Ostrovy z Ostravy

18.04.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Pokud jste během svého života nestihli navštívit jediný koncert Beatles a Roads na vás působí až přespříliš berlínsky, zpozorněte. V Ostravě vznikla kytarovka, která zní navzdory svému černému původu neskutečně barevně. Kvarteto mladíků si říká FiHa a jejich demo nahrávka "Baby, I'm Down" je hezká a nečeská.
7/10

FiHa - Baby, I'm Down

Skladby: Angry, Baby I'm Down, Last Spike, Far From Home, Family, Norwegian Wood (cover The Beatles), For All We've Done
Vydáno: jaro 2010
Celkový čas: 25:03
Vydavatel: vlastní náklad
Fakt, že tito mladí kluci nosí trika s britskými motivy, není hraná póza, spíše znázorňuje oddanost a jejich psychickou příslušnost k ostrovní scéně. V celoevropském, neřku-li celosvětovém měřítku je sice FiHa jen malou vlnkou v moři, ale na tuzemském rybníčku by mohla v budoucnu způsobit pořádnou tsunami.

FiHa má na rozdíl od většiny českých kytarovek absolutně nečeský zvuk, neexperimentuje, spíše se snaží kopírovat britský sound sedmdesátých let, tedy před nástupem punkové vlny. Nabízí tak nekomplikovanou produkci, absolutně stravitelnou už na první poslech, navíc okořeněnou precizní angličtinou.

Jejich texty dávají smysl a navzdory nízkému věku krotí jednotliví muzikanti své nástroje velice zručně. Ne, tohle není béčkový PR text, který si kapela předem zaplatila. Poslechnete-li si na jejich Bandzone.cz profilu debutový singl "Angry" nebo beatlesácké "Norské dřevo", dáte mi za pravdu. Tak pozitivní produkce už tu dlouho nebyla a naštěstí si to uvědomila i porota Sázavest Battlu a FiHu poslala divokou kartou do Kácova na letní open-air Sázavafest. Jedna vlaštovka možná jaro nedělá, ale soundtrackem k tomu letošnímu se "Baby I'm Down" stalo s definitivní platností.

Pravda, demo nahrávka má na rozdíl od živé produkce poměrně dost chyb a občas nelze přeslechnout, že se část písní nahrávala v obýváku a jindy zase u nevrlého zvukaře, který chtěl mít práci s dalším plagiátem Beatles co možná nejrychleji za sebou. Jenže nadšení mladíků tyto nedostatky smaže vždycky, když hrábnou do strun.

Nezapomeňte, že se navíc jedná jen o demo nahrávku a plnohodnotný debut nás teprve čeká. Rozhodně je na co se těšit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY