Slyšeno v předstihu: Robyn - Body Talk Pt. 1

28.04.2010 12:10 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Robyn - Body Talk Pt. 1
© facebook interpreta
Nejednoho posluchače potěšila zpráva, že švédská Robyn letos zaútočí na legální i ilegální pole hudební současnosti hned třikrát. Někteří ihned jásali, jiní si propočítali, že když je tehdy, kdysi, oslovila jen třetina alba, dnes je hypoteticky osloví opět pouze třetina, ale z každého kusu triptychu "Body Talk", oni tudíž budou zásobováni epizodně, a pak zajásali taktéž. Ten - jako obvykle - všudypřítomný ignorující zbytek nemusíme vůbec zmiňovat.

Doba, kdy o Robyn nebylo slyšet, obsahuje vsuvky, jako její vokály na singlu Britney Spears "Piece Of Me" nebo v remixu Snoop Doggova "Sexual Eruption" (alias "Sensual Seduction [Fyre Department Remix]"), několikeré předskoky na vybraných vvropských datech Madonnina "Sticky & Sweet Tour" a hostování na druhém singlu "The Girl And The Robot" z loňského alba Röyksopp "Junior".

Hned po prvních sekundách "Body Talk Pt. 1" jsme usazeni větou "my drinking's killing me", která se opakuje patnáctkrát. Následují další věci, které tuto křehkou ženu ubíjejí. Kouření, nakupování, diety, podpatky, televize, její šéf, tvé rýpání a nejspíše toho chlapce i pěkně srovná, když pohoršeným tónem podotkne "Don't Fucking Tell Me What To Do". Tato píseň je podle Robin Miriam Carlsson nejdůležitější hard club track nové nahrávky.

K celé trilogii "Body Talks" také poznamenala: "Myslím, že tvoje ženskost, hlavně když překročíš třicítku, ti dává jinou perspektivu v mnoha věcech. Lidi od tebe něco zkrátka očekávají." Je jí třicet a kousek a hned v druhém songu dokazuje, že ví, co říká. V prvním oficiálně zveřejněném "Fembot" dávkuje svůj speciální hudební způsob, vystupňované krémové vrstvy vokálů, syté, ladně rezonující, přitrouble znějící samply beatů v mistrovské kombinaci a klávesy, fůru fikaných kláves! Uh.

Robyn
© myspace.com/robynmyspace
Trojkou je "Dancing On My Own", první oficiální singl, který vyjde 7. června. Volně taneční, svým způsobem podezřele podobný "With Every Heartbeat". Produkoval jej Patrik Berger, ne ten fotbalista, nýbrž spoluspiklenec Robyn, podepsaný kupříkladu pod "Anytime You Like" nebo britském bonusu předchozí desky "Jack U Off". Mezi dalšími producentskými jmény se objevují i ostatní produkující spoluautoři desky "Robyn" Diplo, Klas Åhlund, Kleerup a nepřekvapivě i Röyksopp.

Nové zboží Robyn je (jak sama řekla) to první, co už bylo dokončeno. Vyzrálá Švédka se ráda stylizuje do mladé slečinky a póza jakési prudérní princezny jí vyhovuje, texty tomu místy odpovídají. Z větší části na ně můžeme nahlížet jako na ty obyčejnější a místy i trošku jednodušší. Zato hudebně docela překvapuje, svou inovovanou manýrou a kontrasty, jako kupříkladu ryze akustickým "Hang With Me". Slyšíme piáno a smyčce, které jí nejsou cizí, nyní je však podává úplně jiným způsobem. Předkládá bravurní aranže, nikoliv jednoduše vrstvené doprovody jako dříve. Osmistopé minialbum uzavírá švédsky zpívaná píseň "Jag Vet en Dejlig Rosa". Pro Robyn zcela atypická formou i podáním - podkres kláves a pouze hlasu - žádné prudce a čistě řezané vrstvy elektroniky, ani jednolitě robotické harmonie hlasových linek. Tato krátká píseň smyslně uzavírá první díl. Zní téměř neukončeně a tím podtrhuje koncept celé série "Body Talk" alb.

První dávka nové Robyn zní velice podobně, již po letmém poslechu je ale zcela zjevné, že je produkčně zralejší, kratším programem neunudí, ani tím vláčnějším, a to by se mělo cenit. Experimentuje s žánry, zarazit může například pseudoreggae. Texty mohou být vnímány jako jednoduché výplně dech beroucí hudby, přestože může posluchač místy najít velice zajímavá místa (viz samotný "fembot" = kombinace "female" a "robot"). Motiv alba zní "technologie versus lidskost". Touto střídmou vyváženou a letmo elektroinvazí může být považován za naplněný.

Album "Body Talk Pt. 1" vyjde 14. června a nabídne těchto osm písní: Don't Fucking Tell Me What To Do, Fembot, Dancing On My Own, Cry When You Get Older, Dancehall Queen, None Of Dem, Hang With Me (Acoustic), Jag Vet en Dejlig Rosa.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY