Magické piáno a Shakespearova Černá paní

11.05.2010 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Deska "All Days Are Nights: Songs For Lulu" je šestou studiovkou kanadskoamerického Rufuse Wainwrighta, týpka proslulého košatě orchestrálním popem. Titul se skládá z kousku Shakespearova sonetu a fantaskní postavy Černé paní, jakési temné a nebezpečné ženy, která žije uvnitř nás všech...
7/10

Rufus Wainwright - All Days Are Nights: Songs For Lulu

Skladby: Who Are You New York?, Sad With What I Have, Martha, Give Me What I Want And Give It To Me Now!, True Loves, Sonnet 43, Sonnet 20, Sonnet 10, The Dream, What Would I Ever Do With A Rose?, Les Feux D'artifice T'appellent, Zebulon
Vydáno: 12.4.2010
Celkový čas: 47:48
Vydavatel: Universal
Šestatřicetiletému Rufusi Wainwrightovi je ztělesněním této Shakespearovy Černé paní postava Lulu v podání herečky Louise Brooks z němého německého melodramatu "Die Büchse der Pandora" z roku 1929.

Album se zcela vymyká předchozí Wainwrightově tvorbě. Po vydání jeho dosud komerčně nejúspěšnější nahrávky "Release The Stars" následovala epocha koncertů (a jejich záznamů) oslavujících památku Judy Garland (zpěvačka a herečka - například "Dorotka" z nejslavnějšího "Čaroděje ze země Oz"; matka Lizy Minnelli; v americké popkultuře považována za největší ikonu homosexuálů). Deska byla dokončena v listopadu 2009. V prosinci se Rufus objevil se sestrou Marthou Wainwright a jejich matkou Kate McGarrigle na pódiu Royal Albert Hall v Londýně, kde vybrali 55 000 dolarů pro nadaci Kate McGarrigle na pomoc nemocným velice vzácnou formou rakoviny podpůrných a pojivových tkání. Jednalo se o poslední veřejný výstup jejich matky, která této nemoci podlehla v lednu 2010.

Album "All Days Are Nights: Songs For Lulu" je stylově melancholicky potemnělé. Doprovod pouze piána po celou dobu dopřává specifické barvě Rufusova hlasu a jeho nápadné technice projevu. Z určitého pohledu je možné něžně naznačit, že album může zprvu působit monotónně, po několikátém poslechu ale může posluchač jednoduše zjistit, že monotónně nemusí být výhradně nudně. Jednolitě, doplněně, uceleně, uzavřeně a ukončeně. Jako autor se Rufus Wainwright osvědčil již několikrát dříve, nyní se osvědčuje za drobné pomoci Pierra Marcharda (podepsaný pod díly Sarah McLachlan) opět i jako producent. Kromě autorských děl najdeme na desce i tři skladby, které vycházejí z větší části ze Shakespearových sonetů.

Prvním singlem nahrávky se stala otevírací skladba "Who Are You New York?", která o písních pro Lulu napovídá nemálo. Nejednoho posluchače může uchvátit mistrovským doprovodem jazzovitě soulového piána, silným hlasem v popředí, bez efektů a triků, plným autentické jemnosti či neotřele surovými kompozicemi. Magické album.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY