... šedě nudí...

15.09.2010 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Remixy jsou ošemetné v jedné věci: v sobě samých. Ve výsledku. Jednoduše - ne vždycky to vyjde. Jindy se ale zase povede z původní verze vypíchnout působivý detail, čímž vznikne taky povedený kousek. A jak dopadla Rihanna s kolekcí remixů k "Rated R", kterou jí umíchal Chew Fu?
5/10

Rihanna - Rated R: Remixed

Skladby: Mad House (Chew Fu Straight Jacket Fix), Russian Roulette (Chew Fu Black Russian Fix), ROCKSTAR 101 (Chew Fu Teachers Pet Fix), Wait Your Turn (Chew Fu Can't Wait No More Fix), Photographs feat. will.i.am (Chew Fu 35mm Fix), Rude Boy (Chew Fu Bumbaclot Fix), Hard feat. Jeezy (Chew Fu Granite Fix), G4L (Chew Fu Guns In The Air Fix), Fire Bomb (Chew Fu Molotov Fix), Stupid In Love (Chew Fu Small Room Fix)
Vydáno: 24.5.2010
Celkový čas: 52:51
Vydavatel: Universal
Mdle. Tak zní odpověď na otázku v perexu. Rihanna dokázala zbourat hitparády, prosadit sebe sama mezi smetánku nejjasnějších hvězd pop music, z čehož může jenom těžit. A to také dělá. Své poslední album "Rated R" nyní nabízí svým nejvěrnějším fanouškům v remixové reedici. Třináctku písní dostal ke hraní jediný člověk, Newyorčan říkající si Chew Fu. Někde se uvádí, že jde o zpěvaččina dvorního remixéra, faktem ale je, že krom desítky tracků, které se na "Rated R: Remixed" dostaly, jiné jeho práce pro barbadoskou Popelku nalézt nelze, byť jeho remix-list je jinak poměrně obsáhlý (od Alphabeat přes Daft Punk až po Britney a Lady Gaga).

Chew Fu jako samojediný remixér a kompilátor měl na výběr ze dvou možností. Buď vsadit všechno na kartu "svého ksichtu", tedy vlastního zvuku, což by mohlo mít za následek sice kompaktnost, ale zároveň určitou a pochopitelnou jednobrdost kolekce, nebo se vydat cestou experimentu, zkusit třeba i nevyzkoušené, a tím vytvořit cédéčko sice pestré, ale bez charakteru. Zvolil druhou možnost.

I když... pokud bychom si dali tu práci, můžeme i tak na "Rated R: Remixed" ve většině tracků vysledovat společné zvukové znaky, které by se ve výsledku daly charakterizovat jako velmi velmi rozbředlí a výrazně vyměklí Boys Noize. Tuhle (mimochodem nikterak originální) Fuovu tvář najdeme třeba v relativně povedeném otvíráku "Mad House". Tenhle "Fix" je ale asi také zároveň jediným remixem, jehož originál je píseň pomalého tempa a který se zároveň povedl. Skladby jako "Russian Roulette", "Wait Your Turn", "G4L" nebo "Stupid In Love", na "Rated R" coby balady nebo skličující dubstepoidní kusy, dopadly na "Remixed" nenápaditě, nudně a v některých případech dokonce zle.

Experiment, který se remixérovi naopak výrazně povedl, je "Vitamin S Fix" skladby "Rude Boy", jíž Fu uvede překvapivou temnou dubstepovou basovou linkou, kterou ještě překvapivěji záhy breakbeatově zlomí a zalomí. Zbytek se i přes 4/4 beat prapodivně táhne a šedě nudí (některé kousky snad nemůžou fungovat ani na tom parketu) a je určen jen pro ty nejnejnejnejvěrnější...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY