Všechny barvy Take That

15.04.2010 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Minulý rok jeden z "nejstarších" boybandů vyjel na turné čítající dvacet zastávek na britských ostrovech a zakončené čtveřicí koncertů na londýnském stadionu ve Wembley. Právě tady vznikl záznam "The Circus Live", který přináší nejen fanouškům Take That jednu z nejlepších show posledních několika let.
9/10

Take That - The Circus Live

Skladby:
DVD 1 (The Circus Live At Wembley Stadium) - The Adventures Of A Lonely Balloon, Greatest Day, Hello, Could It Be Magic, Pray, A Million Love Songs, Back For Good, The Garden, Shine, Up All Night, Wooden Boat, How Did It Come To This, The Circus (Love Ain't Here Anymore / Babe / Nobody Else / The Circus), What Is Love, Clown Medley (Do What You Like / Promises / It Only Takes A Minute / Take That And Party), Said It All, Never Forget, Patience, Relight My Fire, Hold Up A Light, Rule The World
DVD 2 (In The Session At Abbey Road) - The Garden, How Did It Come To This, Greatest Day, Up All Night, Patience, What Is Love, The Circus, Shine, Rule The World, Julie, Said It All
Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: asi 360 minut
Vydavatel: Universal
Zřejmě každý hudební fanoušek má nějaký koncert či turné, u kterého lituje, že se ho nemohl z nějakých důvodů zúčastnit. Pro mě to je například poslední turné Pink Floyd, Keith Jarrett v Kolíně nad Rýnem a jakýkoli koncert Prince a Lary Fabian. Nikdy bych nečekal, že se do tohoto výčtu jednou zařadí i Take That. Avšak po zhlédnutí jejich DVD "The Circus Live" se tak opravdu stalo.

Opravdu mi nejde do hlavy, že s tímto turné pánové nevyrazili i mimo Anglii; jeho výprava byla totiž vskutku velkolepá. Čtveřice dohromady se svým týmem a početným ansámblem na plochu stadionu přenesla cirkusové představení par excellence. Během dvaceti písniček se v něm představili nejrůznější artisté a kaskadéři jak na visutých hrazdách, tak na lanech či trampolínách, klauni, provazochodec, žongléři s kde čím včetně velké kostry krychle, jeden letec v balónu, který se vznášel nad centrálním pódiem, a samozřejmě tanečníci, bubeníci nebo třeba stepaři.

Vyjmenovat všechno, co se na scéně odehrálo, by zabralo daleko větší prostor, ale zatímco konfety, ohňostroj a planoucí ohně jsou dnes již skoro standardem, vodní clona, která se objevila kolem malého pódia při "Back For Good", se opravdu jen tak nevidí. Jediné, co chybělo, byla snad jen živá zvířata. Ta ale bohatě vynahradil jeden obrovský slon rozpohybovaný artisty a převážející skupinu z menšího středového pódia na to velké. Zatímco ostatní skupiny mají menší pódium tak na tři songy, Take That na něm střídavě strávili dobrou půlku koncertu. K tomu všemu se sama skupina do onoho cirkusového reje několikrát sama zapojila. Například v rolích klaunů, a to i s jízdou na jednokolce.

Předchozí řádky mohou svádět k domněnce, že to už nebyl ani tak koncert jako spíš velké divadlo, a bohužel něco na tom bude. Vizuální složka mírně přebíjí tu hudební, nicméně toto Barlow & spol. kompenzují a v případě DVD hned dvakrát. Jednak se na tři songy promění z boybandu na skutečnou kapelu, kde bez jakýchkoli efektů dokazují, že si velmi slušně rozumějí i s kytarami, klavírem či bicími, ale hlavně je ke koncertu z Wembley přiložený ještě jeden disk s kratším koncertem nahraným ve slavných studiích Abbey Road, který je naopak jen a pouze o jejich písničkách, navíc v akustickém a intimním podání.

Výbava DVDčka jako takového je mírně rozporuplná. Obrazová kvalita je, dá se říct, standardní a ve zvuku si můžete vybírat ze tří možností - stereo, DD 5.1 a DTS. Pihou na kráse, která sráží hodnocení, je ale nedostatek bonusů. Částečně lze považovat za bonus celý druhý disk, kde se songy prolínají s rozhovory s jednotlivými členy hovořícími nejen o nahrávání v Abbey Road, ale i o turné a spoustě dalších věcí. Mimo to ale na obou stříbrných discích už nenaleznete vůbec nic navíc. Přitom zrovna takováhle skvělá show o nějaký dokument z příprav přímo volala.

DVD "The Circus Live" spadá do kategorie Musíte vidět. Tedy minimálně u těch, kdo si potrpí na velkou podívanou. A to i přesto, že je to "jen" v podání popové, dnes již pánské skupiny. Dokonce si odvážím říct, že jen těžko budete hledat lepší show než právě tu, co předvedli Take That ve Wembley. Hraje všemi barvami, plane ohněm a chrlí vodu. Dané téma čtveřice vysála do mrtě a přidala ještě něco navíc. Celková stopáž kolem tří hodin pak hravě nechá zapomenout i na chybějící bonusy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY