Hapka a Horáček - Mohlo to být i lepší

02.05.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Nové album Hapky & Horáčka "Mohlo by tu být i líp" ničím nepřekvapuje, špatné ale také není.
6/10

Hapka a Horáček - Mohlo by tu být i líp

Celkový čas: 41:13
V dnešní době by člověk měl být vděčný za každou desku, z jejíhož obalu se neusmívá parta mladých kluků či holek, kteří v životě nedrželi v ruce žádný nástroj, nebo stará známá profláklá hvězda, která jen setrvačností jede dál. Alba skladatelské dvojice Petr Hapka a Michal Horáček byla vždy velkou událostí, kterou je určitě i jejich poslední projekt "Mohlo by tu být i líp". Jasně, na té desce se dlouho pracovalo (v bookletu stojí, že od září 1997 do března 2001), samotné melodie a instrumentace nemají se současnou komercí nic společného, texty jsou jako z jiného světa. Jenže bohužel - ačkoli nápad a snaha určitě jsou obdivuhodné, výsledek nijak oslnivý není.

Jako u svých minulých projektů ("V penzionu Svět" či "Citová investice") si H&H pozvali několik zajímavých interpretů. Ze "staré gardy" zůstala Lucie Bílá a Hana Hegerová, ubyl velmi výrazný Richard Müller, který prý za svou účast ve dvou skladbách požadoval honorář, což se H&H nelíbilo, naopak přibyl Jan Spálený, Jarda Svoboda z kapely Traband, Magdalena Kožená a chybějící slovenský prvek v jedné písničce nahradila Jana Kirschner. Co se autorům rozhodně nedá upřít, je snaha vytvořit nadčasovou nahrávku, která se snaží oslovit a ne působit jako spotřební produkt, jakých je v současné populární hudbě spousta. Tato jejich snaha však nevyústila v něco nového a neslyšeného, ale spíše místy i nudného. Zatímco na minulých albech byli různí zpěváci příjemným osvěžením, na nové desce jsou tak nějak do počtu a nikdo není natolik výrazný, aby dal nějaké písničce pořádný šmrnc. A navíc celá nahrávka působí hodně roztříštěně.

Úvodní singl, který si razí cesty rádii, duet Jany Kirschner a Petra Hapky "Bude mi lehká zem" je jak nejkomerčnější písničkou na desce, tak i nejpříjemnějším počinem, který vám přes nepříliš veselý text navodí dobrou náladu. Někomu snad může vadit nepříliš dokonalá čeština "Kirschnerky", ale mně se její čeština (stejně jako Müllerova) líbí, i když není bez chyb. "Píšu vám, pane, v rozpacích" Hany Heferové je také příjemná písnička, ale naprosto stejná, jaké ze spolupráce této zpěvačky s H&H už vzešlo několik. Ani o žádné z ostatních písniček se nedá říci, že by byly špatné - vždy jsou v něčem zajímavé, ale také nejsou nijak výrazně dobré. Písničkám nepomáhají ani procítěné projevy Jana Spáleného či Jardy Svobody, Lucie Bílá odvádí ve dvojici "Unesený" a "Okna dokořán" svůj standardní výkon a Petr Hapka by se snad měl raději soustředit na skládání a zpívání nechat na někom jiném. Největším krokem vedle je podle mě ale "S poduškou Řípu pod hlavou", kterou nazpívala Magdalena Kožená. Její hlas i přes nepochybné kvality na podobné album nepatří a působí jako ta největší pěst na oko.

Celá recenze snad může působit dojmem, že "Mohlo by tu být i líp" je špatná deska, což rozhodně není. Jen není tak dobrá jako minulé projekty H&H, chybí vznosné melodie i opravdu silné textařské nápady, kterými Horáček často oslňoval. V kontextu ostatní české tvorby se stále jedná o jedinečný projekt, který si zaslouží uznání. Jeho výsledek, i přes spojení spousty opravdu výrazných osobností, ovšem už tak skvělý není.

CD k recenzi poskytla firma B&M Music.

Album:


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY