Jak Mraz rozehřál Chicago

04.05.2010 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Letošní držitel Grammy Jason Mraz se konečně rozhodl vyslyšet přání fanoušků a nechal natočit své vystoupení. Za místo činu si vybral Chicago, které se mu odměnilo výbornou atmosférou. On sám pak DVD "Beautiful Mess: Live On Earth" doplnil ještě o bonusy okořeněné výborným smyslem pro humor nebo záběry Prahy.
7/10

Jason Mraz - Jason Mraz's Beautiful Mess: Live On Earth

Skladby: DVD: Intro, Sunshine Song, Traveler/Make It Mine, Anything You Want, Coyotes, Live High, Only Human, The Remedy, The Dynamo Of Volition, A Beautiful Mess, I'm Yours, Lucky, Copchase, All Night Long, Fall Through Glass, Butterfly, The Boy's Gone + Bonus
CD: Intro, Sunshine Song, Traveler/Make It Mine, Anything You Want, Coyotes, Live High, Only Human, The Remedy, The Dynamo Of Volition, A Beautiful Mess, I'm Yours, Lucky, Copchase, All Night Long, Butterfly, The Boy's Gone
Vydáno: 16.11.2009
Celkový čas: asi 120 minut + 78:34
Vydavatel: Warner Music
Soudě dle obrazového záznamu jeho koncertu, je Jason Mraz vcelku charismatický chlapík. Na jeviště vpluje sice s kloboukem, ale bos a začátek představení obstará naprosto sám jen za účasti své věrné kytary. V následujících minutách se už však může spoléhat na doprovodnou kapelu doplněnou o dechovou sekci, díky které může být předváděnou hudbou pobaven i naprostý zpěvákův odmítač. Ono totiž uposlouchat jeho jinak nevzrušivý repertoár na takové ploše, je únavné i pro energetický drink.

Však také pokud si po příjemném zážitku z koncertu poslechnete přiložený zvukový záznam, je ten původní dojem hned o padesát procent slabší. Jason Mraz zkrátka umí navázat kontakt s publikem a náležitě si ho užít. Stejně jako celým tělem dát najevo, že radovat se z vlastní hudby není hřích. Na druhou stranu hitovost jeho songů v drtivé většině nelze odklepat na první dobrou, což ve spojení s málo zajímavým hlasem chvílemi způsobuje onen mírně letargický poslech.

Když už však napne všechny své síly, dokáže i překvapit. "Only Human", "A Beautiful Mess", nebo "The Remedy" zvýrazní výkonem zastiňujícím notorické šlágry z posledního alba "We Sing. We Dance. We Steal Things." jako "I'm Yours" či "Lucky". Druhý jmenovaný si i v Chicagu střihnul s hostující Colbie Caillat, čímž se dostáváme k samotné dramaturgii koncertu. Když po hodině zpěvu přijde náznak konce, je jasné, že se něco chystá. Nakonec je z toho nové koncertní klišé s přesunem na druhé pódium na opačném konci arény divákům na dosah. A právě tam zazní "Lucky" a vzápětí následuje přesun zpět. Důmyslný to způsob natahování stopáže.

Po technické stránce nabízí DVD standardní zvukovou (5.1 a stereo) i obrazovou kvalitu. Režisérský vklad zaujme úvodními prostřihy na noční město a závěrečným songem "The Boy's Gone", který Mraz odzpívá už před zcela vyprázdněným hledištěm. Co disk posouvá v hodnocení výš, jsou bonusy (bez titulků). Povinný dokument ze zákulisí pojal zpěvák s parťákem Billym "Bushwallou" Galewoodem v zábavně fiktivním stylu na způsob humoru Flight Of The Conchords, přídavný materiál o natáčení videoklipů nás může mimo jiné potěšit pochvalnými zmínkami o Praze včetně záběrů města z natáčení části klipu k "Lucky".

Jason Mraz by byl dozajista příjemnou ozdobou místních festivalů. Prozatím však na žádné soupisce nefiguruje, a tak nezbývá než si vystačit s nabízeným záznamem. Není to určitě špatná náhražka, ale nelze se zbavit dojmu, že právě u tohoto umělce je přímý zážitek daleko hodnověrnější než jeho zprostředkovaný odvar. "Beautiful Mess: Live On Earth" totiž nejsou dech beroucí akrobatické či taneční výkony, ale čistá esence radosti z hudby a její sdílení s diváky, což je hodnota, která se nikdy neomrzí a která se nejlépe předává právě naživo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY