu, ale i tady platí - proč ztrácet čas s novým a stále slabším odvarem z prvních dvou dílů, když se lze vrátit právě k nim? Do dob, kdy Shrek měl ještě koule. Dnes už mu zbývá jen ten vylouhovanej pytlík.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY