Kytarová jistota z druhé kapsy

07.05.2010 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Tři roky po vydání debutu "Overseas Pilots" jsou tady 2Wings se svou teprve druhou studiovou deskou "Songs From Another Pocket". V mezičase ale kapela vůbec nezahálela a postupně vydávala akusticky - živou verzi svého debutu, dva singly nebo blu-ray disk.
8/10

2Wings - Songs From Another Pocket

Skladby: Fists And Muscles, Hoškovice 2005, Offerings To The God Of Speed, Rockabilly Queen, Tomorrow, The Hill, The Reason, The Ghost Train, It's Not Just About Sox, Have A Lucky Day, The Sign Of Fire
Vydáno: 15.3.2010
Celkový čas: 47:17
Vydavatel: Pop Dissident Records
"Songs From Another Pocket" je teprve druhé studiové album 2Wings, kapely Dana Šustra, známého především ze spojení s Tichou dohodou. Ten zůstává hlavním motorem své současné kapely a na rozdíl od debutu se ujal role výhradního autora všech původních skladeb desky. Rychlostí světla a s motorkářskou tvrdohlavostí a neústupností se pořád žene za svým současným hudebním snem. A daří se mu to velmi dobře.

Čapkovská příběhově koncipovaná deska je opět celá v angličtině. Šustr zůstává výhradním zpěvákem svých silných textů. Tím nejdůležitějším je "The Hill". Když zpívá: "I want to be a bit more, I want to be a bit higher / So tell me what I should do," plně to vyjadřuje touhu nezastavit se, jít dál a nezůstat přešlapovat na místě. A to splňuje velmi dobře. Agrese a nasranost první desky ustupuje, album se teď posouvá (z výjimkou úvodní "Fists And Muscles") více do hloubky. Je také pestřejší a rozmanitější.

K barevnosti nahrávky přispívají i rozmanití hosté. Andy Čermák ze Sunflower Caravan vytváří intimní náladu dojemné až popové balady klavírem, Honza Ponocný přidává druhou kytaru do "The Sign Of Fire" a Alžběta Bártová vyšperkovala cover polozapomenutých Morphine "Had A Lucky Day" z jejich debutu "Good" z roku 1992.

Písničky z druhé kapsy je pestrá směs chytlavých kytarových melodií. A ať u jde o milostnou baladu "The Reason" nebo "Offerings To The God Of Speed", křídelní obdobu motorkářské hymny "Born To Be Wild", skladby mají silnou atmosféru. Jejich hitový potenciál je obrovský a kdyby Šustr chtěl a nechal je nazpívat rádiovým zpěvákem, měly by reálnou šanci obsadit s některými éter. V jeho syrovějším podání jsou ale autentické a opravdové, poctivě odehrané i odžité, nepůsobí uměle.

To ostatně umí Šustr výborně a uměl to už v Dohodě. Napsat písničky, co mají hlavu a patu, a je jedno, zda jde o blues nebo pop. Se svými indie křídly potvrdil své skladatelské schopnosti i fakt, že to s W2 myslí opravdu vážně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY