shop.musicserver.cz
The Subways - Královská rodina je sitcom

The Subways - Královská rodina je sitcom

Vydáno: 07.04.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Tomáš Tenkrát a Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

The Subways měli krátce před svým pražským koncertem. Právě skončili zvukovou zkoušku a s velmi dobrou náladou přispěchali všichni do přilehlého salonku. Odpovídal frontman Billy. Bubeník Josh s Charlotte zaujali pozici přitakávačů. Přesto působili kompaktně. Ostatně sami říkají: "Připadáme si jako rodina."

The Subways
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jak jste na tom s přípravou nového alba?

Jde nám to docela dobře, napsali jsme dvacet tři skladeb. Vždycky píšeme věci na turné. Všichni si myslí, že je to trochu divné, ale je to náš styl. Některý z písní jsou moc dobrý, ale některý se na desku příliš nehodí. Takže vybíráme.

Kdy se na album můžeme těšit?

Doufáme, že do léta začneme s nahráváním. Ale těžko říct, člověk má vždycky pocit, že je strašně moc času, ale nikdy to tak není.

Hráli jste jako předkapela před hodně slavnými jmény. Odnesli jste si nějakou užitečnou radu?

Nikdo nám nic neporadil, ale určitě jsme se od všech něco naučili. Třeba šoumenství od Foo Fighters nebo AC/DC. Když jsme s nimi byli na turné, tak to byla hlavně zábava a o to v hudbě přece jde, ne? Byla to pro nás obrovská inspirace.

S kým byste třeba chtěli spolupracovat?

Spolupracovat s někým cizím pro nás není úplně důležité. Nechceme hrát s nikým mimo kapelu. Jsme si tak blízcí, že si připadáme jako rodina. Josh a já jsme bratři a já s Charlotte jsme spolu přes rok chodili. Takže vzít mezi sebe někoho dalšího by pro nás bylo divné. Lidi se nás často ptají, jestli bychom nechtěli klávesistu, kytaristu a podobně, ale bylo by to prostě divný.

The Subways
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vaše první album produkoval Ian Broudie, druhé Butch Vig. O kom uvažujete pro další desku?

Hodně jsme se bavili o Ianu Broudiem, ale je dost drahý. Taky nechceme nahrávat v Americe, ale spíše někde v Británii nebo v Evropě. Máme rádi Berlín, jsou tam dobrá studia. Jestli víte o nějakém studiu v Praze, tak budeme klidně nahrávat tady.

Jo, třeba The Subways na Nouzově zní dobře... Ty a Charlotte občas děláte i DJing, jaký druh hudby hrajete?

Hráváme na studentských parties, něco jako indie pop, taky trochu taneční hudby. Lidi většinou dost paří, pijou pivo a občas i zpívají, je to velká zábava.

Hrajete vaši hudbu?

Neee, i když si o to lidi občas řeknou. Já nemám ani naše CDčko, takže... (smích)

Vyhráli jste v soutěži na festivalu v Glastonbury, jak na to vzpomínáte?

Tam jsme v podstatě vznikli. Vytvořili jsme si své publikum, protože předtím jsme hráli v klubech o kapacitě sto padesát lidí a tady jich bylo najednou deset tisíc. Takže zpětně bereme Glastonbury jako místo, kde se z nás stala opravdová kapela.

Jezdíte na Glastonbury i jako posluchači?

Jo, minule když jsme tam hráli, tak jsme potom zůstali celý víkend.

Kde se vidíte jako skupina za pět let?

Před pěti lety nám vyšlo první album, což je tak dávno, až nás to děsí. A za dalších pět let? Doufáme, že to bude lepší než kdy předtím, že se podíváme na místa, kde jsme ještě nebyli. Třeba do Jižní Ameriky, Skandinávie. Většina lidí zatím neví, kdo jsme, a to chceme změnit.

The Subways...

The Subways
... jsou z Británie a hrají indie rock šmrncnutý Nirvanou. V roce 2005 debutovali deskou "Young For Eternity", na kterou navazovali za tři roky s "All Or Nothing", která slavila úspěch ještě větší. Jejich největším hitem je skladba "Rock & Roll Queen“ a mimochodem první člověk, který je v Anglii zahrál, byl John Peel. Na National Radiu pustil singl "1am". V té době začala jejich pouť po koncertních pódiích celého světa. Jen v České republice hráli už třikrát - poprvé na festivalu v Trutnově, naposledy nedávno v natřískaném music baru. Jsou mladí a jejich koncerty mají pověst jedné velké neudržitelné rockové vlny.

V České republice hrajete už potřetí. Měli jste příležitost se tu s někým seznámit, poznat nějaké české kapely?

Seznámili jsme se s jedním klukem, který si říká Smity... Schmity? (Šmity - pozn. red.) Mimochodem přijde i dnes, a s dalšími lidmi. A včera jsme tu trochu pařili po barech, zašli na dobré jídlo a tak. Byli jsme v Harley’s, ale rychle jsme zase zmizeli. Možná je tam fajn ve tři ráno, ale bylo teprve jedenáct a my jsme byli unavení, takže jsme utíkali do postele.

Je nějaký rozdíl mezi publikem na vaší domácí půdě a publikem na turné?

V Británii jsme už nehráli ani nepamatujem, takže těžko říct. Ale v každé zemi je to trochu jinak. Když jsme hráli ve Varšavě, tak na nás ukazovali rukama srdíčka, to jsme nikdy předtím nezažili.

The Subways
© Petr Klapper / musicserver.cz
Velmi jsme si v Česku oblíbili britské sitcomy, díváte se na ně? Většina Britů si myslí, že jsou stupidní a urážející.

Některé jsou super, třeba "Ano, pane ministře", "Hotýlek", nebo sitcom "The Thick Of It", který navazuje právě na "Ano, pane ministře". Ten je úžasnej, vyhrál hodně cen. Dál například "Kancl". Takže sitcomy máme rádi. Až na to, že Američani se nás vždycky snaží kopírovat a vytvoří si vlastní příšernou verzi.

Nedávno naši zemi navštívil Prince Charles s manželkou. Jaký je váš názor na zachování královské instituce?

Na tohle mám dva úhly pohledu. Jeden je, že je to velmi dobré pro naši ekonomiku, ale také si myslím, že tu není prostor pro demokracii. Faktem je, že nás to stojí dost peněz, které by mohly pomoct chudým. A je to opravdu hodně peněz. Královská rodina je vlastně taky takový sitcom. Občas dělají velmi zábavné a hloupé věci. Ale snaží se. Například princ Charles je architekt, takže se docela stará o zachování památek v Londýně, dává pozor, aby se zachoval tradiční ráz města a nestavěly se levné budovy jenom kvůli výdělku. Dost se zajímal, jestli se nestaví příliš mnoho budov z plastu a ze skla, což je pro naše dědictví velmi důležité. Máme mnoho viktoriánské a tudorovské architektury, která by se měla zachovat. Ale jinak je královská rodina především zábavná.

The Subways
© Petr Klapper / musicserver.cz
Trávíte spolu hodně času na turné, dovedete si představit, že byste spolu jeli na dovolenou?

Ale my spolu na dovolenou jezdíme. I tohle je pro nás svým způsobem dovolená, užíváme si spoustu legrace. Naše kapela je pro nás jedna velká dovolená. Není to práce, je to radost. V tomhle máme obrovské štěstí. Ale je pravda, že když se vrátíme domů, bydlíme od sebe dost daleko. Ve Francii, v Severní a Jižní Anglii. Takže po turné si jde každý po svém.

Na závěr, prosím, zkuste říct nejrychlejší asociace:

Česká republika: Nádhera.
Obama: Zdravotní reforma.
Drogy: Špatné!
Madonna: Úžasná. Ale jen ve svých začátcích.
Spice Girls: Girl power.
Rodina: Důležitá.
Rozhovory: Sranda.
Párty: Super. Unavující.
Peníze: Bezvýznamné. Ale potřebné.

  • Jsou jako čaj z nohy. (Petr Soukup, 07.04.2010 09:45) Reagovat

    Díky za tip! Příjemnej bordel.

    • Re: Jsou jako čaj z nohy. (cajova konvice, 07.04.2010 19:42) Reagovat

      tomu se nic nevyrovna :)

  • Oh yeah (Humi, 07.04.2010 11:02) Reagovat

    Have you ever seen the light?

  • docela nuda rozhovor (petr, 09.04.2010 09:21) Reagovat

    porad ty same otazky...ty odpovedi uz jsem slysel tisickrat
    a konzistence taky zadna - prvni publikum a pak sitcomy, co to je?

  • the subways (gab0, 12.04.2010 12:25) Reagovat

    rozhovor vcelku fajn, mal som moznost vidiet takze musim len potvrdit ze ich koncerty su vzdy velmi energicke, hra im to dobre..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ash vydávají novou desku, do Prahy přijedou s The Subways (23.06.2023 17:23)
- Fotogalerie: The Subways řádili v Lucerna Music Baru (29.03.2023 09:13)
- Recenze: The Subways se na "Uncertain Joys" žánrově rozkročili (04.03.2023 09:00)
- Nové desky 2/2023 - od VV z HIM přes Margo Price po Obituary (18.01.2023 08:00)
- The Subways přivezou do Brna a Prahy i nové album "Uncertain Joys" (14.01.2023 10:52)
- Audio: The Subways singlem "Fight" podporují hnutí Black Lives Matter (29.04.2021 14:31)
- Koncerty The Subways jsou bez náhrady zrušené (14.04.2020 20:28)
- The Subways oslaví 15 let svého debutu "Young For Eternity" v Brně i Praze (03.12.2019 14:09)
- Naživo: The Subways punkovou energií vyburcovali publikum k davovému šílenství (10.03.2015 08:54)
- Fotogalerie: The Subways a Dune Rats v obrazech (09.03.2015 16:36)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna Queen Liam Gallagher Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe