Hard Rock Cafe zabilo dvě mouchy jednou ranou

11.04.2010 10:11 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Je tomu už jeden ro(c)k, kdy před Hard Rock Cafe létaly vzduchem třísky z rozmlácených kytar. Zároveň je to pár týdnů od vydání nové desky "2010: Odysea 2" slovenských IMT Smile. Proč tedy obě události nespojit? Luxusní klub si užil jak podařený koncert, tak i následnou párty.

Live: IMT Smile

místo: Hard Rock Cafe, Praha
datum: 9. dubna

IMT Smile
© imtsmile.com
Ještě před patnácti lety jste si tam mohli koupit šroubky, hřebíky nebo třeba svěrák. Dnes se z oblíbeného Domu u Rotta ozývají méně či více ostré tóny kytar a duní bicí. Indiánští majitelé nechali proslulé železářství přetvořit na luxusní klub a jeho první narozeniny bylo samozřejmě třeba pořádně oslavit. Nešlo však pouze o Hard Rock Cafe jako takové - své chtěli říci i prešovští IMT Smile, jejichž pražské a zároveň jediné české vystoupení zároveň otevřelo osmizastávkové "2010: Odysea Dva Tour".

Jak při slavnostním otevření konstatoval Ondřej Hejma: "I když tady někdo nechce utratit celou vejplatu, rozhodně stojí za to přijít a podívat se na všechny ty artefakty, co tu visí na stěnách." Hard Rock Cafe skutečně není jen tak obyčejný podnik. Ve volné chvíli se můžete pokochat originály hudebních instrumentů slavných muzikantů, jejich oblečky a dalšími zajímavými kousky. Během koncertu vám k tomu bude sekundovat velmi početná ochranka oděná do kožených kabátů s fešnými cylindry na hlavách. A pokud se vám podnik přesto nezdá dost nóbl, po welcome drinku možná změníte názor.

IMT Smile
© imtsmile.com
Luxusní klub = hezké holky? Nebo mají IMT Smile skutečně nejhezčí fanynky, jak pronesl kdosi na pódiu? Těžko říct. Jisté ovšem je, že prešovská sestava má mezi svými fans věrné zpěváky. Zpívali chalani i dievčata, na ploše "před pódiem" (většinu tohoto prostoru zaujímá rozlehlý bar), kolem barů i v horních patrech. Nejen věrné - zejména hlasité. Hned v začátku druhé skladby "Opri sa o mňa" byl Tásler jednoduše přezpíván, a s lehkým úsměvem tak nechal úvodní sloku divákům. A jelikož se fanoušci nenechali uspat zbytečně vlažným nástupem a řadou klidných skladeb, mohli nadšeně šponovat své hlasivky až do samého závěru.

Zatímco nálada s přibývajícím časem gradovala, temperament sálající z pódia měl celkem logické výkyvy podle druhu produkce. Pomalejší a klidnější skladby "Úprimnú sústrasť", "Vyvedený z miery" nebo zdařilá novinka "Letná" posloužily jako ideální podkres k mnohým objetím a polibkům (zamilovanými páry se to v hledišti jen hemžilo), se svižnějšími kousky ("Besame Mucho, "Exotika") zase přibylo pohybu i tance. IMT Smile mají rejstřík poměrně široký - kromě náznaků reggae a funky nebylo daleko ani k lidovkám. Povedeným překvapením se stal původně elektronický experiment "Miluj bližného svého" z Táslerovy sólovky.

IMT Smile
© imtsmile.com
Slovenská formace ve složení Ivan a Miro Táslerovi, Peter Bič, Lukáš Kolivoška se pro koncertní účely rozrostla o Dano Šoltíse, Jožka Zimu a Mária Garberu. Zejména posledně jmenovaný saxofonista dodal večeru svými excelentními výstupy nádech skutečného hudebního zážitku. Ústřední postavou byl ovšem zpívající, tančící a hecující frontman Ivan Tásler. Charismatický showman by ten večer osazenstvo klubu bez potíží opil rohlíkem. Jediným problémem se tak zdál paradoxně samotný klub, jehož specifický prostor nedovoluje vystupujícímu bližší kontakt s publikem a komplikuje utvoření hutnější atmosféry. Party de luxe, jež se po koncertě za přípitku Ondřeje Hejmy, Petra Jandy a primátora Béma rozběhla, už jistojistě nechybělo nic.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY