Konečně pořádný soundtrack

26.08.2010 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Světový šampionát ve fotbale máme sice už za sebou, Španělé si mohou užívat pocit vítězství, ale byla by škoda nepředstavit si oficiální soundtrack pro tuto sportovní událost. Těšit se můžete na nepřítomnost vuvuzel a přítomnost mnoha velkých hvězd, díky kterým má "Listen Up! 2010 FIFA World Cup Album" říz.
7/10

Různí - Listen Up! 2010 FIFA World Cup Album

Skladby: Sign Of A Victory (R. Kelly feat. Soweto Spiritual Singers), Waka Waka (This Time For Africa) (Shakira feat. Freshlyground), Viva Africa (Nneka), One Day (Matisyahu feat. Nameless), Shosholoza 2010 (Ternielle Nelson, Jason Hartman, UJU, Louise Carver, Aya & Deep Level), Ke Nako (J Pre, Wyclef, Jazmine Sullivan, and B Howard), Move On Up (Angelique Kidjo and John Legend), Spirit Of Freedom (Judy Bailey feat. Uju), Game On (Pitbull, TKZee and Dario G), Maware Maware (MISIA feat. M2J + Francis Jocky), As Mascaras (Claudia Leitte and Lira), Hope (Siphiwo Feat. Message Of Hope from Nelson Mandela)
Vydáno: 31.5.2010
Celkový čas: 43:20
Vydavatel: Sony Music
Výběrové soundtracky jsou prokleté nějakým zlým kouzlem, protože rok co rok vycházejí nevydařené, špatné a někdy až tragické pavýběry písní, které absolutně nic nespojuje. Většinou se snaží nalákat na pár dobrých jmen s jejich dosud nevydanými písničkami. Ale koncept, zaměření (ať už žánrové, nebo motivační) většinou splňuje naprosté minimum skladeb a výsledek je pak žalostně nudný a nekonzistentní.

O to větší překvapení pro mě bylo, když jsem se zaposlouchal do nového soundtracku "Listen Up!" k letošnímu fotbalovému svátku a uvědomil si: Wow, já se nenudím! Může to znít triviálně, ale tento výběr je vskutku zábavnou směsicí různorodých, ale do jednoho celku uzavřených skladeb. Tvůrci si uvědomili unikátnost geografického umístění šampionátu, který se poprvé konal na africkém kontinentu. Pojícím prvkem většiny písní jsou pak právě etno prvky z celé Afriky, díky kterým (povětšinou popové) písničky znějí neokoukaně a mají v sobě notnou dávku čehosi, co dokáže zaujmout a nenudit.

Mohou za to rozličné variace nástrojů, časté sbory v pozadí písniček a široký záběr jednotlivých umělců pocházejících z celého světa. Za pozornost stojí téměř každá písnička, kterou na desce najdete, jev pro soundtracky naprosto ojedinělý. Pilotní skladbou celého výběru se stala jednoduchá, přesto intelekt neurážející "Waka Waka (This Time For Africa)" kolumbijské megastar Shakiry. Dalším velikánem ošperkovaná je pak epická "Sing Of A Victory", ve které dominuje R. Kelly a africký sbor. Neurazí ani její patetický text, který se k dané příležitosti a hymničnosti písně hodí.

Vybubnovaná taneční pecka "Shosholoza 2010" zavoní rozpálenou zemí a kulturou hostící země, zatímco "Move On Me" má funkový náboj, a přesto se se zbytkem písní netluče a funguje bezchybně. Velice mě potěšila (jakožto milovníka japonské popkultury) přítomnost jednoho z velkých hlasů země vycházejícího slunce, zpěvačky MISIA, která si (anglicky) vystřihla hlavní hlas v globální svižné juchačce "Maware Maware". Celý výběr uzavírá velká balada s prvky vážné hudby a operního zpěvu "Hope", v níž si svůj krátký projev odrecitoval i Nelson Mandela.

Samozřejmě, i na tomto výběru se najdou písně, které jsou buďto průměrné, anebo podprůměrné, ale je jich jen pár ("Game On" s kýčařem Pitbullem a Dario G nebo utahaná "One Day") a plynulost a soudržnost alba výraznějším způsobem nenarušují. "Listen Up! 2010 FIFA World Cup Album" by mohlo být doporučeno všem posluchačům, kteří by rádi strávili trochu času ve společnosti milých melodií se závanem Afriky a dobré nálady. Hlavní devizou této výběrovky je totiž pohoda a čistá radost z nenáročné hudby.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY