Aritmetika kontra květiny rovná se nová závislost

18.06.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Dan Snaith na třetí desce "Swim" pod jménem Caribou naplno podléhá mnoha stylizacím, každá z nich má ale svůj smysl. Elektronika, folk, krautrock nebo květinový pop let šedesátých, to jsou spojnice, které našly neohratelnou kombinaci nálad. S každým poslechem přináší nové požitky. Ideální pro letní období.
9/10

Caribou - Swim

Skladby: Odessa, Sun, Kaili, Found Out, Bowls, Leave House, Hannibal, Lalibela, Jamelia
Vydáno: 19.4.2010
Celkový čas: 43:11
Vydavatel: City Slang
Je těžké nyní odhadnout, jestli svět přišel o znamenitého matematika, nebo ne. Dan Snaith měl být po rodičích nadšeným řešitelem zapeklitých rovnic a nerovnic, ale naplno podlehl hudbě (i když určitý fragment nabitých znalostí ze studií si přece jen do své muziky odnesl). Nejprve vydal několik nahrávek pod jménem Manitoba, ale to mu následně bylo soudně zakázáno, a tak se přejmenoval na Caribou, což možná k novince "Swim" sedí mnohem lépe. Při poslechu se doporučuje pevně se usadit, nasadit sluchátka a nechat se vést tímto poutavým mikrosvětem plným barev a halucinogenních obrazců (těmi je vyplněn i booklet).

Dan s každou následnou deskou otvírá novou kapitolu a jinak tomu není ani tentokráte. Po "The Milk Of Human Kindness" a "Andorra" si vyšlápl asi na svůj nejvíce konzistentní opus, co se týče stylizace a atmosféry. Žánrový přesah je přece jen hodně roztříštěný, ale právě ono chápaní složitých vzorců a matematických operací mu pravděpodobně pomohlo najít soulad, který dodává pojmu taneční muzika další smyslný level. Na "Swim" naleznete propletenec s pevnými vazbami směrem k elektronice, rytmickým přesmyčkám, folku, krautrocku, shoegaze nebo popu květinové éry. To vše pečlivě smontováno z původních (prý doopravdy natočených) šesti stovek demosnímků, nápadů.

Singl "Odessa" fascinuje svou hravostí a zvraty, jako by Junior Boys živou vodou vykřesali nový look své tvorby. "Kaili" se nese na výrazové syntetice baleárských motivů a beatů, naopak "Hannibal" je psychedelická revize do morku kosti, bez nutnosti drásat vaši nervovou soustavu. Caribou si je jist vším, na co sáhne, a i jeho křehký vokál do této melodické mozaiky pasuje v maximální míře. Mistrovským trumfem je pak jasná hitovka "Jamelia", v níž hostuje Luke Lalonde z Born Ruffians. Vedle technologických vychytávek působí použití akustických nástrojů (flétna, saxofon, klarinet, trombón a další) jako balzám na sluncem osvícenou duši se špetkou melancholických odvarů.

Dan Snaith na "Swim" vystavěl výrazný pelmel emocí, které vás donutí nastavit své vjemy na nejvyšší dostupnou úroveň. Stylově blízká a povedená "There Is Love In You" Four Tet v záblescích odrazu paprsků lehce bledne závistí. "Swim" je nálož radosti na blížící se léto, přesto dokáže přimět k zamyšlení a hledání odvážných závislostí na omamných vůních (bez alergických reakcí).

P. S.: Pestrobarevné album "Swim" můžete zažít i naživo. Caribou jej přiveze již toto pondělí 21. června do pražského MeetFactory v rámci série "Bohemian Like You". Role předskokana se ujme duo Table.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY