Vkusná a mocná droga

28.05.2010 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Nejsou to ani dva roky, co byl vydán předchozí počin britského projektu U.N.K.L.E. Nyní, uprostřed jara, rezonuje meziprostory jeho nová deska. Jak zní pátá regulérní studiovka "Where Did The Night Fall" projektu známého kvantitou i kvalitami hudebních hostů i producentů? Renesančně.
7/10

U.N.K.L.E. - Where Did The Night Fall

Skladby: Nowhere, Follow Me Down (w/ Sleepy Sun), Natural Selection (w/ The Black Angels), Joy Factory (w/ Autolux), The Answer (w/ Big In Japan), On A Wire (w/ ELLE J), Falling Stars (w/ Gavin Clark), Heavy Drug, Caged Bird (w/ Katrina Ford of Celebration), Ablivion, The Runaway (w/ ELLE J), Ever Rest (w/ Joel Cadbury of South), The Healing (w/ Gavin Clark), Another Night Out (w/ Mark Lanegan)
Vydáno: 10.5.2010
Celkový čas: 57:10
Žánr: elektronika, alternative rock
Vydavatel: Surrender All
O vzniku a průběhu zrodu tohoto alba se mohl díky oficiálnímu blogu, který založil iniciátor U.N.K.L.E. James Lavelle, přesvědčit kdokoliv. Na konci léta vyšel singl "Heavy Drug (Surrender Sounds Mix)", v prosinci na něj navázalo remixové EP s remixy King Unique, Stevea Maca a Future Beat Alliance.

Jak napověděl zmíněný remix a dále i nedávný atak videoklipu k písni "Follow Me Down", hudební výraz těchto hochů vkusně kombinuje spektrum mnoha již několikrát slyšených prvků, oprašuje mnoho archaických punkových i electro postupů, ke kterým lepí různorodé hosty. Většina skladeb se přidržuje rázu oldschoolově punkového, přestože svou kompozicí působí ryze elektronicky. Jak jsem již zmínil, uslyšíme mnoho fikaných kolaborací, nejedná se však pouze o vokální vtěrky, nýbrž o songy znamenitě inovované, duchem i stavbou, s výsledkem velmi rozdílných zvuků. "Where Did The Night Fall" nepatří mezi sorty alternativních alb, které svou alternativností po páté stopě nudí...

Vytyčíme-li a poslechneme kupříkladu tracky "Ever Rest" s Joelem Cadburym z britské alternativní kapely South či "Joy Factory" s Autolux, nejspíše uvěříme. Nejvíce vyčnívajícím kusem je "Another Night Out", ve které hostuje ex-člen například Queens Of The Stone Age legendární Mark Lanegan. Tato akustická, synteticky orchestrální píseň s velmi křehkým rytmem uzavírá perfektně desku. Desku, která zní možná jako demo od PJ Harvey, ale možná i jako jeden z vrcholů kytarových alternativ?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY