Taneční žranice na rozloučenou

26.07.2010 00:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Letošní sezóna přinesla (a ještě přinese) několik odpovědí na otázku, jakým směrem se bude ubírat nová vlna taneční muziky. Zatímco nu-rave čeká na srpnové datum vydání alba "Surfing The Void" Klaxons, dance-punkové publikum už hltá novinku od LCD Soundsystem "This Is Happening". A je to vskutku výživný poslech.
9/10

LCD Soundsystem - This Is Happening

Skladby: Dance Yrself Clean, Drunk Girls, One Touch, All I Want, I Can Change, You Wanted A Hit, Pow Pow, Somebody's Calling Me, Home
Vydáno: 17.5.2010
Celkový čas: 65:17
Vydavatel: Parlophone
Když se blížila premiéra nové desky Hot Chip, nervozita stoupala. Spekulovalo se, nakolik je možné udržet nastavenou laťku dosavadních nahrávek a přitom posunout žánr o kus dál. Nejistota v příznivých ohlasech nad "One Life Stand" odmítla jednoznačné rozřešení. Souputník z DFA Records James Murphy vystupující pod hlavičkou LCD Soundsystem ho poskytl. "This Is Happening" je podle jeho vyjádření pravděpodobně posledním albem, které pod svým krycím jménem vydal. Je to konec jedné éry?

Nejspíše ano. Stačí se zaposlouchat hned do úvodní skladby "Dance Yrself Clean", kde poznámku o tom naleznete přímo v textu - "It's the end of an era, it's true." Celá píseň je pak protkaná pocitem určité deziluze ze světa kolem, ale spíše než o moralitu jde o melancholické povzdechnutí, ze kterého vás bezpečně vysvobodí tanec. Jak se ovšem ukáže z postupující stopáže, ten nahořklý podtón nezmizí. Ale co je důležitější, zůstává i radost z muziky.

Zatímco první track je pozvolna se rozjíždějící taneční rozcvičkou, ze které se zdá, že Daft Punk ještě pořád znějí domem Jamese Muphyho, dvojka "Drunk Girls" představuje jeho charakteristický dance punk se slovy mimo jiné o holkách čekajících hodinu na záchod. "One Touch" to je taneční monotónnost v její nejlepší hymnické formě. Takhle nějak by nejspíše zněla pecka "Mmm Skyscraper I Love You", pokud by ji Underworld nahráli dnes. Střídání žánrů tím však nekončí.

"I Can Change" posluchače přesvědčí o existenci melancholické podoby electra. "Pow Pow" je zanesené retro nánosy disco punku a hudební vrchol lze nalézt pod názvem "Somebody Calling Me". Tato žánrově nespoutaná a vynalézavá skladba prozrazuje, že Murphy se neztratí, ať už bude vydávat desky pod jakýmkoliv jménem. A jestliže závěrečná "Home" mluví o možnosti změnit pravidla, je na místě uznat, že LCD Soundsystem ta týkající se hudebních žánrů změnila. O kolika interpretech tohle můžeme říct?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY