X-Factor jako pouhý začátek

12.05.2010 05:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Co s člověkem, který vyleze z talentové soutěže? Bafnout za ruku a co nejrychleji z něho na pulty vytlačit první desku. Britská senzace Alexandra Burke plní stejný úkol jako předchozí kolegové. Obstojí v konkurenci, nebo se stane jen jednou z tisíce chvilkových záležitostí? Její debut "Overcome" zná odpověď.
6/10

Alexandra Burke - Overcome

Skladby: Bad Boys, Good Night Good Morning, The Silence, All Night Long, Bury Me (6 Feet Under), Broken Heels, Dumb, Overcome, Gotta Go, You Broke My Heart, Nothing But The Girl, They Don't Know, Hallelujah
Vydáno: 22.3.2010
Celkový čas: 41:20
Vydavatel: Sony Music
Je jasné, že debutová alba zahraničních vítězů obdobných soutěží jako X-Factor mají zcela odlišný obsah a náplň než ta tuzemských interpretů. Liší se stylem, ale především dostupnými možnostmi. Alexandra Burke si hned ze začátku totiž k hostování nepozvala nikoho menšího než americké rappery Flo Ridu a Pitbulla či mladou hvězdu Ne-Ya. Otázka, nakolik se hostování odehrálo z iniciativy mladé zpěvačky, už je relativní. Důležité je, že tato jména vypadají hezky pro oči jejích fanoušků.

Přestože se "Overcome" nese v tanečnějších a popovějších melodiích, což desku činí lépe přístupnou širší veřejnosti, není to práce k zahození. Všechny písničky jsou perfektní pro nekonečné a někdy až únavné putování rádiovým éterem. Přirozeně se uchytí i na jakékoliv diskotéce. Pomalejší baladičky jsou podle očekávání příliš uploužené či "ukřičené", aby měla Alexandra prostor předvést své hlasové možnosti. S nimi si může být, nutno říci, jednadvacetiletá Londýňanka jistá v kramflecích. Bez problémů zvládá jakékoliv přechody.

Je škoda, že se většina singlů jako "Bad Boys", "Broken Heels" či "Dumb" drží v rovině r'n'b popu. Výjimkami jsou jedině "Bury Me (6 Feet Under)" a "You Broke My Heart", které by klidně slušely i Amy Winehouse, jelikož se nesou v příjemně odlišném zvuku soulu a funku. Osobně si dokážu mladou černošku do budoucna představit spíše v této hudební sféře.

Alex vystoupila jako host v nejnovější verzi britského X-Factoru, kde přesně před rokem stála na pozici pouhé soutěžící. Všem na místě předvedla, co se dá za rok stihnout, pokud máte k dispozici správný tým, dobrou reklamu a nějaký ten talent. Za "Overcome" by dnes dala nejspíš bez váhání ruku do ohně. Burke je ideálním tvárným nováčkem, a tak dělá vše, co by se od ní jako od ženského eléva očekávalo. Tančí, zpívá, usmívá se, buduje si svůj styl, sexy pohyby, zkrátka celkovou image. Je tedy jasné, že zpočátku vsadila na líbivější melodie a teprve po upevnění věrné fanouškovské základny se bude moci pouštět do experimentů.

Pokud Alexandra Burke zůstane na stejné vlně r'n'b, zapustí v tomto stylu kořeny jen jako jedna z mnoha. Se svým potenciálem má na víc než na diskotékové tanečky, proto snad bude mířit už jen výš.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY