Rosol - od obzoru po obzor, od obzoru po obzor

10.04.2001 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Indies nedávno vydalo reedici jedenáct let starého ale stále aktuálního alba "Rosol" skupiny Dunaj.
7/10

Dunaj - Rosol (reedice)

Skladby: Overtura, Rosol, Bobřík strachu, Blecha, Na jih, Kejvá, Kobylky, Cassiniho dělení, Mazáček, Tichounce, Živly, Čumilové, Holé hlavy; Bonus live: HI-LE-HO, Nevěřím, Hysterka, Sen, Doutník

Kupte si reedici alba Rosol skupiny Dunaj za skvělých 305,- Kč na CD!

Celkový čas: 72:09
Vydavatel: Indies Records
Jak už to tak u reedicí bývá, těžko vás překvapí něčím novým, převratným, zásadním. Jinak tomu není ani u znovuvydání alba "Rosol" Indies Records od Dunaje. Původní nahrávka (Pavian records, 1991) byla přemíchána a zvukově vylepšena, kapacita CD byla doplněna pěti bonusy, booklet se také dočkal rozšíření o anglickou mutaci textů.

Čím ale "Rosol" potěší i v roce 2001 - deset let od prvního vydání - je jeho aktuálnost. V kontextu toho, co se dnes v alternativní sféře české hudby děje, není album nijak pozadu, těžko říct, máme-li tento fakt přičítat stagnaci vývoje v alternativě, nebo nadčasovosti Dunaje. Písně s rozsáhlejšími plochami, načichlé jistou dávkou psychedelie ("Kobylky", "Tichounce"), se dnes dostávají opět do módy (připomeňme Rale), stejně tak kombinace tiššího výrazu a melodie (současné projekty Vladimíra Václavka či Ivy Bittové, Sledě, živé sledě) patří v současnosti mezi frekventované výrazivo - "Blecha", "Kobylky", "Cassiniho dělení" (ne náhodou byla skladba zařazena i do rozšířené předělávky prvního alba Dunaje - "Pustit musíš" /1996/). Nezmínit asociaci s čerstvě zaniklým Plutem ("Na jih", "Bobřík strachu") by bylo rovněž chybou. Jedinou jistotou, která posluchače jasně odkáže ke konci osmdesátých let, je zvuk kláves Zdeňka Plachého. Jejich umělohmotné (a dnes zaplaťpánbu snad navždy vymřelé) rejstříky spolehlivě infikují jinak vesměs akustický zvuk ostatních nástrojů.

Nic naplat, kořeny těch nejcitovanějších jmen v české alternativě posledních let sahají převážně k jednomu zdroji, ohromně výživné půdě prapůvodní sestavy Dunaje - Ostřanský, Václavek, Fajt, Bittová, Kolšovský, Plachý. "Rosol" je posledním albem této sešlosti, na příštím "Dudlay" nefigurují již klávesy Zdeňka Plachého, Pavla Fajta střídá Pavel Koudelka. Mít ve své sbírce reedici "Rosolu" rozhodně není chybou - pro ty, kteří se s Dunajem seznamují až zpětně dík výše uváděným technickým kvalitám, pro ty, kdo vlastní původní LP, určitě už kvůli pěti nikde jinde nepublikovaným bonusům - koncertním verzím skladeb z období před vydáním první desky ("Bittová a Dunaj", 1988), se spoluúčastí Ivy Bittové.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY