Z generála vojínem

29.09.2010 13:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Jó, holt opravdu i ten mistr tesař se jednou utne. Tahle odrbaná fráze se nyní dobře aplikuje na jarní desku "Raymond v. Raymond" Ushera, který se celou stopáž plácá stejně zmateně jako kapr v Atlantiku. Tenhle prvotřídní hitař natočil prostě placku, která se poslouchá hůř než ty ostatní.
5/10

Usher - Raymond v. Raymond

Skladby: Monstar, Hey Daddy (Daddy's Home), There Goes My Baby, Lil Freak (feat. Nicki Minaj), She Don't Know (feat. Ludacris), OMG (feat. will.i.am), Mars vs. Venus, Pro Lover, Foolin' Around, Papers, So Many Girls (feat. Diddy), Guilty (feat. T.I.), Okay, Making Love (Into The Night)
Vydáno: 29.3.2010
Celkový čas: 58:59
Vydavatel: Sony Music
Jako by mu došla šťáva. To je to, co každého posluchače, který zná Ushera minimálně od roku 2004, napadne jako první. Usherova výhra i prokletí je deska "Confessions" právě z tohoto roku. Každý by nejraději od tohoto Američana poslouchal desky v podobném nekonvenčním, svěžím ražení, ale opak je pravdou.

Usher neriskuje, stojí strnule na místě, což desku "Raymond v. Raymond" ubíjí. Songy jsou vesměs v downtempu, které se plazí jako had v posledních chvílích svého života. Na vzniku celého kotouče se opět podílelo kvantum lidí, ale téměř stejné kvantum jako před dvěma lety a i čtyřmi lety. Všichni se snaží Ushera držet v té stejné, tehdy úspěšné rovině.

Zpěvák někde na cestě mezi těmi léty ztratil tah na hitovou branku a rovnováhu mezi hitem a kýčem. "Raymond v. Raymond" je stylová, ale ničím výjimečná deska, taková, na kterou se zmůžou i jeho služebně mladší kamarádíčkové z rhythm-and-bluesové školy. Tohle že byl král ve svém oboru? Tohle je spíš vystrašený středoškolák první den v nové škole, který se bojí zvednout ruku, aby vyjádřil svůj názor. Kotouč je bez nápadu a touze posunout se z bahnitých vod znovu na břeh.

Hit celého počinu je bezesporu rádiem už omletá "OMG", která na celé placce působí jako pěst na oko, protože je v závalu těch pomalých ucouraných songů osvěžením, které jakoby vůbec nezapadlo do konceptu celého výtvoru a bylo až příliš okatě natočeno jako lákadlo pro fanoušky ke koupi desky. Přitom je ten počin tak jiný.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY