shop.musicserver.cz
The Subways, Rara Avis, Lucerna Music Bar, Praha, 30.3.2010

Já jsem tvoje mládí, pozvi mě dál!

Vydáno: 30.03.2010 17:01 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Po roce na místě činu. Po roce znovu připraveni zapálit oheň rock'n'rollu. Opět Lucerna Music Bar napěchovali. Opět mu dali, co proto. Čirá radost z hraní na pódiu, čirá radost z hudby pod ním. Pot, stage diving, energie za sto redbullů a písničky, na které se nedá dělat nic jiného, než prostě skákat. Jo!

Live: The Subways

support: Rara Avis
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 30. března 2010
Setlist: Kalifornia, Young For Eternity, Holiday, Obsession, Oh Yeah, All Or Nothing, Alright, Mary, At I Am, Shake Shake, I Won't Let You Down, I Want To Hear What You Have Got To Say, Turnaround, I Wanna Dance (With U), With You; Přídavky: This Is The Club, Girls & Boys, Rock & Roll Queen
Fotogalerie

The Subways, Lucerna Music Bar, Praha, 30.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Půl devátý a pasáž Lucerna od Vodičkový už je podezřele narvaná. Ostatně jako vždycky, když přijede někdo, komu se povede Music Bar vyprodat. Nic, rychle se vyhnout a zapadnout ještě do přilehlé hospody na véču. Energie je na takovýhle koncerty potřeba. Kilo kuřecích křidýlek by ji mělo zajistit i přesto, že je to nezdravý a vlastně ani ne nějak zvlášť dobrý. Ale nezdravý to dneska bude asi až do půlnoci, takže co. Dunění basů dává jasně najevo, že vedle už se začíná něco dít. Rychle tam! Podej mi bundu. Rychle. Brzda. Servírka je kráva. Si jako myslí, že když jí podáváme čtyři kila, tak že se jen tak otočí na nevkusným podpatku a nechá si šest pětek dýško?! Intermezzo na baru z principu: vrať to pade! Její kroucení hlavou = náš nechápavý smích.

The Subways, Lucerna Music Bar, Praha, 30.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Do šatny si nic nedávej, to je na hodinu, až pak. Proč má vždycky každý tendenci říkat věty typu: "Docela narváno, co?" Všichni jsme věděli, že bude "sold out", ale stejně jsme se do jednoho několikrát podivili. Na pódiu bují život. Rara Avis jsou zase o level dál, než byly všechny ty kytarovky zhruba před pěti lety. Parádní zvuk, sebevědomý projev a písničky, kterým nechybí invence. Teoreticky se jednou musí stát, že se nějaká kapela urve a konečně se prokope ven. Dál než do Valmezu samozřejmě. Klidně to mohou být právě Rara Avis. Objevili se zčistajasna a působí profesionálně.

The Subways, Lucerna Music Bar, Praha, 30.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Ježiš, tady je lidí, ty jo..." A co teprv těch pražských indie celebrit! Kay, Mejla, Šmity, Andrzej, hOráček atd. Jsou tady suverénně nejstarší a tomu se smějem', i když jsme tady po nich ti druzí nejstarší... Ou! Tak to bylo rychlý. "Start the fires / Let the world know they're invited / I will fight it / And I will never be defeated!" Začátek jak z manuálu. Nikoliv z KLF manuálu, jak se dostat na vrchol hitparády, tohle je jako z manuálu, jak se dostat rychle do pekla. Začíná diskotéka. Vzduchem létají ruce, Music Bar se jako totálně rozbouřený rybník vlní ze strany na stranu. Teploměr letí nahoru jen o málo pomaleji, než prázdné kelímky od piva.

The Subways, Lucerna Music Bar, Praha, 30.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Djekuěm Praho," křičí Billy od mikrofonu a dostane klasickou odpověď: "uuuááááá". "Oh Yeah" a první stage diving. Iggy Pop by měl radost, jak se jeho symbol absolutního koncertního řádění znovu dostal do popředí zájmu. Z kotle vychází první odpadlíci. Ještě předtím, než vyšli, si ale nejspíš zaskočili do backstage pod sprchu, protože jsou všichni úplně mokří. Ale to by tolik nesmrděli. Mají esence hadru na podlahu. Kolem prostoru u baru je stále dýchatelno, ale pod pódiem je snad šedesát stupňů. Nápis před Music Barem, který hlásí "Prostor klimatizován", se rozpíjí hanbou. Pojďme se podívat na balkon. Vidělas tu holku na zemi? Buď byla úplně vyčerpaná, nebo si dala dvě piva a je jí blbě. Viděls toho kluka? Měl v puse zvratky a běžel na záchod. Smích! Věkový průměr sedmnáct má zkrátka svá úskalí. Na balkoně je neprůhledná hradba. Přesto se dá najít střílna pět krát pět centimentrů a spatřit ten mejdan dole. "Takovejch lidí!"

Stejně jsou naživo ti The Subways jako kříženec Nirvany a The Offspring. Zní to infantilně, ale nakonec je v tom víc faktorů. Třeba Charlotte, která odpoledne při rozhovoru (již brzy na musicserveru!) působila jako usměvavá Včelka Mája v převleku Ivety Bartošové a teď tam lítá jak utržená ze řetězu, co do basy buší, jak hluchej do vrat. Další věc: Vypadají na pódiu strašně cool. Ztělesňují všechnu tu středoškolskou revoltu a svobodu. Je jednoduché pochopit, proč jsou modlou. Stačí se podívat.

The Subways, Lucerna Music Bar, Praha, 30.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Přirozeně i jejich repertoár je hodně povedený a má na to, jenže o repertoár jde doma z cédéčka. Tady a teď je to o energii. Když Billy vyzve klub k rytmickému tleskání, dostane les rukou. Pokud chce slyšet zpěv, tak se opravdu ozve chorál všech, chápete to? Ne? The Subways zpívají anglicky! A to se obyčejně opravdu nestává, že bysme slyšeli davový zpěv anglických textů. A správně. Medku, ty vole, slyšíš to? Tohle, na rozdíl od tebe, je budoucnost tohoto národa.

Bedňáci chodí občas kropit první řady. Tam to fakt musí být o kolaps. Hodně rychle každému došlo, proč jejich set trvá jen sedmdesát minut, a přesto se ho lze přejíst. Ještě cítím dip z křidýlek a už je konec. Tedy skoro, ještě nastává čas pro výbuch rozbušky. "Be my, be my, be my little rock and roll queen..." Závěr odzbrojující, stoprocentní a neuvěřitelně sugestivní. Končilo se vševystihující a krásnou slokou. Tohle, vážení a milí čtenáři, totiž říká naprosto vše: "You are the sun / You are the only one / You are so cool / It's all so rock and roll."

Stojíme na schodech a dav zasažen monday night fever kašle na globální oteplování a vesele roztápí Prahu. "Takovejch lidí, jak se tam vůbec vešli?!" Všichni jsou totále. O kilo lehčí, o zážitek bohatší a o den starší. Ještě pár set dnů a dost možná na to budou vzpomínat jako na své rockové mládí.

NÁZORY
  • Ou Yeah (Tommy, 30.03.2010 18:12) Reagovat

    Stál sem přímo v první brázdě, Billyho i Charlotte doslova na dosah ruky. Když to skončilo tak sem si musel sundat triko protože bylo mokrý jako bych prošel hodně hustým lijákem. Hlasivky totálně zničený....takhle vypadá rock'n'rollová energie! Doufám že za rok je zase uvidíme, tohle si s chutí zopakuju :-)

    • Re: Ou Yeah (pan p-, 30.03.2010 18:19) Reagovat

      Agreed. Na Charlotte jsem si šáhl, uzmul jsem trsátko, spokojenost. Ale stálo to hodně sil... :-)

  • No.. (Petra, 30.03.2010 18:20) Reagovat

    ..ta recenze je divná.

    • Re: No.. (Tommy, 30.03.2010 18:25) Reagovat

      Podle mě není divná ale naprosto výstižná :-)

      • Re: No.. (gr84you, 30.03.2010 21:10) Reagovat

        souhlas :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ash vydávají novou desku, do Prahy přijedou s The Subways (23.06.2023 17:23)
- Fotogalerie: The Subways řádili v Lucerna Music Baru (29.03.2023 09:13)
- Recenze: The Subways se na "Uncertain Joys" žánrově rozkročili (04.03.2023 09:00)
- Nové desky 2/2023 - od VV z HIM přes Margo Price po Obituary (18.01.2023 08:00)
- The Subways přivezou do Brna a Prahy i nové album "Uncertain Joys" (14.01.2023 10:52)
- Audio: The Subways singlem "Fight" podporují hnutí Black Lives Matter (29.04.2021 14:31)
- Koncerty The Subways jsou bez náhrady zrušené (14.04.2020 20:28)
- The Subways oslaví 15 let svého debutu "Young For Eternity" v Brně i Praze (03.12.2019 14:09)
- Naživo: The Subways punkovou energií vyburcovali publikum k davovému šílenství (10.03.2015 08:54)
- Fotogalerie: The Subways a Dune Rats v obrazech (09.03.2015 16:36)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu