Španělsko-americké křepčení

28.08.2010 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Ať už chcete, nebo ne, Enrique Iglesias patří mezi nejúspěšnější zpěváky ve svém žánru. Padesát pět milionů prodaných desek svědčí o tom, že v sobě talent nezapře. Ačkoliv ne všechny skladby na nové desce "Euphoria" jsou bezchybné, o debaklu řeč být nemůže.
6/10

Enrique Iglesias - Euphoria

Skladby: I Like It (feat. Pitbull), One Day At A Time (feat. Akon), Heartbeat (feat. Nicole Scherzinger), Dirty Dancer (feat. Usher), Why Not Me?, No Me Digas Que No (feat. Wisin & Yandel), Ayer, Cuando Me Enamoro (feat. Juan Luis Guerra), Dile Que, Tu Y Yo, Heartbreaker, Coming Home, Everything's Gonna Be Alright, No Me Digas Que No
Vydáno: 5.7.2010
Celkový čas: 54:20
Vydavatel: Universal
Devátý studiový zářez španělského zpěváka Enriqua Iglesiase, který se proslavil uplakaným výrazem a baladami dosahujícími tragických rozměrů, je tu. Na čtrnácti skladbách nás čeká sedm hostů, osm anglických písniček a šest španělských. Novinka totiž vychází vstříc oběma polovinám zástupu fanoušků a snaží se naklonit si je rozličnými zbraněmi.

Vedle sebe tu stojí latinskoamerické rytmy a současná americká taneční podoba popu, samozřejmě doplněná o účast rapperů, bez kterých by se žádný moderní hit neobešel. Sebevědomého recitování si na této popové desce užijete možná až nezvykle dost, své umění se rozhodli předvést Pitbull, Akon a reggaetonové duo Wisin & Yandel. Úvodní "I Like It" boduje ve světových hitparádách a nese vše, co je v současnosti třeba - základ v eurodiscu, béčkový text, přehršel auto-tune, aby váš hlas v případě neúspěchu nikdo nepoznal, a již zmiňovaného rappera.

Deska je ošperkována několika výbornými kousky - duet s koťátkem Nicole Scherzinger ze skupiny Pussycat Dolls se vydařil. Taneční písnička s jasnou klavírní linkou má až magickou atmosféru. Nicole se tentokrát hlasově krotila a vůbec to nebylo na škodu. Dalšími parádními songy jsou retro postupy inspirovaná "Tu Y Yo" a nebo "Heartbreaker" z laboratoří mistra hitů jménem Red One. Druhá zmiňovaná se sice houpá na pomalejší vlně, ale instrumentální experimentování vedlo k další atmosférické lahůdce.

Bohužel je třeba zmínit i fakt, že na albu se nachází celkem dost vaty. Především španělské juchačky znějí sice exoticky, ale album posouvají do zcela jiných (žánrových a kvalitativních) končin. Nápad spojit prvky obou kultur a jazyků na jednom album tak příliš nefunguje. Kdyby vyšly tracky z alba samostatně na dvou discích, možná by výsledek nepůsobil tolik rozervaně na dvě poloviny.

"Euphoria" jistě uspokojí všechny mladé slečny a paní, protože ty i zde najdou plno smutných a osudových balad. To by ovšem nebyl Enrique, dnes je to už součástí jeho image a v podstatě i trademark. Ačkoliv konečných šest bodů se bude leckteré fanynce zdát málo, mě samotného naopak mile překvapila úroveň některých songů: původně jsem si nemyslel, že bych tak vysokou známku mohl albu dát.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY